Kasvit saatu blogiyhteistyönä Huiskula Oy:ltä
daalia
Dahlia
ダリア
Olen valkoisen ja harmonian ystävä ja tykkään myös tavallaan romanttisesta puutarhasta.
Haluan kuitenkin jotakin ryhtiä ja kontrastia puutarhaan,
jotta tunnelmasta ei tule liian lälly.
En leikittele kukkien värikimaroilla,
mutta tuon lehtien väreillä ja muodoilla hieman jännittävyyttä puutarhaan.
Kausikasveilla tätä kontrastia on helppo tuoda sinne kohtaan puutarhaan,
missä sitä kulloinkin tarvitaan.
Ihailen kovasti monia länsinaapurimme puutarhoja.
He osaavat tämän kasvien yhdistelyn niin taitavasti.
Meillä helposti ajatellaan, että puutarha on joko romanttinen ja perinteinen
tai sitten selkeä ja moderni.
Ruotsalaiset eivät ole ´jokotai`-tyyppejä.
He osaavat yhdistää nämä kaksi ääripäätä todella taitavasti.
He käyttävät pelargoneja ja daalioita yhdessä
modernien heinien ja vaikka japaninvaahteroiden,
viikunapuiden ja neidonhiuspuun kanssa.
Tätä samaa tyyliä olen tykännyt käyttää omassa puutarhassani jo monta vuotta.
Nyt halusin kontrasteja keitaalle.
Daaliasta, verijapaninvaahterasta ja oshimansarasta tulee hauska yhdistelmä.
Ne voi istuttaa rennosti erilaisiin astioihin ja
asetella kuistille tai parvekkeelle kivaksi rykelmäksi.
oshimasara
Carex oshimensis ´Feather Falls`
カレックスオシメンシス
japaninverivaahtera
Acer palmatum ´Atropurpureum`
イロハモミジ
Olisi kiva kuulla, mitä kontrastikasveja
tai eri tyylisiä kasveja sinä tykkäät yhdistellä keskenään.
Kerro kommenteissa parhaat vinkkisi.
Iloa ja aurinkoa päivääsi!
sekä blogit.fi:n kautta.
Kauniit erikseen ja yhdessä. Kasvien lehdillä ja muodoilla saa kyllä tehtyä vaikka mitä, oma taito on niiden suhteen vasta harjoitteluasteella.
VastaaPoistaKyllä! On ihana leikitellä kasveilla ja yhdistellä niitä tai välillä antaa jollekin kasville täysi ihailu omalla paikallaan. Uskoisin, että näissä hommissa ei ole oikeaa tai väärää tapaa yhdistellä. Luottaa vaan omaan silmäänsä ja tekee sellaisia yhdistelmiä, mistä itse tykkää. Silloin tulee paras lopputulos.
PoistaTuntuu, että television kotimaiset pihaohjelmat vain vahvistavat modernin ja perinteisen erottelua. Ja toisekseen, Suomessa erotellaan vain moderni ja perinteinen, esimerkiksi englantilaistyyppinen cottage garden tai puheet metsäpuutarhasta loistavat poissaololla jos et tilaa mitään puutarhalehteä, eli ole jo valmiiksi innostunut aiheesta. Onhan sitä muutakin värikatetun timanttituijarivin ja mummon perinneperennojen välissä. Useimmiten vaikkapa Huvila&Huussi ohjelmassa en näe pihan kasvien valikointia olosuhteiden mukaan, vaan rakennetaan samalla kaavalla paikasta riippumatta, isolla rahalla muutetaan olosuhteita ja istutetaan samat 3-5 kasvia joka pihaan. Samaan aikaan Ruotsin Trädgårdstiderissä istuttivat palsternakkaa kukkapenkkiin, koska se on nätti ja pärjäsi just siinä hyvin.
VastaaPoistaJuuri tällaisesta kuvailemastasi sekoittelusta minäkin tykkään. Olen huomannut, että ruotsalaisilla instatileillä ja puutarhalehdissä on mahtavia yhdistelmiä, joista saa inspistä.
PoistaJa on erityisen hauskaa, kun hyötykasveja ja koristekasveja yhdistelllään. Monissa hyötykasveissa on kauniit lehdet. Niitä ei pidä missään nimessä sijoittaa johonkin puutarhan peränurkkaan, vaan mielummin paraatipaikalle.
Kaunis ruukkuasetelma. Lehtien väreillä ja muodoilla minäkin tykkään tuoda kontrastia puutarhaan. Eniten tulee ehkä käytettyä vähän erikoisempilehtisiä reunuskasveja kukkapenkeissä, kuten kuunliljoja ja keijunkukkia. Molemmissa on mielenkiintoisen muotoiset lehdet ja paljon eri väri vaihtoehtoja. Jonkun verran luon kontrastia myös kukkien väreillä, mutta kovin räikeitä eroja en harrasta. Omassa puutarhassani tykkään aika hillityistä näkymistä ja esimerkiksi verililjapuu on sinne mielestäni liian eksoottinen.
VastaaPoistaKiitos Keijunkukkanen!
PoistaOn mahtava, kun yhdistelmiä voi tehdä juuri omaan makuunsa sopivasti. Puutarha ja koti ovat kuin omia leikkikenttiä ja luovuuden keitaita, joissa ei tarvitse välttämättä välittää turhista säännöistä. Jos kasvit viihtyvät ja omaa silmää miellyttää, silloin puutarhasuunnittelu on täydellistä.
Itsekin tykkään valtavasti kuunliljoista ja keijunkukista. Ne ovat tosiaan loistavia reunuskasveja ja huippuja myös ryhmäistutuksissa tai vaikka puun tyveä ympäröimässä.