perjantai 26. kesäkuuta 2020

Puhtaan valkoinen iiris

  saksankurjenmiekka 
Iris germanica 
ドイツアヤメ

Ihana lempikurjenmiekkani,
puhtaan valkoinen iiris kukkii parhaillaan.
Muistan, että olen ostanut taimen tai sipulin joskus,
mutta en kuollaksenikaan muista mistä ja milloin.
Monta vuotta tämä ihanuus oli kukkimatta,
mutta viime kesänä se yllätti ensimmäisen kerran. 





Mitään lappua tai lajikenimeä minulla ei ole muistissa, 
siksi pyydänkin teiltä apua,
tietääkö kukaan tämän kaunottaren lajiketta?

Kaunishan tämä on ilman nimeäkin, 
mutta olisihan se ihana tietää kuka hän on.


Mitenkäs olette pärjänneet muuten näillä helteillä?
Itse olen pärjännyt hyvin, sillä olen tehnyt olan takaa töitä sisällä.
Välillä tosin olen ottanut kaikki työmuistiinpanot ulos ja 
tehnyt luonnoksia käsin piirtämällä.
En oikein osaa raahata tietokonetta ulos
ja aurinkokin häikäisee näyttöön,
joten olen pysytellyt suurimman osan työpäivästä sisällä.
Tosin lounaan syön aina ulkona ja viime päivinä aamiaisenkin.
Vasta illan tullen olen mennyt puutarhaan tekemään yhtä sun toista.
Kasvit voivat hyvin,
 vaikka en ole kastellut kuin kasvimaata, kasvihuonetta ja uusia kasveja.
Nurmikko sen sijaan on todella kärsinyt. 
Se olisi pitänyt jättää ennen juhannusta leikkaamatta,
 mutta en jättänyt, kun halusin sen juhannuskuntoon.
Katsotaan, miten se elpyy...

Pitäkää itsenne viileänä ja muistakaa juoda tarpeeksi,
mutta muistetaan myös nauttia tästä mahtavasta kesästä!



Versoja Vaahteramäeltä-blogia voi seurata myös 
facebookissainstagramissa Pinterestissä, liittymällä lukijaksi, 
sekä blogit.fi:nblogipolun tai bloglovinin kautta.

12 kommenttia:

  1. Hyvin on pärjätty, loma auttaa. Hetki töitä puutarhassa ja sitten lepoa päälle ja eilen kävin kolmeen kertaan uimassa kylän uimarannalla. Todella kaunis iiris. Aina ei edes ostaessa ole lajike tiedossa, ostin keväällä Lidlistä valkoisen siperiankurjenmiekan taimen joka myytiin vain nimellä valkoinen iiris. Kaksi kukkaa teki ja oli oikein kaunis mutta onhan se harmi kun lajike jää tietämättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, sulla on loma juuri oikeaan aikaan!
      Joo, välillä näissä lukee vaikka mitä. Onneksi nimettömyys ei kauneutta vähennä. Olisi vaan kiva tietää lajike, että voisi suositella sitä muillekin ja halutessaan hankkia vaikka lisää. Tykkään kyllä kurjenmiekoista valtavasti. Nekin olisivat ihana keräilykohde, sillä lajikkeita on niin valtavasti.

      Poista
  2. Ihanainen iiris, oikea kaunotar! Tuollaisen mieluusti ottaisin omaan penkkiinikin! Tällä hetkellä lueskelen blogeja pihaterassilla, joka on varjossa aamupäivän. Näillä helteillä tässä on iltapäivällä mahdotonta olla. Olin kolme päivää mökillä ja hirveä huoli kasvien kohtalosta. Kaikki olivat kunnossa, menetin vain muutaman pionin avautumisen hetken. Jaksetaan ja nautitaan, ei näitä hellepäiviä ole toistaiseksi meille liikaa annettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurjenmiekat ovat niin upeita ja uljaita!
      Muistan ekalla pihalla, kun ensimmäinen perus, liilan värinen saksankurjenmiekka puhkesi kukkaan. Ajattelin, että miten olen onnistunut kasvattamaan noin upean kukan. Nykyään nöyränä täytyy todeta, että itsellä ei ole kovinkaan paljon osuutta näiden upeuksien kukintaan. Ne kukkivat aika hyvin ilman suurempaa hoitoa. Ainoastaan niitä pitää välillä jakaa, jos kasvusto taantuu.

      Ja nyt tosiaan muutaman päivän poissaolo puutarhasta on tavallaan tuskaa, vaikka mökilläkin on varmasti ihana olla näillä keleillä. Puutarhassa tapahtuu vaan niin paljon, ettei haluaisi menettää mitään.
      Itsellä on aina kesäisin se dilemma, että tekisi mieli vierailla eri puutarhakohteissa, kun kesällähän nekin ovat kauneimmillaan. Mutta se merkitsee aina poissaoloa omasta puutarhasta. Onneksi työt pitävät aika hyvin täällä kotosalla, eikä kesäisin ehdi reissailemaan. Silloin ehtii paremmin nähdä oman puutarhan tapahtumia, vaikka silti tuntuu, että kaikki tapahtuu niin vauhdilla.

      Poista
  3. Ihan hyvin mennyt lämmön kanssa. Selän sain jumiin sunnuntaina multapussien kanssa touhutessa, joten pari päivää makoilin kirjan kanssa eri paikoissa. Nyt alkaa lämpöön jopa jossain määrin tottua. Vaikka ei sitä kuumimpina aikoina voi reuhtoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että! Noi selkäjutut on niin harmillisia ja vaikuttavat moneen juttuun.
      Ihana, että olet pystynyt makoilemaan ja lepäämään selkäsi kanssa. Se tekee tosi hyvää meille puutarhatouhuilijoille. On ihana joskus rauhoittua ja kirjan lukeminen on aina tarpeellista ja mukavaa.

      Nyt lämpö taitaa ainakin vähäksi aikaa väistyä. Sateet tekevät kyllä hyvää puutarhalle, mutta itse olen jopa vähän haikealla mielellä, kun taitaa olla viimeinen lämmin ilta.
      Raahasin nimittäin koneen ulos varjoon ja tein huomiseksi uuden postauksen ulkona. On jotenkin niin mahtavaa, että voi nauttia samalla tästä lämmöstä.

      Poista
  4. Onpas ihana iiris! En uskalla lähteä arvailemaan, sillä noita parrakkaita tarhakurjenmiekkoja on tuhansia ja taas tuhansia. Onneksi se ryhtyi kukkimaan, kun sopii puutarhaasi niin täydellisesti.
    Täälläkin nurmikko on kellastunut, mistä olen ihan iloinen vain, ei kulu aika sen leikkaamiseen. Yritän sen sijaan muistaa kaikki paikat, joihin olen istuttanut kasveja tänä vuonna ja viime syksynä ja kastella niitä ennen kuin kuolevat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin!
      Odotin salaa, jos sulta tulisi vastaus tähän nimettömyyteen. :) Mutta ei se mitään, tämä on tosiaan kaunis myös nimettömänä. Olen muutenkin ihmeissäni, kun katselen iiriksiäni ja säilössä olevia nimilappuja. Monikaan ei näytä täsmäävän. Luulen, että luonto on tehnyt omia värivariaatioitaan. Ja sehän on oikeastaan vaan hauskaa. Tulee yllätyksiä.
      Joo, nyt taitaa olla monessa paikkaa nurmikot aika palanneita. Ei tosiaan tarvitse tällä viikolla miettiä leikkaamista. Puutarhan onneksi ensi viikolle on luvattu sateita. Ja päästäänhän me puutarhuritkin silloin vähemmällä, kun ei tarvitse muistaa kastella kasveja. Luonto hoitaa sen meidän puolesta.

      Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentista!