keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Kylmää ja kaunista


 Kun ikkunasta katselee ulos, meinaa henki salpautua kaikesta kauneudesta.
Mutta ulkona, henki kyllä salpautuu tuosta kylmyydestä.
Aamulla meidän lämpömittari näytti  -29 astetta.


Sisällä on tosiaan tunnelmallista ja lämmintä.
Tulisijat ovat olleet ahkerassa käytössä ja niiden tunnelmasta ollaan myös nautittu.


Meidän perheessä kuitenkin odotetaan kovasti ilman lauhtumista.
Eikä vähiten siksi, että mieheni työ pitää hänet ulkona koko päivän, säällä kuin säällä.
Ja kyllä se minullakin on kevät jo niin mielessä ja ajatuksissa.
Onneksi minä voin työssäni ajatella kesää kaiket päivät.

Tällä postauksella haluan kuitenkin lähettää lämpimiä ja tsemppaavia terveisiä
 kaikille jotka joudutte työskentelemään ulkona. 
Suomi toimii oikeastaan aina ihan samallalailla, on pakkasta tai hellettä.
Siitä olen kiitollinen ja iloinen.


Paljonko teillä oli tänä aamuna pakkasta?


Versoja Vaahteramäeltä-blogia voi seurata myös 
facebookissainstagramissa Pinterestissä, liittymällä lukijaksi, sekä blogipolun tai bloglovinin kautta.42 kommenttia:

 1. Hurjia lukemia kuulee mantereelta koko ajan! Täällä oli yöllä alimmillaan -11. Onneksi, sillä en tiedä, miten paljon vanha vetoisa taloni jäähtyisi teidän lukemissa! :-D Toivottavasti miehelläsi ei näpit, varpaat tai korvat jäädy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, aika hurjilta nämä lukemat tuntuvat. Vaikka Lapissa nuo taitavat olla ihan normaaleja astemääriä.
   Kyllä saa taloa lämmittää, vaikka on uudempikin talo. Saishan ne lattilämmötkin suuremmalle, mutta sähkölaskut hipoo sitten pilviä. Ja onhan se aikas ihanaa juoda hellalla keitetyt pannukahvit, syödä leivinuunissa tehtyä ruokaa ja mennä saunaan. Lämmityksen sivutuotteet ovat kyllä aika nautinnollisia.
   Mies selvisi ihmeen hyvin eilisestä, vaikka ilma oli kyllä aivan epäinhimmillinen. Nyt täälläkin on ilma lauhtunut -19 ja lunta satelee.

   Poista
 2. No meillähän on täällä suorastaan lämmintä, aamulla oli vain - 15!
  Lumoavan kaunista on täälläkin, monta päivää on ollut ihan tyyntä, muhkea ja pehmeä lumihuntu on pysynyt puiden oksilla.
  Ihana lumitalvi, varsinkin kun tietää, että seuraavaksi tulee kevät :)
  Toivotaan sinne teillekin vähän maltillisempia pakkaslukemia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, teillähän on puolet lämpimämpää, ainakin pakkasasteissa. :)
   Kaunista todella on, lumi on kuorruttanut kaiken satumaiseksi.
   Ja kevään tulo kyllä piristää kummasti. Valokin on lisääntynyt jo hieman.
   Kevään odotusta Suvikumpuunkin! <3

   Poista
 3. Maisemat ovat nyt kuin satumaisemassa. Meidän mittari näytti aamulla -18 astetta, eikä päivän mittaan ole paljon siitä noussut. Pikkaisen jo alkaa kyllästyttää nämä pakkaset. Minulle riittäisi hyvinkin -5 asettta maximissaan. Siinä olen kanssasi ehdottomasti samaa mieltä, että Suomi toimii pakkasellakin, toisin kuin monet muut maat. Junissa kuuluu olevan hankaluuksia, mutta onneksi en ole niiden varassa. Sunnuntaina on täysikuun aika. Usein silloin on selkeää ja siksi myös kylmää. Eiköhän se siitä ala vähitellen lämmetä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. -5 astetta olisi tosiaan hyvä, jos vielä aurinkokin paistelisi. Mikäs siinä olisi ulkoillessa.
   Onneksi kevättä kohden mennään kovaa vauhtia. Ainakin pään sisällä ajatukset rullaavat jo kovaa kyytiä.
   Niin, monessa maassa kaikki olisi seis lumesta ja pakkasesta, mutta Suomessa yleisesti kaikki on kehitetty pakkasta kestäväksi. Saadaan olla ylpeitä monessa suhteessa maamme toimivuudesta. Yleensä sitä kiinnittää huomionsa vain epäkohtiin, mutta on meillä todella moni asia todella hyvin.
   Kevään odotusta ja kutkutusta sinullekin Between! <3

   Poista
 4. Aamutuimaan, lapsenlapsien kouluunlähdön aikoihin oli pakkasta -32, nytkin vielä -27. Viikon verran on yli -23 asteen lukemissa kärvistelty. Onneksi tämä ole ikuista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh huh! Ei teilläkään lämmin ole. Onneksi tämä ei tosiaan ole ikuista! :)

   Poista
 5. Täällä oli -25 astetta. Pikkusen liikaa, mutta eiköhän sen kestä. Takkatulen ääreen pääsee onneksi lämmittelemään. Kauniita talvikuvia sulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takat ovat niin ihania keksintöjä. Unohtuu pakkanen ja kaikki murheet.
   Kauniista talvimaisemasta ja valosta on ihana ottaa kuvia. :)

   Poista
 6. It is cold outside... I like your blog, thanks for nice pictures.

  Maria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. The weather has been very cold here. Yesterday morning the temperature was -29 celsius. Today the weather is little bit warmer, fortunately.
   I visited on your blog, and I like it very much too. Thank you for comment, with it I found your lovely blog! <3

   Poista
 7. Hienoja talvikuvia.
  Täällä oli aamulla pakkasta -25 astetta.
  Hyvää keväänodotusta sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Puutarhamyyrä! :)
   Teilläkin oli sitten ihan reippaat lukemat. Hyvää kevään odotusta myös sinulle! <3

   Poista
 8. Hui kauheeta, kuulostaa kyllä epäinhimillisiltä työolosuhteilta. Toisaalta meilläkin on paraikaa kaivuri ja mies kaivolla -25 asteen pakkasessa taistelemassa vettä tähän taloon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan epäinhimmilliset olosuhteet on ollut viime päivinä. Ja moni joutuu taistelemaan tielle jättäneen auton tai jäätyneiden putkien kanssa yleensä juuri tälläisillä säillä.
   Mutta onneksi kevättä kohden mennään. Kärvistellään vielä hetki...

   Poista
 9. Tänään oli onneksi enää -10. Mietin aamulla töihin ajellessani samaa, että Suomi toimii kyllä hyvin säällä kuin säällä. Surku tulee kyllä ihmisiä, joiden työ on ulkona pakkasista huolimatta. Maisemat ovat kauniit, mutta kevään kaipuu on itselläni joka vuosi suurempi ja talvi taas joka vuosi jotenkin vaikeampi kestää, varsinkaan kylmillä ilmoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillähän on ollut ihan lauhaa. Meilläkin tosiaan tänään on lauhempaa, muttei vieläkään päästä tuohon -10 asteeseen.
   Kyllä se talvi saisi olla mahdollisimman lyhyt ja muu aika pitkää, varsinkin kesä. Onneksi pään sisällä ajatukset ja suunnitelmat vähän huiputtaa tätä kevään tuloa aikaisemmaksi. Sen voimalla jaksaa ehkä hieman paremmin.

   Poista
 10. Tänä aamuna oli vain -27 astetta, mutta jokunen aamu sitten tuo -32. Uuni ja hella lämpiävät joka päivä, tänään tein karjalanpiirakoita - kyllä kelpaa näissä sisätöissä! Ulkotyöläisille tsemppiä! Samalla tavalla katselin päivällä uskomattoman kauniita lumimaisemia, mutta jos menet kameran kanssa ulos ... sormet jäässä! Kyllä me suomalaiset olemme sinnikkäitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi,oi..itse tehdyt karjalanpiirakat ovat niin herkullisia. Leipomishommissa voi tulla jopa kuuma. Siksi se on sopivaa hommaa talvipakkasilla. :)
   Minäkin olin vain hetken ulkona ja sormet tuntuivat jäätyvän siihen paikkaan. Myös kameran hajoaminen pelotti.
   Me suomalaiset olemme tosiaan sinnikästä porukkaa. Näin posteljooninkin polkevan pyörällä, ei sekään varmasti ole herkkua näillä säillä.

   Poista
 11. Täällä meillä Pirkanmaalla oli pakkasta -22 astetta.Työelämässäni olin sisällä, mutta joskus kun vielä oli sitä nuoruuden intoa retkeilin melkein säällä kuin säällä. Pakkasrajaa ei oikeastaan ollut ja kyllä vain kerran, vaikka valmista lihamakaronilatikkoa oli jo tovin muovipussissa retkikeittimessä keitellyt, se oli ankka jäässä ja milläs sitä syöt. Laavulla yösi vietit niin kerranpa varpaat oli ihan tönkkö kylmät, avaruushuopa oli poisluistanut makuupussin jalkopäästä ja pussi oli ihan valkoisen huurteen peitossa. Siikaneva on yllätyksiä täynnä ja varsinkin maisemat ovat upeita niin kesällä kuin talvella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Retkeily on varmasti todella hienoa, mutta vaatii todellista erähenkisyyttä retkeillä talvella. Ja varsinkin kovalla pakkasella. Näin kerran ohjelman miehestä (en muista minkä maalainen hän oli), joka vietti kokonaisen vuoden retkeillen jossain vuorilla koiran kanssa. Tuntui ihan mahdottomalta ajatukselta itsestä. Vaikka varmasti oli hieno kokemus.
   Luonto on kyllä niin rauhoittava ja ihmeellinen, että retkeily kannattaa. Jo pienikin kävely metsässä saa stressin ja huolet haihtumaan.

   Poista
 12. Kaunista on, mutta kylmä. Vähempikin riittäisi! Meillä ei ihan noin hurjia lukemia ole ollut, mutta -25 on mennyt kyllä rikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin vähempi kyllä riittäisi. On se -25 astettakin ihan hurja lukema. Ei siinä mieli tee kauheasti ulkoilemaan.
   Mutta luonto on tosiaan kaunis ja kevään tulo piristää pakkasenkin keskellä.

   Poista
 13. Olikohan -30. Hyr, sielläkin on kylmä. Ei tuo oikein mukavalta tunnu. Tulisiha on täälläkin ahkerassa käytössä viime vuosiin verrattuna. Lauhtumista ja kevään tuloa odotellaan täälläkin kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, hyr.. Tulisijat eivät tosiaan ole olleet koristeena. Ne tuovat ihanan pehmeää lämpöä, kaiken hyödyn lisäksi.
   Kaunista kevään odotusta sinullekin Pelaguu! <3

   Poista
 14. Vantaalla oli tänä talvena enimmillään -29C ja meri oli sulana noin 25 kilsan päässä. Ehkä rantakivikot olivat kuitenkin jäässä jo silloin kun ne ensimmäiset kovat pakkaset alkoivat.

  Silloin kun itse olin pieni (siis 70-luvulla), niin Etelä-Rannikolla -30C pakkaset olivat ihan tavanomaisia. Laitettiin vaan kaulahuivia naaman eteen ja mentiin kouluun ihan normaalisti. Nykyisin sellaisia talvia ei enää oikein ole, eikä alle -30C pakkanen mennyt tälläkään kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meri ja tuuli tekee kylmästä vielä kylmemmän. Suojaisessa paikassa pakkanenkaan ei jäädytä samallalailla.
   Muistan itsekin lapsuudesta (just silloin 70-80 luvulla), Helsingin serkkujen luona vierailut. Muistaa vain, että aina siellä oli kylmä.
   Ja vaatetta sai olla muka aina enemmän kuin täällä Hämeessä. Vaikka täälläkin oli varmasti yleisesti ottaen kylmempää kuin viime vuosina. Yritin muistella mitä sitä itsekin laittoi päälle koulumatkalle. Mutta sellaiset asiat ovat jotenkin unohtuneet. Sitä vaan muistaa muut jutut koulumatkoilta, ilma ei tuntunut lapsena mitenkään tärkeälle. :)
   Aurinkoista kevään odotusta!

   Poista
 15. Tampereen kyljessä täällä maalla -23 astetta, onneksi ei tuullut! Illaksi lauhtui hiukan ja alkoi lunta satamaan! Toivottavasti miehesi pysyy sulana kovassa pakkasessa, kerrospukeutuminen on kova sana! Lauhtuvaa onneksi luvattiin toivottavasti ei kuitenkaan vesikelejä!

  Luonto on nyt niin kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin ilma tänään lauhtui ja alkoi satamaan lunta hiljalleen.
   Onneksi mies selvisi eilisestä, vaikka tänään on taas uusi selviytymispäivä.
   Nykyään sään vaihtelut ovat kyllä valtavia. Minäkin luin jostain, että ensi viikolla saattaa olla jopa vesikelejä. Ei sekään ole kyllä kauhean mukavaa. Mutta harvoin sää taitaa olla todella hyvä. Aina me keksitään siitä puhumista ja valittamista.
   Mutta kun meille puutarhahulluille säät vaikuttavat niin moneen asiaan. Siksi aihe on niin arka ja mielipiteitä herättävä.
   Mutta luonto on tosiaan todella kaunis!

   Poista
 16. No onneksi ei mittari ollut meillä pakkasella!
  Taisi olla +8C ja viileää oli sekin!
  Talven taikakuvia taas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, onneksi teillä ei mennyt pakkasen puolelle.:)
   Mutta ymmärrän hyvin sen, että monessa maassa +8 tuntuu jo kylmälle. Lämmitykset kodeissa eivät ole tälläisten kylmien maiden luokkaa ja ilmankosteus saa ilman tuntumaan todella kalsealle.
   Silloin joulukuussa siellä Espanjassa käydessä, lattiat tuntuivat sisällä kylmiltä, käytimme villasukkia ja lämmitimme takkaa. Iltaisin käytimme toppatakkeja. Päivällä keli oli sitten ihan toista.
   Mutta kevättä kohti sielläkin mennään. Varmasti ilmat alkavat olla taas kohta kohdillaan myös siellä. Ja teidän ihana valo on varmasti piristävää.
   Talvella saa todella taianomaisia kuvia. Ikkunasta katsottaessa näyttää todella upealta ja satumaiselta.

   Poista
 17. Meillä oli "vain" -15. Saisi jo hellittää. Riku-koirakin palelee, mutta ei suostu laittamaan takkia päälleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassua, kun -15 tuntuu näiden pakkasten jälkeen ihan lauhalta.
   Eläimillä myös tassut ovat varmasti kovilla. Ja niiden on ehkä vaikeaa tajuta mitään vaatteiden pukemisia.
   Me ihmisetkään ei meinata millään tajuta, kuinka paljon sitä vaatetta oikeasti tarvitsee pukea päällensä.
   Terkut Riku-koiralle!

   Poista
 18. Meillä oli tänään vain -21 astetta :)
  Ihania kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo!
   Kyllä se -21 astettakin on aikamoista. Meilläkin tänään on ollut vain -19 astetta. Ja iltapäivällä aurinkokin paistoi kauniisti. Kaikki kasvit ovat kuin kermavaahdolla kuorrutetut.

   Poista
 19. Bongasin blogisi 1003 puutarhaa -blogin postauksen kommenteista. Ja kiva että huomasin, koska tämä vaikuttaa kauniilta ja mukavalta blogilta.
  Meillä taisi olla aamulla pakkasta parikymmentä astetta. Onneksi sisällä on lämmintä talvellakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa vierailemaan Vaahteramäelle Piparminttu!
   Minä kävin tuolla 1003 puutarhaa-blogissa kurkkaamaassa loistavaa ideaa puutarhamatkailublogi-listauksesta. Sellainen olisi todella mukava.
   Ja nyt kommenttisi myötä, käväisin sinunkin mielenkiintoiselta tuntuvassa blogissa. On hienoa, kun saa jakaa kokemuksia oman puutarhan touhuista ja puutarhamatkailukohteista, puolin ja toisin. :)
   Meillä ei pakkanen vielä lauhtunutkaan. Tänä aamuna taisi olla kylmin aamu koko talvena. Mittari näytti -30,1 astetta. Ei ole kyllä hauskaa, mutta onneksi täällä Suomessa on lämpimät talot.

   Poista
 20. Kiitos Riina ihanista kommenteista, joita olet jättänyt blogiini <3 Lämpimästi tervetuloa lukijaksi! Piti tulla nyt kun tässä on hetki aikaa, kurkistamaan miltä täällä blogissasi näyttää. Taidanpa jäädä lukijaksi :) Kaikenlaiset vinkit puutarhan hoitoon ovat tervetulleita :)

  Nyt on ollut kyllä tosi ihania päiviä, kuin satumaassa! Jos vain vielä olisi hieman vähemmän tuota pakkasta, voisi tuosta kauneudesta nauttia muutenkin kuin vain ikkunasta ulos katsomalla :)

  Kevättä odotellaan jo kovasti täälläkin. Hyötypuutarhaa olisi mukava päästä jo kuopsuttamaan ja marjapensaiden oksia karsimaan. Kaikki aikanaan kuitenkin! Nautitaan nyt näistä pakkasen puremista talvipäivistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaaru! Ja tervetuloa myös lukijaksi tänne Vaahteramäelle! <3
   Tykkään kovasti sun tyylistä, sisustaa, valokuvata ja kirjoittaa. Sä osaat tehdä yksinkertaisesta kaunista, ei turhia krumeluureja. Siitä mä tykkään.
   Ulkona on tosiaan ollut todella kaunista ja satumaista. Tänä aamuna tosin pakkanen vain kiristyi ja tuntuu voiko kevät tulla ikinä. Mutta aamulla jo selailin siemenkuvastoja ja suunnittelin kylvöjä. Ja samalla yritin pitää pään kylmänä, meinaa mopo lähteä taas keulimaan.
   Nyt on hyvä aika tehdä suunnitelmia, niin pääsee sitten tositoimiin kun maa sulaa.
   Nautitaan tosiaan nyt näistä talvipäivistä ja siitä että on aikaa vielä haaveilla ja suunnitella!

   Poista
 21. Voi miesparkaasi! Hän on kovilla. Meillä tasaisen tappavaa -20 plus tuulta. Menetän elämäniloni aika lailla näillä keleillä. Ihmisillä taitaa olla niin eri geenit, meillä töissä lappilaiset valittaa aina kuumuutta :) Nyt ovat kyllä olleet vähän hiljaa. Onneksi on tosiaan aina puutarhaihmisen mieli ja sielu, voi paeta kesään koska vain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan mies ollut aika kovilla. Eikä tänäänkään helpotusta vielä näkynyt.
   Tasaisen tappava -20 tuulella on myös tosiaan tasaisen tappavaa.
   En ole minäkään oikein talvi-ihminen. Joskus tosin huomaa kuitenkin ihan nauttivansa, kun laittaa tarpeeksi päälle ja menee vaan ulos. Mutta en minä kyllä ehdoin tahdoin tuonne -30 asteeseen mene. Se on jo liikaa.
   Minusta tuntuu, että elän näin talvella jossain mielen maailmoissa, mietin vaan kesää. Poissuljen kaikella kevään höpötyksellä, talven kokonaan mielestäni. Se ei tietenkään ole oikein hetkeen tarttumista. Mutta minkäs sille mahtaa, kun elantokin on puutarhailusta kiinni.

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentista!