torstai 27. syyskuuta 2018

Valkoisen loiste syksyllä

           valkolumimarja 
Symphoricarpos albus var laevicatus
セッコウボク

Valkoisten kukkien ja marjojen upeus korostuu syksyisessä puutarhassa.
Pimenevät illat ja ruskan leiskunta, saa valkoisen hehkumaan entisestään.
Valkoiset kukat ja marjat tuovat valoa, syvyyttä sekä kontrasteja puutarhan tunnelmaan.

Näiden marjojen ja kukkien lisäksi kannattaa muistaa kaikki valko- ja vaalealehtiset kasvit.
Ne näyttävät erityisen kauniilta syksyllä.

verikurjenpolvi
Geranium sanguineum ´Album`
フウロソウ サングイネウム‘アルバム’ 


   pensashanhikki
Dasiphora fruticosa ´Abbotswood` 

キンロバイ(金露梅)'アボッツウッド'

  helmipihlaja
Sorbus koehneana
ナナカマド

 helminukkajäkkärä
Anaphalis margaritacea 
ヤマハハコ

mantsuriankärhö
Clematis mandschurica
タチセンニンソウ
Pikkuinen vauva mantsuriankärhöni kurkottelee jo hieman tukeaan kohti.

Katselkaa sisäänkäynnin istutusalueita ja ikkunanäkymiä hämärään aikaan.
Missä olisikaan tarvetta valkoiselle hehkulle syyshämärässä?

Versoja Vaahteramäeltä-blogia voi seurata myös 
facebookissainstagramissa Pinterestissä, liittymällä lukijaksi, 
sekä blogit.fi:nblogipolun tai bloglovinin kautta.

26 kommenttia:

 1. Syyspuutarha tosiaan tarvitsee valkoistakin <3 Mukavaa loppuviikkoa teidän poppoolle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tarvitsee, se ikään kuin korostaa kaikkia muita värejä puutarhassa.
   Kiitos samoin, mukavaa loppuviikkoa myös teille! <3

   Poista
 2. Siksi meikäläinenkin haalii noita valkokukkaisia kun ne hehkuu hämärässä. Tuo lumimarjahan on ollut aina suosikkini, teen asetelmia syksyksi ja jouluksi :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, valkoinen tuo mahtavaa valoa hämärään. Minä katselen joka ilta ikkunasta tuota valkoista pensashanhikkia, kun juon iltateetä. Se oikeasti hehkuu, vaikka iltaisin on jo aikaisin pimeää.
   Ja lumimarjasta saa askarreltua vaikka mitä, ja se on niin helppohoitoinenkin. Todella ihana pensas, marjojen myrkyllisyydestä huolimatta.

   Poista
 3. Valkoiset kukat pääsevät ehkä juuri näin syksyllä kaikkein parhaiten esille puutarhassa. Samoin kuin hopeanharmaat perennat, kuten esimerkiksi hopeamaruna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä! Ja nuo harmaatkasvit ovat tosiaan toinen valoa tuova elementti näin syksyisin. Vaikka harmaa värinä ei kyllä tuo ensimmäiseksi valoa mieleen, niin sekin oikeasti loistaa hämärässä. Ja harmaa on myös hyvä kontrastikasvi ruskan leiskunnalle.

   Poista
 4. Valkoisia syyskukkijoita on täälläkin. 'Jan Pawel II' -kärhö alkaa oikein loistaa korkealta kaariportin päältä, kun katuvalot syttyvät. Valkoista pensashanhikkiakin on nyt monta pensasta täydessä kukassa, lajike on 'Creme Brule'. Pikkuinen mantsuriankärhöni on tuulessa ja rankkasateissa taipunut leijonankitojen sekaan eikä näy olohuoneen sohvalta. Pitää ensi vuodeksi kehitellä sille jotain tukea. Valkolumimarjaa ihastelen aina puistoissa. Ehkä sillekin löytyy paikka meiltä, kunhan lapset kasvavat isommiksi. Lämpöä syksyisen kylmään loppuviikkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, tuo 'Jan Pawel II' -kärhö onkin todella kaunis. Piti oikein googlettaa se, kun en ollut ennen törmännytkään siihen. Hauskasti, ensin kuvahaulla tulikin Paavin kuvia. Mutta löytyihän se kärhökin lopulta.
   Tuo 'Creme Brule'-pensashanhikki on suloinen. Olenkin istuttanut sitä monen asiakkaani puutarhaan. Itselläni on vielä yksi valkoinen pensashanhikki ´Tilford Cream`. Se on myös pieni valkoinen pensashanhikki, noin 50 cm korkea. Samoin kuin ´Creme Brule`.
   Tuolla ulkona on nyt ollut niin kamalat myräkät, ettei ole ihme, että mantsuriankärhösi on taipunut leijonankitojen sekaan. Onneksi täällä ei ole ainakaan vielä kaatunut puita, mutta aikamoisesti puutkin kumartelevat tuolla tuulessa.
   Valkolumimarja on tosiaan kaunis, mutta myrkyllisyytensä vuoksi, se ehkä kannattaa istuttaa vasta lasten kasvettua. Yleensä lapset kuitenkin helposti oppivat, mikä on myrkyllistä ja mikä ei. Mutta eihän sitä kannata turhia riskejä ottaa.
   Lämpöä myös sinulle Minna tähän yhtäkkiseen syksyyn! Mistä ihmeestä tämä nyt näin äkkiä tuli???

   Poista
 5. Totta. Valkoinen hehkuu niin ihanasti illan hämärtyessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikkunasta on ihana katsella valkoisia pilkkuja puutarhassa. Itsekin mietin, kuinka saisin sisääntuloon lisää valkoista, jotta kotiin tullessa riittäisi katseltavaa näinä synkkinä syysiltoinakin.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Valkoiset kukat ja marjat ovat tosiaan niin ihania! <3

   Poista
 7. Valkolumimarjasta olen haaveillut jo pitkään -ja haaveilu jatkuu. :) Liekö juuri pimeyden syytä, että olen tässä syksyn aikaan ruennut tykästymään entistä enemmän valkoisiin kukkiin ja lehtiin. Valkoinen on myös ihanan rauhoittava väri. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen on tosiaan rauhoittava väri, ja myös ihana synkkyyden poistaja. Nyt syksyllä kaipaa valoa ja valkoinen sekä korostavat lisäksi toisiaan.

   Poista
 8. Voi mahdoton miten suloinen tuo helmipihlaja <3 Kyllä seon vielä pakko joskus saada mahtumaan omaankin puutarhaan. Ostin jo toissa syksynä vaaleanpunamarjaisen pihlajan mutta se menehtyi kun en keksinyt sille istutuspaikkaa. Kyllä harmitti. Onneksi kellarin pengerryksiin tulee vähän lisää istutustilaa pienemmille pensaille ja puille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmipihlaja on tosiaan aivan ihana! Haaveilin siitä pitkään, ja nyt se on kasvanut täällä vissiin neljä vuotta.
   Mun helmipihlaja on pensasmainen, mutta myös puu on kaunis. Sen suloiset lehdet ovat niin sirot ja kauniit.
   Kyllä se sulle johonkin mahtuu, ei ole niin suuri.
   Voi että, on aina niin ihanaa, kun uusia istutusalueita muodostuu. Mikä on hauskempaa, kuin talvella suunnitella ja haaveilla, mitä kaikkea uusiin paikkoihin istuttaisi.

   Poista
 9. Lumimarjat on niin kauniita, tänään poimin niitä muutaman oksan töihin, aikuisten pöydälle :)
  Ihanaa iltaa sinulle Riina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumimarjat ovat niin kauniita maljakossa. Ja säilyvät pitkään hyvinä.
   Ihanaa perjantaita sinulle Outi ja mukavaa tulevaa viikonloppua!

   Poista
 10. Helmipihlajan istutin viime syksynä, kesä vähän kuritti sitä kuivuudellaan, mutta ehkä pian kuitenkin saan ihailla noita kauniita valkoisia marjoja omasta helmipihlajastani. Samoin keväällä valkoinen pensashanhikki näyttää rääsyiseltä, nyt sitä sitä ihailla päivittäin ja pitkään. Valkoinen tosiaan antaa valoa syksyyn:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin helmipihlajani on ehkä hieman liian kuivassa paikassa, vaikka ei olisikaan näin kuiva kesä. Hyvin on sinnitellyt elossa, mutta ei kasva hurjaa vauhtia. Mutta käy omaan paikkaansa hieman pienenäkin. Olisihan se aika ihanaa, jos se kasvaisi nopeasti ja olisi syksyisin täynnä valkoisia marjoja ruskan aikaan.
   Pensashanhikit näyttävät tosiaan keväällä kuin vanhoilta luudilta, mutta antavat myöhään syksyyn kauneutta keväänkin edestä. Ne eivät piittaa pakkasen puraisuista, eivätkä sateista, vaan ovat kauniita muiden kasvien lakastuttua.

   Poista
 11. Helmipihlaja on ihana! Ostin sellaisen pienenä joskus virosta - viroksi se on koehne pihlakas. Olimme Virossa tuttavan luona reissulla. Pihassa naapurin koira kävi päästämässä pienen taimen juurelle pitkät pissit ja se olikin todellinen kuolinisku pihlajalle. Ehkä ostan sen joskus uudelleen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, voi harmien harmi. Koiran pissa on yllättävän ytyä tavaraa, ja saa ainakin havukasvut helposti kuolemaan.
   Osta ihmeessa joskus uusi helmipihlaja, se on niin ihana.

   Poista
 12. Helmipihlaja on kaunis, en malta odottaa että oma kasvaa puolen metrin taimesta puuksi. Mantsuriankärhö oli tänään jo hyppysissä puutarhamyymälässä mutta jätin kuitenkin ottamatta ja ostinkin valkoisen alppikärhön. Valkoinen yksinään on minusta tylsä väri mutta muiden joukossa erittäin hyvä ja sopii se sopii hyvin syksyn valoon joka on erilaista kuin keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, monen ihanan kasvin kasvua ei millään malttaisi odottaa. Sitä vain haaveilee, miten kauniilta helmipihlajakin näyttää, kun on täysikasvuinen ja täynnä marjoja.
   Valkoinen alppikärhökin on todella kaunis. Minäkin istutin pari vuotta sellaisen, mutta se heitti henkensä. Oli joku erikoinen valkoisen alppikärhön kerrottu lajike. Ilmeisesti arempi kuin tavallinen alppikärhö, joka on helppo kuin mikä. Minäkin haaveilen uudesta valkoisesta alppikärhöstä, mutta nyt ostan kyllä ihan tavallisen.

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentista!