tiistai 19. kesäkuuta 2018

Ennen sadetta

 ´Äidiltä saatu nimetön` pioni

Vihdoin täälläkin taivas aukeni 
ja ensimmäiset sadepisarat ovat tipahdelleet maahan.
Ennen sateen alkamista,
kävin kuvailemassa puutarhassa ja 
poimimassa pioneita surutta maljakoihin.

Sade on erittäin tervetullutta,
meillä on aivan ruutikuivaa, 
niin kuin varmasti koko Suomessa.
Nurmikko on palanut ja ruskea,
varsinkin talon seinustoilta.
Muuten puutarha voi yllättävän hyvin,
 näin pitkään kuivuuteen nähden.
Meillä on satanut vain yhtenä yönä
puoleentoista kuukauteen
ja silloinkin vain hetken.

Toivottavasti suuret pionin kukat eivät ota nokkiinsa sateesta.
No, maljakoissa niitä voi ainakin ihailla.


 kiinanpioni
Paeonia lactiflora 
´Duchesse de nemours`
シャクヤク


kiinanpioni
 Paeonia lactiflora 
´Festiva Maxima`
シャクヤク

 Aurinkoisen aamun jälkeen,
 pilvet alkoivat kerääntymään
ja taivas muuttui harmaaksi.

 ´Anopin nimetön`-pioni 


Keräsin isot kimput pioneita kasvihuoneeseen
ja sisälle maljakkoon.
Katon alla sade ei pääse hakkaamaan niiden upeita kukintoja.


Kaunista tiistaita!
Joko siellä sataa?

Versoja Vaahteramäeltä-blogia voi seurata myös 
facebookissainstagramissa Pinterestissä, liittymällä lukijaksi, 
sekä blogit.fi:nblogipolun tai bloglovinin kautta.

24 kommenttia:

 1. Pionijuhlan lisäksi on sateen juhlaa, poppakonsteja sateen alkamiseksi koetin tehdä ja pitihän se arvata että pionien kukat houkuttelevat sadepilvet kuten useana vuonna aikaisemminkin. Onneksi kaikki pionit eivät ole avanneet kukkiaan, nuputtelevista saamme vielä nauttia. Valkoiset pionit ovat todella upeita ja nimettömät aarteita! Mukavaa juhannusviikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, täälläkin on nyt vihdoin ja viimein sateen juhla! :)
   Ei olisi viime kesänä uskonut, kuinka iloiseksi voi vielä joskus sateesta tulla.
   Ja ajattelin ihan samaa. Silloin, kun pionin kukat ovat mahtavimmillaan, tulee yleensä sade.
   Nuput onneksi kestävät ja varmasti pionien loistoa on luvassa myöhemminkin.
   Mukavaa ja kaunista juhannusviikkoa Saila-ihanainen! <3

   Poista
 2. Pionit ja sade tuntuvat sattuvan aina yhteen. Nyt ei kuitenkaan kukaan valita sateesta, vaan se on erittäin toivottua. Meillä satoi pari tuntia ja pionit näyttävät selvinneen hyvin, virkistyivät vain :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vaan nauttii sateesta, eikä yhtään harmita, vaikka taivas aukesikin.
   Meilläkin päivällisen sateen jälkeen pionit olivat ihan jees. Äsken tuli sellainen myräkkä, että ajattelin sen kaatavan kaikki puutkin. Mieskin tokaisi; "nyt lähtee petunioilta siivet". Tartti kysäistä pari kertaa, että mitä sä sanoit. Tarkoitti ilmeisimmin pioneiden terälehtiä.

   Poista
 3. Toivottu sade saapui siis vihdoin sinnekin. Pitänee hankkia silkkipioneja ja asettaa niitä pitkin pihaa aina silloin, kun sade olisi toiveissa. Pioneilla kun näyttää olevan sadetta tuova vaikutus. Toivottavasti sade ei hakannut pionejasi. Täällä satoi runsaasti, mutta pioneja hellien.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi vois olla hyvä taktiikka! :)
   Kirjoitinkin tuohon ylemmäs Cherille, että meillä oli äsken oikea myräkkä. Vielä en ole uskaltanut mennä katsomaan puutarhan tilannetta.

   Poista
 4. Kyllä nyt sataa,jo monta tuntia ja alkoi hitaasti vaikka pelkäsin kaatosadetta. Vieläköhän tuo ruskea nurmikko muuttuisi vihreäksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin toivotaan kovasti nurmikon elpymista. Kyllä se on ennenkin elpynyt. Vaikka en kyllä näin pitkää kuivuutta muistakaan.

   Poista
 5. Aah, miten kauniita pioneja! Minulla ovat pionit vielä tiukasti nupussa, ovat vissiin kärsineet kuivuudesta. Mutta tänään satoi sentään aamupäivällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anni! <3
   Teidän pionit ymmärsivät odottaa sateen ohimenoa. Nuput eivät ole varmaan sateesta moksiskaan.

   Poista
 6. Aamupäivästä asti on satanut, tekee hyvää kasveille, ja koko ajan tulee lisää vettä mikä on hyvä. Pieni määrä ei riitä kastelemaan maata syvältä. Suurin osa pioneista on vielä nupulla, pitää seurata kuinka niiden kanssa käy. Oli jo niin harvinaista saada nauttia juhannusruususta ilman sadetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, maa on niin ruutikuiva ja varmasti syvälle asti, ettei pienet sateet auta mitään. Onneksi vettä tuli ainakin täällä lisää. Oli oikeastaan ihan myrsky. Nyt tuuli tyyntyi ja sade lakkasi ja paistaa aurinko. Hetkessä sää taas muuttui.
   Juhannusruusut selvisivät harvinaisesti sateelta. Tosin kaninkopin nurkalla, juhannusruusu kukkii vielä kauniisti. Aurinkoisemmilla paikoilla, ei ole enää kukan kukkaa.

   Poista
 7. Täällä satoi pari tuntia todella paljon, mutta pian oli jo aurinko kuivannut sateen jäljet. Lisää saisi vielä tulla.
  Ihanaa tiistai-iltaa Riina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, päivällisen sateen jälkeen näytti siltä, ettei sadetta ole koskaan tullutkaan. Meilläpäin onneksi tuli lisääkin. Sais vaikka yöllä sataa, pitkään ja hartaasti, että maa kastuisi syvään.
   Ihanaa tiistai-iltaa sinullekin Outi!

   Poista
 8. Täälläkin satoi tänään useampaan eri otteeseen. Juuri pionien ehtiessä aloittaa kukintansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionit tarvitsisivat vissiin omat sateenvarjot. Raskaat kukat eivät millään meinaa kestää sateen tai tuulen riepotusta.

   Poista
 9. Pionit ja sade kuuluvat yhteen. Kuten juhannusviikko ja sade. Meillä satoi yhteensä 10milliä. Kaikki tervetulleita. Luontoa ei varmaan haittaisi toiset 10milliä lisää lähiaikoina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ne jotenkin vetävät magneetin lailla toisiaan. :D
   Meillä ei ole sademittaria, mutta kyllä sitä vettä tuli aikalailla. Ja se oli todella tarpeen.

   Poista
 10. Ihania kuvia! Ja ihania Pioneja! Täällä on ilmestynyt muutama Pionin paikka kukkapenkkiin, kun kahdesta kohtaa on kuollut jokin perenna ja yhdessä kohtaa on niin tylsä paikka, eli kolme paikkaa Pioneille :) Ja ilman että olen tehnyt yhtään penkkiä lisää :) :) :) On hauska miten puutarhaan syntyy koko ajan uusia visioita ja paikkoja erilaisille "huoneille" tai tunnelmille.... ja nyt vasta kuuden vuoden puutarhuroinnin jälkeen oivaltaa kukkimisrytmiä, että miltä mikäkin kohta näyttää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3
   Ihanaa, jos löytyy uusia pionien paikkoja. Minäkin täällä kuumeisesti mietin, mihin saisin vielä muutaman pionin istutettua. Niistä ei saa vaan kylikseen.
   Juu, tuo kukkimisrytmi on tärkeä juttu. Sitä yleensä ihastelee aina kussakin vaiheessa kukkivia kasveja. Keväällä moni syksyn komistus näyttää vähemmän houkuttelevalta. Mutta on tärkeää, ettei puutarhassa ole vain vaikka keväällä kukkivia. Minusta hankalin ajankohta on tuossa heinäkuun puolenvälin tietämissä. Monet ruusut vetävät henkeä kukinnan välissä ja hortensiat ym. eivät ole vielä aloittaneet loistoaan.
   Ja puutarhuroinnissa aika on paras opettaja. Monen asian huomaa käytännössä parhaiten. Ja omatkin mieltymykset selkeentyvät.

   Poista
 11. Moni muukin postannut huolissaan lähestyvästä sateesta ja pioneista. Sinulla ainakin osa turvassa. Sade onneksi eilen tuli oikein ukkosen kera. Kyllä luonto sitä kaipasikin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, taisi olla sama mielessä aika monella eilen. On hauska seurata, kuinka me puutarhaystävät monta kertaa kuljemme aika samoja rytmejä. Joidenkin kanssa tulee postattua samoista aiheista, samana päivänä toisistaan tietämättä. Sehän kertoo vaan, kuinka puutarha ohjaa ajatuksenjuoksuamme tai kuinka kuljemme puutarhojemme kanssa samassa rytmissä.
   Vesisade oli enemmän kuin tervetullutta. Ihana, että kuiva luonto sai edes hieman helpotusta janoonsa.

   Poista
 12. Mahtavat pionit sulla. Nuo valkoiset yhdessä sormustinkukkien kanssa veti ihan jalat veteläksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Ja tuo sormustinkukkien ja pionien liitto saa kyllä munkin jalat veteläksi. Ja joinakin vuosina takana oleva papulanruusu kukkii vielä samaan aikaan. Nyt papula otti varaslähdön ja on lopettanut jo kukintansa.

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentista!