sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Ihastuttavat joulukielot


kielo
Convallaria majalis
Lily of the valley
スズラン

Rakastan kieloja,
niin keväisin, kuin joulukukkanakin.
Se on joulukukkana vanha,
olihan sitä jo 1800-luvun lopussa yleisesti käytössä.
Valitettavasti sen suosio hiipui ja saatavuus huononi 
1980-luvulla.

Etsin kieloja monena jouluna kukkakaupoista,
mutta turhaan.
Viime jouluksi hyödinkin kieloni itse, ihan oman metsän kieloista.
Kokeilu onnistui loistavasti.
Tänä vuonna en kuitenkaan ehtinyt sopivaan aikaan kieloja kaivelemaan,
joten kieloni jäivät metsään.


Onneksi jouluiselta työpaikaltani niitä löytyi.
Ja omani löysi heti paikan vanhasta maitokannusta.
Suomen 100-vuotissynttäreiden kunniaksi,
kieloasetelmasta tuli tämmöinen vähän historiallinen.
Tai ainahan minä pidän näistä pula-ajan tyyppisistä elementeistä. 


Tänä vuonna kielo sai entistä suurempaa näkyvyyttä
myös Linnan juhlissa itsenäisyyspäivänä. 
Rouva Jenni Haukiolla oli todella kauniit
kielokukkakorut. 
Ne sopivat kauniisti hänen pukuunsa,
ja kuvastivat hyvin hänen rakkauttaan Suomen luontoon.


Olisi kiva kuulla teidän ajatuksianne tai muistojanne kieloista joulukukkana?
Muistaako vanhemmat lukijat kielojen käytöstä
esim. lapsuuteenne jouluina?

Kielot Vääksyn Viherkukasta

Kaunista joulunodotusta
ja kolmatta adventtia!
Ajatelkaa, viikon kuluttua on jouluaatto!


Versoja Vaahteramäeltä-blogia voi seurata myös 
facebookissainstagramissa Pinterestissä, YouTubessa, liittymällä lukijaksi, 
sekä blogit.fi:nblogipolun tai bloglovinin kautta.

34 kommenttia:

 1. Kaunista! Minäkin hyödin viime jouluna kielon juurakoita. Yllättävän hyvin onnistui. Noita näkee harvoin kaupoissa. Bongasin pari päivää sitten kieloja Joensuun kukkatalosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3
   Yllättävän helppoa tuo kielojen hyötäminen on, täytyy vain olla oikeaan aikaan toimessa. Minä en muistanut yhtään koko kieloja, kun aika oli oikea. Mutta onneksi on kukkakaupat! :)

   Poista
 2. Suloisen kauniita kuvia ja kielon ihana tuoksu tuli heti nenään:) Minulle kielo joulukukkana on ihan uusi juttu! Hyvää kolmatta adventtia♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3
   Jännä, että tuoksut tulevat monesti itsellekin kuvista ja telkkarista. Ja tuoksumuistot ovat yleensä tosi voimakkaita, jopa lapsuudesta asti. Siksi monet tuoksut kuuluvat jouluun. Herkut ja kukat pitääkin tuoksua mielyttävälle, jotta ihania muistoja tulee lisää.

   Poista
 3. Pidän niistä kovasti joulukukkina. Meillä päin ole missään kaupassa näkynyt. Toivon, että tänä vuonna saamani juurakot lähtevät pihassa kasvamaan ja ehkä joku vuosi saisin niitä hyödynnettyä joulukukkinakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti löydät jostain kieloja, on ne niin ihastuttavia. Ja ihana, jos saa kieloja kasvamaan myös omalla pihalla. Anopillani on ihana kielomeri, jota hän kitkee, niin että kielot pääsevät oikeuksiinsa. Luonnonkukat ovat niin käsittämättömän kauniita myös hoidetussa puutarhassa.

   Poista
 4. Ihania, herkkiä ja tuoksuvia kieloja! Minusta nämä ovat nyt lyöneet kunnolla läpi Suomessakin, kun näitä ainakin meilläpäin saa jo kaikkialta, Prismasta ja Tokmanniltakin. Todella ihanaa, että ovat tulossa taas takaisin meidän joulukukiksemme! Ihana tuo sinun joulunajan työpaikkasi, voi miten onnelliseksi siellä varmaan tulee. Vaikka kiire on varmasti. Viehättävät talonpoikaisasetelmat, niissä on historiallinen tuntu, kaunista. Itse en muista, että kielot olisivat minun elinaikanani olleet joulukukkia, mutta ilmeisesti olivatkin ennen 80-lukua muodissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin on niin ihanaa, että kielot ovat tulleet taas yleisemmiksi ja niiden saatavuus on lisääntynyt. Moni haluaa joulukukiltaan yksinkertaisuutta ja muistoja.
   Minäkään en muista omasta lapsuudestani kieloja joulupöydässä, mutta monet vanhemmat ihmiset ovat kertoneet niitä olleen. Toivottavasti ne ovat tulleet nyt jäädäkseen, ovat ne niin kauniita.

   Poista
 5. Ihana asetelma! Kielo on niin palanen Suomea ja kaunis koska vaan. Minulla on kieloja jouluhyötöä varten useampia purnukoita, mutta näyttää siltä, että jokin meni pieleen, kun ei yhtään kukkaa ole vielä ilmaantunut:) Enkö muka ole vielä tarpeeksi vanha, mutta ei meillä muistini mukaan ole koskaan jouluna kieloja ollut, ehkäpä ne olivat sitten kallita tai vaikeasti saatavissa, en tiedä?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3
   Ja sinäpä sen kiteytit kauniisti! Kielot ovat palanen Suomea ja kauniita koska vain.
   No, odottelepa vielä hetki, jos vaikka innostuisivat kukkimaan. Viime vuonna minunkin kieloni yllättivät aivan yhtäkkiä kukinnallaan. Muistan, kuinka oikein kiljuin onnesta niitä nähdessäni.
   Minäkään en muista kieloja kovin paljon nähneeni omassa lapsuudessani tai edes aikuisiällä, muuta kuin viime vuosina. Toivottavasti ne yleistyvät entisestään.

   Poista
 6. Onpa kaunis asetelma. Kielo on niin hieno kukka ja kiva kun tämä kansalliskukkamme sai arvoisensa aseman linnan juhlissa. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! <3
   Minäkin iloitsin Linnan juhlien kukkavalinnoista. Ne tekivät tosiaan oikeutta kansalliskukallemme ja muille Suomen kauniille kasveille.

   Poista
 7. Kaunis asetelma! Minulla on hämärä muistikuva 60-luvulta kieloista joulukukkana. Jotenkin liitän 'No onkos tullut kesä' -laulun sanat aina juuri kieloihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saraheinä! <3
   Ihana kuulla muistoistasi. Ja minullekin tulee tuo sama joululaulu kieloista mieleen. :)

   Poista
 8. Eipä tosiaan ole kieloja tullut kukkakaupoissa vastaan. Aivan ihania ovat kyllä ja se tuoksu on huumaava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kielot ovat varmasti yleistyneet ihan viime vuosina. Toivottavasti niitä saisi tulevaisuudessa yleisemmin joka paikasta. Tuoksu on tosiaan huumaavaa ja ne ovat niin kauniita.

   Poista
 9. Kielotkin ovat ihania joulukukkia, tänäkään vuonna en ehtinyt ottaa juurakoita talteen joulua ajatellen. Jennin kielokoriste oli todella upea, se pisti heti silmään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jennin kielokoriste oli tosiaan upea ja olivat juuri oikea valinta sekä tähän juhlavuoteen, hänen pukuunsa sekä sopi myös muuhun koristeluun täydellisesti.
   Ensi vuonna, toivottavasti muistamme ottaa juurakoita oikeaan aikaan jouluniloksi. Täytyy kirjoittaa homma kalenteriin muistiin. Nytkin muistin aina, kun lunta tuli tai maa jäätyi. Silloin kun maa oli sulaa, asia ei tullut mieleen ollenkaan. Ehkä ensi vuonna muisti pelaa paremmin.

   Poista
 10. Minä en muista kieloja joulukukkana, ehkä ne olivat jo silloin pois muodista. Joulutähdet sen sijan muistan ja niitä en halua kotiini. Kieloja huolisin ilman muuta jos niitä olisi yleisimmin tarjolla. Kielo on kauneimpia Suomen kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä ne meidän elinaikanne ovat olleet pois muodista. Joulutähtiä minäkin muistan aina lapsuudestani, samoin hyasintteja oli aina. Amaryllikset tulivat ainakin meille myöhemmin.
   Kielo on tosiaa kaunotar, jota tulisi kyllä arvostaa ja suosia paljon enemmän kuin nykyisin.

   Poista
 11. Mulla niitä on ollut kahtena jouluna, eli aina kun olen löytänyt! Toivon löytäväni myös ensi viikolla, kun pääsen käymään kukkakaupoilla ihan ajan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ihanaa, että olet löytänyt kieloja. Toivottavasti, löydät niitä myös tänä vuonna!

   Poista
 12. Kumpa löytäisinkin kieloja jouluksi💚 Aina pitänyt kaivaa mutta miten se on vain jäänytkin tekemättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti Minna sinäkin löydät kieloja! Ne ovat niin ihastuttavia!

   Poista
 13. Voi kuinka kaunis! Kielot on ihania <3

  VastaaPoista
 14. Mulla ei kielosta joulukukkamuistoja ole, mutta tiedän, että mummollani oli hääkimpussa kieloja keskellä talvea joskus aikanaan, ja häät pidettiin saaressa (vieraat tuli jäitä pitkin) hirveässä lumimyräkässä. :D Mummon lempikukka siis. Hääkimppuun ne tilattiin hollannista. Minustakin kielo on kaunis, mutta tuoksusta saan päänsäryn, eli sisälle en tuo edes maljakkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kun jaoit tämän muiston! <3
   Ajatella, että ne jo silloin tilattin Hollannista. Luulen, että niitä on ollut siihen aikaan yleisesti myös joulunaikaan.
   Kieloissa on voimakas tuoksu, joka ei tosiaan sovi kaikille. Meillä nuo muutama kielonkukinto eivät ole kauheesti tuoksuneet, mutta voi olla että isompi määrä voisi tuoksuakin enemmän.

   Poista
 15. Äitini hääkimppu oli pitkävartisia kieloja. Vanhempani vihittiin helmikuussa 1943 Oulussa, en tullut koskaan kysyneeksi miten kieloja oli ollut saatavana vaikka oli sota-aika. Kielot sopivat erittäin hyvin jouluun ja toivoisinkin, että niitä olisi enemmän tarjolla juuri joulun aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, että jaoit tämän muiston Tuula! <3
   Oli ihana kuulla, että kielojen eteen on nähty noin paljon vaivaa. Se on tosiaan ollut tärkeä kukka monelle jo vuosikymmeniä sitten.

   Poista
 16. Enpä tiennytkään, että kielo on myös jouluinen kukka. Jotenkin se yhdistyy mulla aina kevääseen. Onhan se kauniin valkoinen! Mä oon jo ihan joulutäpinöissäni... On tää hauskaa aikaa! Niinpä siis on ilo toivottaa oikein ihanaa, leppoisaa ja tunnelmallista joulunaikaa! Nauttimista kaikista joulun jutuista A:sta Ö:hön jouluaakkosten mukaan! T. Jankkuliini

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieloa on tosiaan käytetty myös joulukukkana, keväisen kukan lisäksi. Mutta ei niitä meidän elinaikana ole kovin yleisesti näkynyt. Onneksi tapa on palautumassa ja kielon yleisyys on kasvanut.
   Ihanaa, joulun jälkeistäkin aikaa teille! Täällä joulu sujui aika rennosti ja leppoisasti. On ollut niin ihana levätä syksyn väsymyksiä pois.

   Poista
 17. Hyvää joulua! Kielo näyttää aina kauniilta, mutten ole kuullut muualla kuin blogeissa sen joulukäytöstä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos s! Kielo on tosi kaunis ja varmasti vasta nyt yleistymään päin. Jouluisessa työpaikassani niitä oli myynnissä, mutta huomasin, etteivät ihmiset oikein vielä osanneet kuitenkaan ostaa sitä. Monet kyllä ihailivat sitä, mutta päätyivät kuitenkin tutumman tuntuisiin joulukukkiin. Luulen, että joulukukat on aika herkkä alue. On tärkeää, että ne ovat ehkä juuri niitä samoja kuin aina ennenkin. Muotivirtauksia tulee ja menee, mutta perinteet ovat aika vahvassa.

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentista!