sunnuntai 19. marraskuuta 2017

Lisää armonaikaa

 valkolumimarja 
Symphoricarpos albus var laevicatus
セッコウボク

Vettä sataa ropisten.
Eihän se sinänsä kivaa ole,
mutta minä olen ollut kiitollinen tästä 
puutarhan armonajasta.
Viikonloppujen valoisa aika on ollut niin ohjelmaa täynnä,
että en ole ehtinyt puutarhaan kunnolla yli kuukauteen.
Moni paikka kaipaa vielä siistimistä ja 
moni asia järjestämistä.


Eilen puuhailin monta tuntia puutarhahommissa.
Tyhjensin kompostorit jälkikomposteihin,
siirtelin, järjestelin, kärräsin ja lapioin.
Ai, että se oli ihanaa, 
vaikka joka paikkaan nyt sattuu.
Mutta silleen kivasti.


Hommaa jäi kuitenkin yllin kyllin.
Tänään aioin viettää aamupäivän taas samoissa merkeissä.
Kyllä ne hommat siitä vähenee,
yksi kerrallaan.

 mustilanhortensia
Hydrangea paniculata ´Mustila`
ノリウツギ

Joudunkin usein toitottomaan itselleni,
että tee yksi asia kerralla ja loppuun.
Luonteelleni on hyvin ominaista,
että kun kiire tuppaa kasaamaan hommia,
yritän tehdä kaikkea yhtäaikaa.
Ja siitähän ei tule mitään.
Kaikki hommat ovat kesken ja rempallaan.
Eilen sain onneksi monta pientä hommaa päätökseen,
kun toitotin itselleni,
yksi asia kerrallaan.


 tarhaorvokki
Viola × wittrockiana
パンジー

 Pieni orvokki ilahduttaa marraskuussakin
värjöttelemällä kuistin alla. 


Ajatukset juoksevat jo jouluhaaveissakin,
mutta yritän tehdä ensin nämä pakolliset pihahommat loppuun.
Ensi viikolle olisi kuitenkin haaveissa metsäretki
ja kranssien ja joulusomistusten hakua ja tekoa.
Siihenkin tämä armonaika on kyllä tarpeen.

marjakanerva
Gaultheria mucronata / Pernettya mucronata

Everything that slows us down and forces patience,
everything that sets us back 
into the slow circles of nature,
is a help.
Gardening is an 
instrument of grace.
~May Sarton~


Kaunista sunnuntaita,
harmaudesta ja sateesta huolimatta!


Versoja Vaahteramäeltä-blogia voi seurata myös 
facebookissainstagramissa Pinterestissä, YouTubessa, liittymällä lukijaksi, 
sekä blogit.fi:nblogipolun tai bloglovinin kautta.

32 kommenttia:

 1. Sataa täälläkin. Ikävää, mutta en anna sen pilata elämääni. Näin kivifriikkinä huomasin, että onko sinulla kivikko tuolla rinteessä?

  VastaaPoista
 2. Juu, täällä Suomessa ei kannata fiiliksiä perustaa ilmaan, sitä saisi olla koko ajan aika äreänä. ;)
  Joo, meillä on kiviä täällä tontilla valtavasti joka paikassa. Mutta tuohon rinteeseen olen tehnyt "kivivirran" seulanpääkivistä. Meillä on niin valtavan rehevä maa täällä, että alkuaikoina olin aivan epätoivoinen, kun en saanut sitä millään hallintaan. Sitten keksin, että katan osan rinteestä paksulla suodatinkankaalla ja kivillä. Sekaan olen istutellut havuja. Toki kivien väliin lentelee lehtiä ja muuta roskaa ja humusta muodostuu. Ja siksi myös rikkiksiä ilmestyy. Mutta helpommin tuon alueen pystyy kuitenkin hallitsemaan tällä konstilla. Tykkään myös kivistä valtavasti, joten se oli nappivalinta tuohon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivikot huomaan aina! Kivalta näyttää. Ylläpidän facebookissakin Kivikkopiha-ryhmää juuri tästä syystä. Liity mukaan, jos kiinnostaa. Juu, ei kannata sateesta mieltänsä pahoittaa. Niitä aiheita löytyy muualtakin.

   Poista
  2. Kivikot on kyllä niin ihania ja aina kauniita, vuodenajasta ja säästä riippumatta. Kiitos vinkistä, liityin Kivikkopiha-ryhmään! :) Uusia ideoita ja inspiraatiota aina tarvitaan.

   Poista
  3. Tervetuloa vaan! Siellä onkin nyt talviaikaan vähän hiljaista. Kun katsoo kohdasta KUVIA näkee, mitä kaikkea hienoa ihmiset ovat saaneet aikaiseksi.

   Poista
  4. Kiitos! <3
   Täytyykin käydä ihan ajan kanssa lukemassa ja inspiroitumassa. :) Näytti jo ensisilmäyksellä mielenkiintoiselta.

   Poista
 3. Minä taas huomasin ensimmäistä kertaa, että eikös teillä ole myös isompaa kalliota tuossa kasvarikuvassa näkyy!? Ihanan pyöreän muotoista ja sammaloitunutta💚
  Minä haravoin eilen pelkkä sadetakki päällä ja sain varmaan siitä kamalan kiristyksen yöllä ristiselkääni, nukuin lopulta istualleen kun mikään muu asento ei onnistunut. Että lämmintä pitää jo päälle laittaa vaikka tarkenisi vähemmälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, meiltä löytyy kalliota, kiviä ja kivikkoa. Tämä on jännää seutua, täällä on tosi kallioista, mutta kuitenkin rehevää. Karusta tai kuivasta kangasmetsämäisestä maastosta täällä ei ole tietoakaan. En tiedä, olisiko jääkausi puskenut kiviä tänne ja samalla muodostunut tuo järvi. Vai onko tämä tuon puolenkilometrin päässä olevan järven ammoisia rantoja? No, joka tapauksessa kiviä ja kalliota täällä riittää, vaikkei niiden alkuperästä ole tietoa.
   Juu, ilma on petollinen. Rehkiessä tulee äkkiä kuuma ja sitten huomaakin olleen liian vähän päällä. Mä oon huomannut "näin vanhemmiten", että selkä täytyy pitää koko ajan lämpimässä. En nuorempana ymmärtänyt, miksi ihmeessä jotkut pitävät liivejä. En nähnyt niille mitään hyvää syytä. Mutta nykyään ymmärrän, että ne pitävät selän lämpimänä.
   Toivotaan, että selkäsi ei pahemmin suuttunut ja sen jomotukset menivät jo ohi!

   Poista
 4. Keli on kyllä ällö, mutta on siinä hyvätkin puolensa. itse tuppaan olemaan samanlainen säätäjä :D Mukavaa sunnuntaita Sinulle! Ihania kuvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keli on tosiaan ollut ällöä! ;) Mutta ei anneta sen haitata elämäämme.
   Mukavaa uuden viikon alkua! <3

   Poista
 5. Kivat kuvat ja hieno tuo kauniisti sammaloitunut kallio.
  Meillä pihatyöt ovat onneksi "pulkassa" ja nyt voi alkaa pikkuhiljaa valmistautua jouluun.
  Mukavaa sunnuntaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko! <3
   Ihnaa, että siellä on vähän paremmassa jamassa puutarhatyöt. Minäkin onneksi sain viikonloppuna kirittyä paljon kiinni tekemättömiä töitä. Nyt voi jo hieman vapauttaa ajatuksia jouluvaihteelle.
   Mukavaa uuden viikon alkua! <3

   Poista
 6. Yllättävän paljon sitä saa aikaan, kun saa itsensä liikkeelle. Minusta tuntuu, että eniten aikaa ja voimavaroja tuhraantuu siihen aikomiseen ja aloittamisen pähkäilyyn.
  Hieno tunnelma tuossa toiseksi alimmassa kuvassa. Valoa toki joinain päivinä on, mutta se tulee hyvin matalalta ja lyhyen aikaa. Kuvassasi sen näkee konkreettisesti.
  Meillä sataa kaatamalla. Toivon, että teillä olisi vähemmän sateista, jotta pääset lyhentämään tehtävälistaasi. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin just! Olin niin iloinen, kun sain paljon lyhennettyä tehtävälistaani. Muutama homma jäi tekemättä, mutta ne ehkä ehdin vielä. Tai sitten teen ne keväällä. :)
   Valo on tosiaan todella alhaalla ja eilenkin tuntui, ettei sitä ollut oikeastaan yhtään. Katsoin oikein kelloa klo 13, kun alkoi tuntumaan, että ilta on hämärtymässä. Onneksi se olikin vasta iltapäivä, ja ehdin tekemään vielä vaikka mitä. Ihanaa oli puuhailla pitkästä aikaa puutarhassa, vaikka sää ei suosinutkaan. Puutarhaterapia voitti sään. ;)

   Poista
 7. Täällä on ollut ihan sama ohjelma! Eilen haravoin ja istuttelin vielä kukkasipuleita vesisateessa ja nyt taas nokka kohti puutarhaa. Pikkuhiljaa, homma kerrallaan, ja loput sitten keväällä uutta intoa puhkuen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katselin sun blogista, että olit saanut noiden pihahommien lisäksi laitettua lasiterassia niin kauniin jouluiseksi. Se on aivan ihana! <3
   Pikkuhiljaa sitä tehtävälistaa on täälläkin saatu lyhennettyä. Ja jos jotain jää, niin ne ehtii tehdä keväälläkin. Varmaan saa hommat tehtyä puolet nopeamminkin, kun intoa riittää enemmän. Paitsi eilen kyllä huomasin, että taisin innostua oikein uudestaan. Muut kiireet ovat pitäneet pois puutarhasta, ja nyt tuntui kuin olisi päässyt taas perusasioiden äärelle. Ihanaa, kun maa oli vielä sulaa!

   Poista
 8. Mukavia puutarhahetkiä. Minä luovutin jo puutarhan suhteen, sanoin sille että keväällä tavataan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! <3
   Mä oon tällainen vuodenympäri turaaja. En pysty sanomaan puutarhalle, että keväällä tavataan. Roikun siinä kynsin hampain kiinni, vaikka maassa olisi metrin hanki. ;D
   Onkohan mulla pahakin riippuvuussuhde???:)

   Poista
 9. Hih, minullakin on tapana tehdä monta hommaa kerralla, ja sitten kaikki onkin vaiheessa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisi, että sitten valmistuisi monta hommaa kerralla. Mutta mulla se ei ainakaan onnistu. Kaikki vaan repsottaa kesken. Ihme juttu! :)

   Poista
 10. Minunkin puutarha on vielä loppu silausta vaille valmis. Yritän nauttia niistä pienistä auringon luomista hetkistä, ovat vaan kovin lyhyitä tällä hetkellä. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppusilaukset ovatkin juuri niitä mukavia. Minäkin sain monta vähän rasittavaa hommaa tehtyä onneksi. Nyt voi alkaa vähän koristelemaan joulua puutarhaankin ja tekemään sellaisi mukavampia juttuja.
   Auringon säteitä uuteen viikkoosi! <3

   Poista
 11. Ihanaa sunnuntai-iltaa! En ole enää puutarhasta jaksanut murehtia, kyllä se siellä pärjää ja keväällä taas jaksaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna! <3
   Onneksi puutarha on niin armollinen, että kyllä se aika hyvin pärjäilee, vaikka joku homma jäisi tekemättäkin. Keväällä jaksaa taas uusin voimin.

   Poista
 12. Kaunista ja siistiä! Meillä on satanut niin kovasti, että olen pysytellyt sisätiloissa. Ja eilinen meni töissä. Tänään alkoi jouluaskartelut. Sikäli huvittavaa, etten yhtään tykkää joulusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! <3
   Kävinkin kuolaamassa sun jouluaskarteluja blogissasi. Miten voitkin saada noin paljon aikaiseksi???
   Ihania juttuja! Ei kyllä uskoisi, ettet tykkää joulusta. ;)

   Poista
 13. Minullakin on paha tapa tehdä monta asiaa kerrallaan ja sitten kaikki jää pitkäksi aikaa puolitiehen. Olen myös yrittänyt opetella tuota asia kerrallaan ja loppuun asti 😄 Täällä on ihan täysi talvi. Eikä siitä ole kuin reilu viikko kun vielä haravoitiin pihalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota yksi asia kerrallaan on jotenkin niin vaikeaa toteuttaa, varsinkin jos hommia on kasaantunut ja stressi painaa. Mutta minä en ainakaan sellaisella monta asiaa yhtäaikaa tekemällä saa mitään valmiiksi. Tietysti, jotkut voi olla niin päteviä, että niillä valmistuu sitten urakalla rästiin jääneitä hommia yhtäaikaa tekemällä. Mutta huomaan, että rauhoittuen ja yksi asia kerrallaan, pystyy keskittymään paremmin ja kaikki sujuu jopa nopeammin.
   Oi, siellä on tullut jo lunta! <3 Meillä alkoi tämä uusi viikkokin samaan rataan harmaana, kuin edellinenkin.
   Mutta en anna sen tahtia haitata.

   Poista
 14. Tänään suoriuduin minäkin ulkoilemaan oikein kunnolla. Kävin siskon lasten koululla markkinoilla. Ei haitannut sade yhtään. En ole edes talvikasveja saanut laitettua takapihalle, ihan nolottaa. Ehkä sitten ennen joulua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, markkinat ja ulkoilu kuulostavat kivoilta viikonloppupuuhilta!
   Minä yleensä laitan todella ajoissa kaikki piharuukut kuntoon ja somistan jopa joulua tähän aikaan täyttä häkää. Tänä syksynä kiire ja vähän saamattomuuskin ovat hidastaneet aikataulua. Laitoin jonkin verran syyskukkia ajoissa, mutta monta ruukkua ammottaa tyhjyyttään. Ne odottavat metsäretkeä ja luonnonmatskuista tehtyjä juttuja.
   Kyllä me vielä keritään Outi! Kun inspiraatio iskee, silloin syntyy varmasti nopeastikin kaunista.
   Ihanaa uuden viikon alkua! <3

   Poista
 15. Samaa toitotusta pitäisi toistaa täälläkin. yritän sohlata montaa asiaa yhtäaikaa ja kaikki jää aina kesken:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me taidetaan omata saman sorttista innostuneisuutta. Kaikkea olisi niin kiva tehdä ja yhtäaikaa. :)

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentista!