sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Jee, vihreää näkyvissä!


Sori vaan kaikki talvesta tykkääjät,
mutta minä niin nautin lumen sulamisesta.
Vihreä puutarha on taas näkyvissä.
Joku ehkä näkee paljon ruskeaakin, 
mutta minä taidan olla aika synkkämielinen,
kun pidän näistä marraskuun väreistä kovasti. 


  iisoppi
Hyssopus officinalis
ヒソップ  

 Mustakaali / Palmukaali ´Black magic`
lehtikaali
Brassica oleracea var. sabellica
ケール /  リョクヨウカンラン / ハゴロモカンラン

Lehtikaalisatoa voi kerätä vielä pitkälle talveen.


 lankaköynnös
 Muehlenbeckia complexa
ei tainnutkaan paleltua pakkasissa.

kääpiöstrobusmänty 
Pinus strobus ´Radiata` 
ストローブマツ

harokataja
 Juniperus procumbens ´ Nana ` 
ハイビャクシン 

 sininata 
Festuca glauca
フェスツカ・グラウカ

 jouluruusu
Helleborus
Christmas rose
クリスマスローズ 

Iik, jouluruusussa on nuput!
  mehitähti
Sempervivum

センペルビブム


Mitä ajatuksia tämä vihreä ja lumen sulaminen on teissä herättänyt?
Harmittaako vai tuntuuko leppoisa sää mukavalta?

Versoja Vaahteramäeltä-blogia voi seurata myös 
facebookissainstagramissa Pinterestissä, YouTubessa, liittymällä lukijaksi, 
sekä blogit.fi:nblogipolun tai bloglovinin kautta.


32 kommenttia:

 1. Sanotaan niin, että onneksi meillä ei lunta ollutkaan :-D
  Ihanaa pörheänvihreää, ooh miten upeat kaalit! Ja jouluruusun nuput, niin söpöä ja toiveita herättävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D
   Vaikka lumiset maisemat olivat kauniita, en minäkään niitä kaivannut. Jouluksi haluaisin kyllä lunta, ihan vain fiiliksen vuoksi. Muuten en välitä siitä sen enempää.
   Noita lehtikaaleja voisi kasvattaa ihan vaan vihreytensäkin vuoksi. Mutta kyllä me syödäänkin niitä ahkeraan. Jo yhdestä lehtikaalista tulee valtavasti satoa ja iloa.
   Ja nuo jouluruusun nuput tosiaan herättävät toivoa ja saavat sydemässä jotain ihan läikähtämään.

   Poista
 2. Minulla on syksy ja talvi angsti, en tykkää, vaikka välillä onkin ihan kaunista. Vihreää sen olla pitää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla syksy vielä menee, mutta talvesta en ole tainnut lapsenakaan oikein välittää. Joulu saisi olla valkoinen, mutta muuten pidän minäkin enemmän vihreästä. :)

   Poista
 3. Vähän harmittaa kun on aika surkran näköistä...ei paljon olekaan havuja jotka olisi ikivihreitä. Saattaa ens vuonna osa perennoista joutua siirtymään. Sinullakin on edelleen purppuraheisit lehdessä. Ne näyttää täälläkin upeilta varsinkin ikivihreiden vierressä.

  Puutarhasi näyttää upealta...hmmm
  ..millähän omasta saisi tuon näköisen... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin oli alkuun vaan todella paljon perennoita, mutta pikkuhiljaa olen kasvatellut havujen määrää. Ne kyllä ryhdistävät ja tuovat selkärankaa puutarhaan näinä lehdettöminä ja perennojen lepoaikoina. Ja vihreys tuntuu niin kivalta ja jopa pirteältä. On mukava, kun havukasvejakin on niin monen mallisia ja kokoisia, joten paikkaan kuin paikkaan löytyy sopivia havujakin.
   Juu, purppuraheisit eivät näköjään tajua oikein talventuloa. Tämä "Little Devil"- lajike on eniten kesäasussaan. "Lady in Red" ja tavallinen purppuraheisiangervo jo hieman roikottavat lehtiään ja ovat heittäneet niitä maahankin. Myös laikkukirjokanukka on säilyttänyt kirjavat lehtensä vielä.
   Eri lehtiväreillä ja havuilla saa kukkien lisäksi hauskoja tunnelmia puutarhaan.

   Kiitos puutarhan kehuista, pikkuhiljaa olen sitä muovannut oman näköiseksi ja ympäri vuoden kauniiksi. Nyt on hyvä kirjata ensi kevääksi taas puutarhan muutoshaaveita. Keväällä sitä innostuu yleensä niin paljon kukkivista kasveista, että unohtaa nämä synkemmät ajat ja niiden piristäjät kokonaan. Nyt on loistava aika haaveilulle ja suunnittelulle.

   Poista
 4. Ristiriitaisia tunteita, toisaalta leppoisat säät ovat mukavia, mutta kun pakkaset jo veivät syysvärit...
  Toivottavasti tulee kuitenkin kunnolla lunta ennen kunnon pakkasia;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä se lumi on tarpeellistakin. Toissatalvi sen näytti, miten käy ilman lunta. Kotilot eivät kuolleet, mutta monille kasveille kävi huonommin. Mutta ihan kiva, kun sitä lunta ei vielä ole ja maa on sulaa. Tulkoon myöhemmin ja just ennen pakkasia, jos saa tilata ja toivoa. ;)

   Poista
 5. Voi Riina-ihanuus, nautin tästä ajasta niiiiin paljon! Tänään ilma oli hunajaa, lumi suli pois :D sain valkkarit maahan, kaivoin joulukielot metsästä ja vaikka mitä! En kaipaa lunta vaan tätä ihanaa harmonisen lempeää lumetontaä värimaailmaa! Teillä Vaahteramäellä on niin kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila-ihanuus! <3
   Ilma oli tosiaan viikonloppuna kuin hunajaa, tosi lempeää ja leppoisaa.
   Ei, mä oon unohtanut joulukielot. Hyvä, kun muistutit! Viime vuonna kokeilin niitä ensimmäisen kerran ja hyvin onnistuivat. Niitä on pakko laittaa tänäkin vuonna.
   Ihania harmonisia ja lempeitä marraskuun hetkiä Kivipeltoon!

   Poista
 6. Koska valoisa aika menee viikolla palkkatöissä, pidän enemmän valkoisesta maasta ja joulun odotuksesta. Pihan syystyöt yritän aina saada tehtyä syyslomien aikoihin, joten ihan sama, miltä piha näyttää, ei siellä ole juurikaan puuhia. Mutta ymmärrän niin hyvin teitä puutarhan puuhaihmisiä. Sinulla on niin kaunis piha, etten yhtään ihmettele, että haluat nähdä sen värit ja kasvit ilman lumipeitettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä se valoisa aika on armottoman lyhyt. Vaikka teen töitä talvisin kotona, ei päivisin yleensä ehdi pihalle. Toki ehdin katsella sitä ikkunoista paremmin, jos työskentelisin muualla.
   Minulle tuli hieman aikalisä, kun osa syyshommista jäi tekemättä osaksi kiireiden, osaksi sään vuoksi.
   Ja haluaisin vielä käydä metsästä keräämässä luonnonmatskuja joulujuttuihin.
   Ihania marraskuun hetkiä ja joulun odotusta Sirkku! Kyllä täälläkin alkaa kohta jouluvaihde kääntyä päälle.... Yhdet tortut on jo leivottu, mutta glögit on vielä korkkaamatta.

   Poista
 7. Mulle käy paremmin tämä lumettomuus. :) Helsingissä ei onneksi montaa päivää lunta ollutkaan, valkoisen peitteen laskeutuessa oli mun sipulitilaus vasta matkalla ja vähän jänskätti miten käy. Onneksi hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, onneksi tuli lisäaikaa sipulien istuttamiselle! Mullakin on vielä pari pussukkaa istuttamatta. Istutan ne tällä viikolla. Tai ei tiedä, miten sitä vielä innostuu, jos näkee jossain alepusseja...

   Poista
 8. En kaipaa lunta yhtään. Kaunistahan se on mutta hankaloittaa liikkumista. Tänään tosin manasin pehmeää pihaa ja kukkapenkkejä, kun karvalapset astelivat ulkoreissultaan sisään...vitsi millaiset mutajäljet! Oli taas unohtunut tassujenpyyhintä pakkasten jäljiltä...
  Ja tänään vielä istuttelin viimeisiä perennoja ja kukkasipuleja :)
  Siis ihanaa kun näkyy vihreää ja sammalen vihreä on ihan superkaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, koirien ja lasten kanssa puhdas lumi ja pakkaskeli olisivat varmasti siistimpiä säitä. Muistan aikoinani ne kurahousuajat. Tuntui, ettei niitä saanut millään siististi pois lasten päältä.
   Täälläkin on vielä sipulienistutustouhuja tiedossa. Ja minäkin rakastan tuota sammalta ja sen vihreää. Juuri katselin tästä työhuoneen ikkunasta metsään ja ihailin sammaleisia kiviä. Ne rauhoittavat kummasti.
   Lumoavaa marraskuuta!

   Poista
 9. Nyt komppaan sinua 100-prosenttisesti. Kuvissasi on kaikkea muuta, kuin synkkyyttä. Ihanaa syysvärien kylläisyyttä ja täyteläisyyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between! <3 Syksyn väreissä on jotain levollisuutta, ne rauhoittavat jotenkin mielen. Ajattelin juuri eilen, että miten nämä synkät värit jotenkin sopivat meidän suomalaisten sielunmaisemaan. Monet etelänmaalaiset tykkäävät vahvoista väreistä, vaikka heidän luonnossaan on niitä yllin kyllin. Luulisi toisaalta, että he kaipaisivat rauhoittavia värejä ja me pirteyttä. Mutta kyllä meidän kaikkien lempivärit taitavat tulla aikalailla luonnosta.

   Poista
 10. Vautsi, jouluruusus jo nuppuja!
  Mulle käy hyvin tällääne kuuren asteen lämpötila ja lumeton maa, mikä tänäki päivänä oli. Pihalta löytyy aina viälä jotaki tekemistä. Palella saa iha riittävästi kuitenki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olikohan se viime vuonna, kun jouluruusu innostui kukkimaan juuri jouluksi. Saa nähdä kuinka nyt käy. Riippuu varmasti säistä.
   Palella tosiaan ehtii myöhemminkin. Nyt on aika nauttia tästä jatkoajasta!

   Poista
 11. Komppaan Navettapiikaa; meillä oli kans tänään kuutisen astetta ja mä niin tykkään! Palelua kyllä sitten riittää helmikuussa viimeistään. Nää kelit on sellasia lempeän lämpimiä ja ihanan kosteita. Pimeys on myös lempeää. Mä niin tykkään! Aivan ihania kuvia! Nautiskellaan!
  T. Jankkuliini

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tosiaan sellaista lempeän lämmintä. Tuntui niin hyvälle! Ja oi että, kun iskin lapiotakin vähän maahan kuopsutellessani pihalla. Tuntui kuin olisi saanut puutarhan takaisin roudalta lainasta.
   Pimeyskin on tosiaan sellaista armollista. Kesällä täytyy ehtiä ja jaksaa iltamyöhälle asti mennä ja tehdä kaikenlaista. Syksyllä on lupa vähän hellittää.
   Nautiskellaan tästä marraskuun armollisuudesta ja sen levosta ja lempeydestä!

   Poista
 12. Vihreän eri sävyt tulevat nyt hyvin esiin ruskan keskellä. Lehtikaaleja en malta enää syödä, ovat niin hauskan näköisiä pikku puita. Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihreä jotenkin oikein loistaa ruskean ja harmaan keskellä.
   Meillä on lehtikaaleja niin paljon, että vielä syödään satoa melkein päivittäin. Mutta hauskan näköisiä ne ovat. Olen nähnyt niitä monella ihan koristeena ruukussakin.
   Mukavaa alkanutta viikkoa myös sinulle Mari!

   Poista
 13. Hih! Niin pidän minäkin vihreästä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, mistä päähäni tupsahti lasten laulu... "Siksipä niin mä, pidän vihreästä,
   kun on ystäväni metsämies". Ehkä me voitais mielummin laulaa, kun on ystäväni puutarhuri. Se ei kyl soinnu... :D

   Poista
 14. En ole lumen ystävä, mutta vielä vähemmän pimeyden, joten mielelläni pitäisin lokakuusta maaliskuulle OHUEN kerroksen lunta, joka sitten voisi vaikka yhdessä aurinkoisessa kevätpäivässä sulaa pois.:) Teidän piha näyttää upealle marraskuussakin, meidän piha ei.:/ Tosin mäkin sain nyt lisäaikaa sipuleiden istuttamiseen, en kyllä epäillyt hetkeäkään, että tuo lumi olisi jäänyt pysyvästi maahan.

  Uskallankin luvata sulle monta tällaista harmaansynkeää, lumetonta, päivää ennen lumentuloa!;D Onneksi sä tykkäät siitä!:)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pimeys ei tietenkään ole kauhean kivaa. Mutta nautin, jotenkin kun maa ei ole jäässä ja lapio pystyy siihen. Mutta tietenkään se ei ole hyvä, jos maa on sulaa läpi vuoden. Lumi kyllä valostuttaa ihmeesti ja onhan se siistimpää, kun maa on jäässä.
   Ihana toivotus! Toivoisin, että näin jatkuisi melkein jouluun asti. Jouluksi saisi tulla sitten lunta.
   Onneksi nämä asiat eivät ole vallassamme ja luonto tekee niin kuin tekee. Yritetään nauttia tästä joulunalusajasta säästä riippumatta! <3

   Poista
 15. Ihanan vihreää! Lämpenevä sää antoi vielä mahdollisuuden istuttaa tulppaanin sipuleita, usko meinasi jo loppua... Pidän kyllä oikeasta talvesta; pienestä pakkasesta ja sopivasta määrästä suojaavaa lunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta mahdollisuudesta minäkin niin nautin! :)
   Minäkin pidän tuollaisesta talvesta, mutta vielä saisi olla hetken vihreää.

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentista!