perjantai 15. heinäkuuta 2016

Lempiaika alkamassa

pallohortensia 
Hydrangea arborescens ´Annabelle` 
 アメリカノリノキアナベル

Hortensiat ovat  lempikasvieni kärkipäässä.
Varsinkin pallohortensiat ovat vieneet sydämeni.
Niitä kasvaakin monessa istutuksessa täällä Vaahteramäellä. 
 Tällä viikolla ensimmäiset ´Annabellet` availevat upeita kukkiaan.
Nappasin muutaman jo maljakkoonkin sisälle.
Sielläkin ne kestävät kauan hyvinä, 
niin kuin ulkonakin.
Viime vuonna keräsimme niitä syyskuussakin 
Anopin syntymäpäivien koristeeksi.


Pallohortensia on pensas,
mutta leikkaan sen alas joka kevät, perennojen tapaan.
Leikatut pallohortensiat pysyvät kauniin muotoisina 
ja kukkivat suuremmin kukin.
Pallohortensia tykkää happamasta maasta, niin kuin muutkin hortensiat.
Ja viihtyy puolivarjossa ja auringossa.
Meillä niitä kasvaa vähän joka puolella aurinkoisilla ja puolivarjoisilla paikoilla,
ja hyvin näyttävät viihtyvän.
Varjossa kukat eivät jaksa aueta yhtä hyvin kuin aurinkoisemmassa paikassa.

Jos puutarhassasi ei vielä kasva yhtään hortensiaa,
suosittelisin lämpimästi sopivan lajikkeen hankkimista.
Hortensiat ovat helppoja ja kukkivat pitkään sekä kauniisti.


Mukavaa viikonloppua
ja kauniita päiviä! 


Versoja Vaahteramäeltä-blogia voi seurata myös 
facebookissainstagramissa Pinterestissä, liittymällä lukijaksi, sekä blogipolun tai bloglovinin kautta.

26 kommenttia:

 1. Samoin, olen aivan hortensia fani. Erityisesti kukinnan alkuvaiheessa kaunis limen vihreän sävyt ovat ihania. Ja toki valkoiset pallukatkin, joskus melkein jalkapallon kokoisia. Mustilan hortensiaa suosittelen myös, ihanan pitsimäinen kukinta. Hyvää viikonloppua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin rakastan tuota limenvihreää ja sen muuttumista valkoiseksi. Ja tuo kukkien valtavuus jaksaa hämmästyttää joka vuosi. Ne ovat todella upeita.
   Mustilanhortensia on myös suosikkini. Minulla kasvaa yksi sellainen alapihalla. Sen helppous ja kauneus on myös vailla vertaansa. Se onkin kuutamohortensian kanssa helpoimpia hortensioita. Syyshortensioita täytyy aina leikellä, että ne kukkisivat kauniisti, eivätkä ränsistyisi. Mutta mustilanhortensia ja kuutamohortensia pärjäävät melkein omillaan.
   Rakastan juuri tuota pitsimäistä kukintaa hortensioissa myös. <3

   Poista
 2. Mä olin aluksi Annabellen kanssa hämillään, kun se on jotenkin hontelo. Toisen pensaan vieressä se on kaunis ja saa hieman tukea. Mun ikisuosikki on Early Sensation. Myös Lime light on sävyltään ihana. Niistä jatkuvasti kukkivista jalohortensioista en perusta. Ne ei näin sateisina kesinä edes ehdi siihen jatkuvasti kukkivaan vaiheeseen :D Tämän vuoden hankinta oli kolme mustilanhortensiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annabelle onkin varsinkin pienenä vähän hontelo ja tarvitsee tukea. Juuriston kasvaessa se pysyy jotenkin paremmin pystyssä. Luulen, että kasvupaikallakin on väliä. Mulla se pysyy toisissa paikoissa ihan itsekseen pystyssä ja toisissa kasvupaikoissa olen tukenut sen metallihärpäkkeillä.
   Muiden pensaiden kanssa se onkin kauneimmillaan ja samalla tuki tulee luonnostaan. Tykkään kontrasteista, esim. purppuraheisiangervo ´Little Devil` on hyvä kontrasti kasvi sille.
   Istututin viime kesänä Early Sensation ´Bulk`-hortensian. Se on todella kaunis. Mulla tosin vielä pieni ja aika vaatimaton. Myös Lime Light on ihana! Mulla se on hieman huonossa kasvupaikassa ja vähän kitukasvuinen. Mutta viime kesänä hankin Lime Lightin matalampaa muotoa Little Limeä. Se on ihanan pallomainen ja näyttää olevan kukkiakin tulossa.
   Jalohortensiat ovat vähän vaikeita saada kukkimaan jatkuvasti Suomen oloissa. Vaikka lupaavat ´Endless summer`-kukintaa, ne eivät oikein meinaa ehtiä kukkimaan. Eräs mies viritti joka kevät muovista tehdyn pienen kasvihuoneen jalohortensiansa ylle. Hänen hortensiansa ehtivät hyvin kukkimaan. Mutta minä en oikein moiseen virittelyyn jaksaisi ryhtyä.
   Toinen toistaan kauniimpia hortensia lajikkeita tulee joka vuosi lisää. Ei meinaa perässä pysyä. Mutta niin ihania ne kaikki ovat, että aina vaan tahtoisi lisää omaan pihaansa.
   Ihanaa, sun kolmesta mustilanhortensiasta saat mahtavaa kukkaloistoa tulevina vuosina. Mustilanhortensia on niin kaunis ja kukkii ihan älyttömän pitkään. Tosi kiitollinen kasvi ja niin helppo. <3

   Poista
 3. Kukinta kestää todella pitkään, joten ehdoton kasvi puutarhassa.

  VastaaPoista
 4. Pidän kaikista hortensioista. Meillä on niitä useaa lajia. Täytyy myöntää, että pallohortensia on minunkin lemppari. Se aloittaa kukinnan jo heinäkuussa ja kukkii näyttävästi ja pitkään. Pidän palloista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hortensioista on vaikeaa olla pitämättä. Ne ovat niin kauniita.
   Täydellinen pallomainen muoto viehättää minuakin. Harvassa kasvissa on täysin pallomaista kukintoa. Vaikka kyllä muidenkin hortensioiden pitsimäiset kukinnot saavat sydämen sulamaan. Oikeastaan on todella vaikeaa päättää, mikä on kaunein. :)

   Poista
 5. Kyllä on ihanat! Mulla on vain köynnöshortensia, sekä terassilla amppelihortensia jonka kissat antoivat äitienpäivänä ;) Olis todellakin hankittava myös pensaana, koska hortensiasta tykkään. Kiitos yllytyksestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä puutarhablogi-piireissä tulee jatkuvasti yllytyksiä ja houkutusta puolin ja toisin. On niin paljon ihania kasveja! <3 Kaikkia tekisi mieli.
   Köynnöshortensia on myös niin ihana. Kävin puutarhakoulun Mäntsälässä. Siellä on alppiruusumetsä, jossa männyn runkoja pitkin kiipeilee köynnöshortensioita. En ikinä unohda sitä näkymää, se oli todella upea paikka.
   Mullakin kasvaa 2 köynnöshortensiaa, mutta ovat vasta niin pieniä etteivät ole kukkineet. Odotan niiden kukintaa kovasti.

   Poista
 6. Kauniilta näyttää kukinnat <3
  Ihanaa viikonloppua.

  VastaaPoista
 7. Ostin ensimmäisen pallohortensiani kevätmarkkinoilta kahdella eurolla. Saattaa olla, ettei vielä tänä kesänä kuki, mutta odotan innolla tulevaa. Hortensiat ovat tosi ihania ja helppoja. Pensashortensioista Vanilla Fraise kärsi kovasti talvesta ja jouduin leikkaamaan siitä suurimman osan tosi matalaksi. Vim's Red sen sijaan on jo nupulla. Ihanat ajat ovat vielä edessä.
  Mukavaa viikonloppua sinulle Riina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jollei pallohortensiasi ehdi kukkimaan tänä kesänä, ensi kesänä on varmasti kukkaloistoa luvassa. :)
   Mulla ei ole Vanilla Fraisea eikä Vim´s Rediä. Mutta tiedän lajikkeet, ne ovat myös todella hurmaavia. Toivottavasti Vanilla Fraisesi selviää ja voimistuu, koettelemuksista huolimatta.
   Mulla kuoli yksi Lime Light ´Little Lime`-hortensia. Istututin viime kesänä niitä 4 samaan riviin. Kolme selvisi viime talvesta, yksi kuoli. Istutin uuden tänä kesänä tilalle, koska tykkään niistä todella paljon.
   Toivottavasti, selviävät tästä lähtien tulevista talvista.
   Ihanat ajat ovat tosiaan edessä. Monet hortensiat ovat vasta pienillä nupuilla. Vain kuutamohortensia kukkii jo ihan täysillä.

   Poista
 8. Pallohortensia on upea kukkiessaan.
  Hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Ja jos niitä on suuri ryhmä, näkymä on huikea.

   Poista
 9. Komeita nuo hortensiat on. Itse en ole uskaltanu niitä hankkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rohkaisen hankkimaan. Ne ovat todella helppoja ja kauniita.
   Tulet yllättäymään! :)

   Poista
 10. Meillä hortensiat kärsivät talvesta mutta yksikään ei paleltunut juuriaan myöten. Istutin kaksi hortensiaa lisää ja suunnitelmissa on saada ensi vuonna kokonainen rivi hortensioita. Uudet hortensia ovat virolaisia, kukinta on täysin yllätys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että hortensiasi selvisivät viime talven koettelemuksista!
   Mä olen ajatellut monen kasvin kohdalla, että ei haittaa vaikka eivät kukoistaisi tänä kesänä, kunhan pysyvät hengissä.
   Hyvältä kuulostaa tuollainen hortensiarivi. Silloin pitkiä kukinta-aikoja saisi pidennettyä vielä entisestään eri lajikkeiden avulla.
   Mielenkiinnolla seuraan sun hortensioittesi kukintaa. :)

   Poista
 11. Kauniita ovat nuo hortensiat. Olen ajatellut että ne ovat kovin vaativia, enkä ole rohjennut niitä hankkia. - Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi päinvastoin, ne ovat helppoja.
   Joissain hortensioissa kannattaa tutkailla leikkaustavat, mutta kun ne oppii ne ovat todella helppohoitoisia.
   Mustilanhortensiaa ja kuutamohortensiaa ei tarvitse edes leikata. Ja pallohortensiakin on yksinkertainen leikattava, joka kevät alasleikkaus.
   Vähän lannoitetta keväällä ja syksyllä, eikä muuta tarvita.
   Kokeile rohkeasti! Tulet yllättymään ja ihastumaan! <3

   Poista
 12. Olen myös ihastunut hortensioihin, niitäkin löytyy jo uskomattoman paljon eri lajeja. Kiitos leikkaus vinkistä, olen ollut ehkä liian varovainen. Nyt olen metsästämässä vaaleanpunaista pallohortensiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä tosiaan tulee joka vuosi lisää uusia lajikkeita. On välillä ihan pyörällä päästä itsekin. Mutta niin kauniita kaikki lajikkeet ovat, että ei haittaa vaikkei nimissä pysyisikään perässä.
   Vaaleanpunainen pallohortensia on todella kaunis. Välillä sitä on hieman vaikeaa saada. Mutta kannattaa jatkaa metsästystä, se on sen arvoista. :)

   Poista
 13. Mulla on neljä hortensiaa, mutta eivät taida viime talven jälkeen kukkia.
  Osallistu kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi, jos hortensiasi eivät jaksa kukkia viime talven koettelemusten jälkeen. Mutta onneksi säilyivät hengissä, se on pääasia.
   Viime talvi oli todella hankala niin monelle kasville. Toivottavasti ensi talvi päästäisi hieman helpommalla.

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentista!