maanantai 3. maaliskuuta 2014

Opimme kasvattamaan kukkia

Äitini Luonnontieto 1 (vuodelta 1962) oppikirjan mukaan


Löysin Äitini vanhan koulunkirjan ja sieltä löytyi ihania ja käypiä ohjeita.

Oma kasvitarhamme

Kun kevätaurinko alkaa kirkkaasti paistaa luokkahuoneisiin ja lämmittää ja raukaisee kovasti, silloin kevät tekee tuloaan myös puutarhaan. Se sulattaa lumen ja kirvoittaa roudan. Hetken päästä jo multa höyryää auringon lämmössä ja odottaa viljelijää. On siis ajoissa suunniteltava, mitä aikoo kylvää puutarhaan. Siemenet ja taimet on aikanaan hankittava, että kaikki olisi valmiina silloin, kun puutarha kutsuu.


Opimme kasvattamaan kukkia

Taimien kasvattaminen

Jos kylvämme kukan siemeniä avomaahan, 
saamme odottaa puolen kesää ennen kuin ne kukkivat. 
Kylvämmekin sen vuoksi siemenet jo varhain keväällä.
laatikoihin, jotka syksyllä varasimme. 


Kasvatamme niissä taimet kodin ikkunalla. On hauska päivä päivältä seurata, kuinka ne kehittyvät. 
Kukan siemenet pannaan itämään maaliskuun lopussa. Sopiva kasvatusastia on matala puulaatikko. 
Poraa sen pohjalle reikiä. Pane reikien peitteeksi turvepehkua ja sen päälle salaojitukseksi hiiltä ja sitten vasta multaa. Tasoita ja tiivistä mullan pinta esim. tulitikkulaatikolla. Sirota sitten siemenet ja painele ne multaan. Seulo peitteeksi hiukan hienoa multaa. Sopiva multasyvyys on n. viisi kertaa siemenen paksuus. Kylvöstä kastellaan esim. vispilällä. 
Päällimmäiseksi pannaan lasilevy, ettei kosteus pääse haihtumaan. 
-Kun olet saanut kylvetyksi, pane laatikko lämpimään paikkaan esim. uunin päälle. 
Pidä multa tasaisen kosteana ja seuraa itämistä.
Pian taimet tulevat näkyviin. Nosta silloin heti laatikko ikkunalle auringon paisteeseen, sillä pimeässä taimet nopeasti venähtävät kelvottomiksi. 



Tuuleta taimia (puunpala lasin ja laidan väliin!). Myöhemmin saat lasin poistaa.
Laatikkoa on myös silloin tällöin käännettävä, etteivät taimet ennätä kaartua valoa kohti.

Kun taimille alkaa tila käydä ahtaaksi, istuta ne vähän suurempaan laatikkoon ja entistä harvempaan. 
Mutta kastele ensin perusteellisesti, ettei multa irtoa juurista. Silloin taimet eivät kärsi siirtämisestä. Aluksi laatikko pannaan varjoisaan paikkaan tai peitetään paperilla, sillä pimeässä taimet juurtuvat nopeammin. Muutaman päivän perästä laatikko on taas nostettava ikkunalle.
-Taimien uudelleen istuttamista sanotaan kouluttamiseksi.
Kouluttamalla saadaan tiheäjuurisia, tanakoita taimia.
Sellaiset kestävät avomaalla varmimmin.



Taimet istutetaan avomaahan

Aurinkoisina päivinä rupeamme totuttamaan taimia ulkoilmaan. Pidämme niitä avonaisella ikkunalla tai siirrämme laatikot ensin lyhyemmäksi sitten pidemmäksi ajaksi puutarhaan.
Lopulta ne jätetään yöksikin ulos. Kun maa on lämmennyt, istutamme kasvit hyvin muokattuun ja lannoitettuun maahan. Istuttaminen on paras toimittaa illalla tai pilvisellä säällä. Pienille taimille tehdään multaan reikä istutuspuikolla. Jos taimet ovat suuria, kuoppa tehdään istutuskauhalla ja taimet asetetaan siihen multapaakkuineen. 



Istuttaminen ja peittäminen toimitetaan käsin mahdollisimman huolellisesti. Kun multaa tiukasti painellaan juurille, siihen jää syvennys, joka täytetään vedellä. Kun vesi on imeytynyt maahan, peitetään syvennys kuivalla mullalla, joka estää tuoreuden haihtumista. 
-Kukkatarhat on jatkuvasti pidettävä puhtaina rikkaruohoista ja kasteltava tarpeen mukaan.

Teksti on suora lainaus kirjasta:
Kangasniemi, Koskenniemi, Miettinen, Saari
Luonnontieto 1 osa
WSOY 1962 Porvoo
kymmenes painos

Olisi mukava kuulla, jos joku teistä on myös opiskellut luonnontietoa aikoinaan, tästä samaisesta kirjasta.

2 kommenttia:

  1. Oletpa saanut haltuusi mielenkiintoisen kirjan vuosien takaa. Varmasti moni koululainen on innostunut tästä kirjasta, niin että myöhemmin on ammatin saanut tästä. Kiitos kun kirjauduit lukijakseni ja iloiten kerron nyt, että meilläkin alkoi aurinko paistamaan.

    Aurinkoista päivän jatkoa myös Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sirkka!
      Kirja on todellakin mielenkiintoinen ja innostava. Valitettavasti sieltä on myös vähän leikelty kuvia, koulutehtäviin tai johonkin muualle. Ihailen kirjan käytännön läheisyyttä enkä enää ihmettele että mummoni haluaa laittaa kaikki siemenet talteen esim. syömistään hedelmistä.
      Kirjauduin lukiaksesi kun hämmästyksekseni huomasin etten ollut blogisi lukija, vaikka niin luulin. Olen siitä huolimatta lukenut blogiasi jo kauan. Tervetuloa myös lukiakseni! On todella kiva vaihtaa näitä puutarha-ajatuksia ja ideoita puolin ja toisin.
      Täällä ei vielä aurinkoa näy mutta kiva jos siellä jo paistelee. Silti täälläkin ollaan kevämielellä ja täpinöissään uudesta kasvukaudesta.

      Keväisiä ja mukavia päiviä sinullekin!

      Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentista!