perjantai 3. toukokuuta 2013

Apostolinmiekka


apostolinmiekka
Neomarica northiana

Ulkona kevät on kirinyt myöhäistä aikatauluaan ja puutarhassa tapahtuu joka päivä pieniä ihmeitä.
Mutta tänä aamuna, myös sisällä hihkuin ilosta.
Apostolinmiekka, jonka alun olen saanut varmaan kymmenen vuotta sitten, rakkaalta tädiltäni, ilahdutti minua ensimmäisellä kukallaan.

Apostolinmiekkaa kutsutaan myös apostoliniirikseksi, koska kukka muistuttaa hyvin paljon iiriksen eli kurjenmiekan kukkaa.
Apostolin miekka oli 1900-luvun alkupuolella tavallinen huonekasvi maaseudulla. Säätyläisten kodeista otetuista valokuvissa sitä ei ole, mutta maaseudun mökeissä sitä kasvatettiin.

Apostolinmiekka on helppohoitoinen huonekasvi. Se kasvaa ja kukkii puolivarjossakin. Se pitää tasaisesta kosteudesta, äkillinen kuivuminen näkyy lehtien kärkien kuivumisena. Kärjet voi kuitenkin leikata saksilla siististi, terveeseen solukkoon saakka.
Nuoren kasvin multa vaihdetaan keväisin, mutta vanhemmille kasveille riittää pintamullan uusiminen.
Apostolinmiekkaa voi lisätä, pikkutaimista jakamalla.
(lähteenä käytin Anu Rannan; Hienohelma ja vanhapoika, rakkaat huonekasvit)

Nyt täytyy nauttia henkeäsalpaavan kauniista kukasta, 
sillä kukka kestää vain yhden päivän.


8 kommenttia:

 1. Apostolin iiriksen kukka on tosi kaunis ja se kannattaa ikuistaa kameralla heti sen auettua, sillä kuten sanoit, kukka kestää vain päivän. Minulla oli myös vuosikaudet apostolinmiekka. Se on melko harvinainen, eikä sitä taatusti löydy nykyään kukkakaupoista, vaan yleensä kuten sinunkin kohdallasi, sen voi saada joltakin erikoisuuksiin perehtyneeltä kasvattajalta.

  VastaaPoista
 2. Tosiaan, illalla kun tulin töistä kukka oli jo ihan kurtussa ja kuihtunut.

  VastaaPoista
 3. Olen saanut uusia alkuja apostolinmiekasta. Nyt juurtumassa.Myöskin mulla kukkii Mustanmerenruusu eli Torpantyttö. Kukka on vanhaa kantaa. Ollut 30-vuotta edellisellä asukkaalla. Uusi ja samalla vanha tuttavuus Piispankukka,siemenestä kasvatettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ihanalta! Nämä vanhat kasvit ovat oikeita aarteita.

   Poista
 4. Hei saisiko jostain hankittua taimen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kysele ihmeessä lähimmästä kukkakaupastasi. He varmasti voivat auttaa asiassa.
   Myös Huonekasviseura pystyy varmasti antamaan mahdollisen paikallisen seuran yhteystietoja. Uskon, että huonekasviharrastajilta löytyy varmasti alkuja.
   Itselläni kävi niin huono tuuri, että viime syksynä apostolinmiekkaani tuli kilpikirvoja todella runsaasti, enkä saanut niitä pois. Jouduin heittämään apostolinmiekkani ja muutaman muunkin kasvin pois. Harmitti tosi paljon, sillä nämä olivat juuri suurimpia aarteitani. Nyt mulla itsellänikin on apostolinmiekan metsästys edessä.

   Poista
 5. Minulta saa ostaa apostolinmiekan taimia. Vien huomenna 13.8. Vuorimiehen puistikon kirpparille Helsingin Ullanlinnaan. Se on ihana vanhanajan kasvi. Minulla kukki viimeksi niin, että neljään lehteen tuli kukat yhtaikaa. Ne kuihtuivat päivässä ja seuraavana päivänä tuli kuihtuneen viereen uusi kukka. Hauska ja kaunis kasvi. Iiri

  VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta kommentista!