tiistai 15. marraskuuta 2011

Marraskuun puoliväli


Tänään meillä oli ensimmäisen kerran sen verran pakkasta että kaivonkanteen kerääntynyt vesi oli saanut "kelmun" päälleen. Ilma oli kyllä kauniin aurinkoinen, vaikkakin kylmä.
Nurmikko on vielä kauniin vihreä ja muutamat sitkeät kukkijat jaksavat kukkia.

Lempparini Schneewittchen- ruusut ovat vielä niin pieniä ja jo lehdettömiä mutta kukkivat jatkuvasti.


Mirrinminttu (Nepeta x faassenii) on niin suloinen.

Rohtosormustinkukan (Digitalis purpurea) lehtiruusukkeet ovat vallanneet jo muuten kuihtuneen perennapenkin. Rohtosormustinkukka on kaksivuotinen ja lisääntyy siemenistä. Nämä lehtiruusukkeet ilmestyivät tänä kesänä ja kukkivat ensi kesänä. Siksi alkuun tarvitaan taimia tai siemeniä kahtena peräkkäisenä kesänä ja jatkuvuus on taattu. Ehkä vähän liiankin hyvin.. mutta voihan ylimääräiset taimet antaa iloksi ystäville.

Myskimalvat (Malva moschata) jaksaa edelleen heilua..

Kun taas tarhakehäkukka (Calendula officinalis) on vielä keltainen mutta ei jaksa enää katsella ylöspäin.

Tuiviokin (Microbiota decussata) on vaihtanut jo talvivärin ylleen. Tuivio siis muuttuu rusertavammaksi talvella ja vihreä väri palautuu takaisin kevään koittaessa. Ei siis syytä huoleen, jos olet pelästynyt että tuiviosi on kuolemassa. Tuivio on muuten tosi sitkeä, vähän joka paikan maanpeitekasvi.


Lopuksi vähän raportointia edellisen postauksen harminaiheista.
Nyt kasa on poistettu. (Mieheni soitti kuntaan) Kivet on raavittu esiin, mutta perennoja ei tietenkään näy. Katsellaan ensi kesänä mitä sieltä nousee.
Yksi pallotuija oli nostettu nätisti kivelle juurineen päivineen. Tökkäsin sen sisäpihalle maahan turvaan.
Mutta paikka on autio, kun metsä on poissa. Sovimme että puita saa kaataa noin 3 metriä tien reunasta, nyt pahimmasta kohdasta puita on kaadettu noin 13 metriä tien reunasta.
Mutta positiivisesti ajatellen nyt tuli uusia istutuspaikkoja lisää ja tien reuna siistiytyi. Nyt voi talven aikana miettiä, mitä istuttaisi. Toimeen täytyy tarttua heti keväällä ettei horsmat ja lepikot valtaa alaa.

Alatantereen nurmikkokin menee uusiksi. Sedät päättivät kerätä kivet sinne ja räjäyttelivät ne sitten pienemmiksi. Tänään kivet oli kuljetettu pois ja jäljelle oli jäänyt tasoitettu multatanner.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen iloinen jokaisesta kommentista!