sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Ruusun tuoksua

What splendid exercise it would be
 if people would only go round their places and look for all the ugly corners, 
and just think how they might be make beautiful
 by the use of free growing roses.
- Gertrude Jekyll, The making of a garden-

Olen hurahtanut (myös) ruusuihin, varsinkin pensasruusuihin. Vanhat pensasruusulajikkeet ovat kiitollisia kukkioita, helppohoitoisia ja yleensä terveitä.

Vaikka moni meistä on kyllästymiseen asti nähnyt kurtturuusua julkisissa istutuksissa, niiden tuoksu on kyllä huumaava. Itse en pinkistä väristä niin välitä, mutta valkoinen kurtturuusu on saanut kodin Vaahteramäeltä.

Valkokurtturuusu
Rosa rugosa f. alba


Tarhakurtturuusut ovat samaa Rosa rugosa- sukua ja niistä löytyy paljon eri värejä.


Tarhakurtturuusu
Rosa ´Snow Pavement`Tarhakurtturuusu
Rosa `Lysthuone`
(Mustilan taimitarha)


Ranskanruusuihin kuuluva, kirjoapteekkarinruusu on erittäin vanha ruusulajike. Suomalaisen ruusukirjan mukaan se on mainittu ensimmäisen kerran eurooppalaisessa kirjallisuudessa v. 1581, mutta se on mahdollisesti satoja vuosia vanhempi. Vaahteramäelle ruusu on istutettu 2009. Kirjoapteekkarinruusu on myös helppohoitoinen, joskin viime talvena mun ruususta paleltuivat oksien kärjet. Leikkasin paleltuneet osat keväällä ja ruusu on kukkinut entistä innokkaammin.

Kirjoapteekarinruusu,  `Rosa Mundi`
Rosa gallica


Vaikka valkoiset ja hennon vaaleanpunaiset ruusut ovat lemppareitani, väripilkkuna kaninkopin takaa pilkistää Valamonruusu.
Valamonruusu
Rosa Splendens
(kirkonruusut)


Portti salaiseen puutarhaani (tai rinteeseen) kasvaa Suomen köynnösruusu Pohjantähteä. Pohjantähden yksittäinen kukka on vaatimaton, mutta kukat ovat suurissa ja näyttävissä tertuissa. Pohjantähti kestää ilman talvisuojaa ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa.


Suomenköynnösruusu
Rosa PohjantähtiJatkoa seuraa...
Tänä kesänä olen istuttanut tädiltäni saamasta jakotaimesta perinteikästä Mustialanruusua ´Minetteä`, joka kuuluu Neidonruusuihin.
Ja sitten suuri unelmani on saada Tertturuusua Rosa ´Schneewittchen` rivistö. Istutinkin keväällä 12 Schneewittchenin juurakkoa. Mutta kirvat ovat kilpaa syöneet uudet lehdet, kun en heti älynnyt ryhtyä sotaan niitä vastaan. Nyt olen antanut kolmen suihkutuksen kuurin ja ruusut ovat alkaneet toipua ja kasvaa. Laitan kuvia jos niihin puhkeaa valkoisia, suuria kukkia. Nyt on jo muutamia nuppuja ilmestynyt, joten toivoa on.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen iloinen jokaisesta kommentista!