keskiviikko 9. marraskuuta 2022

Valkoinen bougainvillea

 

ihmeköynnös / bougainvillea
Bougainvillea
ブーゲンビリア 


Bougainvillea taitaa olla yksi tunnetuimmista etelänmaiden kasveista.
Ne kieppuvat muureilla, aidoilla ja talojen seinustoilla melkein kaikkialla, 
jonne silmä vain osuu.
Yleisin bougainvillean kukan väri on aniliininpunainen,
 mutta niitä löytyy melkein kaikissa värisävyissä.


Bongasin taloyhtiömme pihapiiristä myös valkoisen suosikkini.
En muuten huomannut noita katonrajassa keikkuvia pesiä, 
vasta kuin näistä kuvistani.
Kuvaaminen on yksi hyvä keino bongata yksityiskohtia paremmin.
Kaikkea ei huomaa vain ohi kävellessä.


Bougainvilleaa myydään Suomessa kesäkukkana. 
Mielestäni se on yleistynyt viime vuosina puutarhojen valikoimissa
 ja sitä on saatavilla helpommin.



Jos haluat lukea enemmän bougainvilleasta ja värivaihtoehdoista,
löydät vanhan postaukseni täältä:


Olisi muuten kiva kuulla, 
kuinka monella teistä on ollut bougainvillea kesäkukkana.
Miten sen kasvatus on sujunut?


Kauneutta päivääsi!




Versoja Vaahteramäeltä-blogia voi seurata myös 
facebookissainstagramissa Pinterestissä, YouTubessa, liittymällä lukijaksi, 
sekä blogit.fi:nblogipolun tai bloglovinin kautta.




8 kommenttia:

  1. Ihana tuo valkoinen, ja yhtä ihana on pilvetön taivas ja häikäisevä auringonpaiste! Täällä on tavattoman suhruinen, tihkuinen aamu.
    Oma suosikkivärini on sellainen mehevä kirsikanpunainen. Aniliini on inhokkiväri, mutta kyllähän sekin tuolla etelän kirkkaassa valossa menee. En ole vielä hankkinut omaa, mutta voi olla, että jos sellainen hyvän värinen tulee vastaan, niin hankin. Sitä lemppariväriä niin harvoin näkee. Olen ajatellut bougainvilleasta köynnöstä lasikuistille, mutta sitä ei ole vielä rakennettu ;-) En siis haluaisi siitä(kään) vain yhden kauden kasvia. Mutta voi olla, että siitä tulee ajan mittaan ongelma, nuohan kasvavat valtaviksi. Olen toisaalta nähnyt Ranskassa mm. kartion muotoon leikattuja bougainvilleoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä on ollut tosiaan aika mahtavat säät ja aurinkoa vuodenaikaan nähden todella paljon.
      On tosiaan hienoa, kuinka paljon bougainvilleoissa on värivaihtoehtoja. Toivottavasti Suomeenkin rantautuu kunnon värikimarat ja löydät sen suosikkivärisi.
      Itse olen samoilla linjoilla sun kanssa, että haluan, ettei kesäkukatkaan, varsinkaan harvinaisemmat kasvit, ole ihan hetken huuma. Tykkään kokeilla talvettaa niitä, vaikka syksyisin kasvien siirtely joskus ottaakin aivoon.
      Täällä tosiaan jotkut bougainvilleat ovat kasvattaneet jopa valtavan puumaisen rungon, niin että ne näyttävät jopa puilta. Onneksi niitä voi leikata. Tässä meidänkin pikkuisessa pihassa on yksi aniliininpunainen bougainvillea, jota pidetään vuodesta toiseen saman kokoisena. Täällä tykätään muutenkin kaikenlaisesta leikkelystä valtavasti. Onhan se hyvä ja välttämätöntäkin, että kasvit pysyvät jonkinlaisessa kurissa, mutta välillä tuntuu, ettei kasvin luontaista kasvutapaa paljon arvosteta. Tietysti tilat asettavat omat raaminsa näihin asioihin.

      Poista
  2. Onpa upea ilmestys tuo valkoinen!
    Mulla on yksi ollut bougainville jo tosi monta vuotta, mutta ei ole kukkinut uudestaan. Tänä kesänä sain toisenkin yksilön ja nyt molemmat odottelevat uutta kesää vierashuoneessa:)
    Onko sinulla vinkkiä niiden uudelleen kukittamiseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin!
      Itselläni ei ole omakohtaista kokemusta talvettamisesta tai uudelleen kukittamisesta. Eli en voi antaa ihan päteviä neuvoja. Uskoisin, että versojen leikkaus ja lannoitus auttavat asiaa.
      Ensi kesänä aioin kokeilla miten kasvatus ja uudelleen kukitus onnistuu.

      Poista
  3. Minulla on ollut Bougainvillea huonekasvina jo monta vuotta ja sen uudelleen kukittaminenkin onnistuu hyvin, jos vain muistaa huolehtia sen säännöllisestä lannoituksesta kesän aikana. Ilman lannoitusta kukinta jää valitettavasti vain haaveeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kuinka kiva kuulla!
      Tämä antaa monelle bougainvilleasta haaveilevalle toivoa. Itsekin aion ensi vuonna etsiä valkoisen bougainvillean jostain.

      Poista
  4. Tulin juuri eilen parin viikon lomalta Israelista. Päivittäin kävelylenkeillä ihastelin muiden puiden, pensaiden ja kukkien lisäksi myös bougainvilleaa. Sitä näkyi tummemman ja vaaleamman punaisena, oranssina ja valkoisena. Kaikki yhtä upeita!
    Tänä kesänä minulla oli vaaleanpunainen ihmepensas kotona, mutta harmillisesti se alkoi kuolla syksyllä. Hyvää lomaa sinne Espanjaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Israelissa on varmasti paljon todella kauniita puutarhoja ja kasveja. Kävelyretket ovat varmasti ihan elämyksiä myös siellä. Kasvien bongailu ja tutkiminen antaa ihan uusia ulottuvuuksia reissuilla niin kotimaassa kuin ulkomailla.

      Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentista!