lauantai 14. toukokuuta 2022

Kevään nuppuja

 Kevaan nuppuja, Versoja Vaahteramaelta

 rusokirsikka
Prunus sargentii
オオヤマザクラ


Kevään kukkapuut ovat aivan kohta kauneimmillaan. 
Nuppuja pullistelee sekä ylä- että alapihalla.

Kaikkein iloisin olen tästä rusokirsikasta, 
sillä se kukkii ensimmäisen kerran.
Istutin sen muistaakseni vuonna 2017. 
Eli aika kauan sillä kestää kotiutua kasvupaikalleen, 
ennen kuin ensimmäiset kukat ilmestyvät. 
Tämän saman hitauden olen huomannut myös asiakkaitteni puutarhoissa.
Ei siis kannata hätääntyä, 
jos rusokirsikka antaa odotuttaa kukkia istuttamisen jälkeen monta vuotta.

Alapihalla on kaksi omenapuuta, jotka ovat aivan kaluttuja rusakkojen toimesta.
Niillä oli kyllä 1,2 metriä korkeat verkot ympärillään, mutta se ei tänä talvena riittänyt.
Katselen vähän aikaa, tokenevatko omenapuut ja 
saatan istuttaa kirsikkapuita niiden tilalle.
Meillä tulee ihan hyvin satoa yläpihan omenapuista, 
joten omenoita ei oikeastaan tarvita lisää.
Toki muitakin hedelmäpuita voisi miettiä vaihtoehdoiksi. 
Päärynät ja luumut ovat myös suosikkejani.

Kevaan nuppuja, Versoja VaahteramaeltaKevaan nuppuja, Versoja Vaahteramaelta

 terttuselja
Sambucus racemosa
セイヨウアカミニワトコ

Terttuselja on monen mielestä roskapuu, 
mutta minusta se on äärettömän kaunis.
Se tosin luokitellaan haittakasviksi, 
eikä sitä kannata istuttaa puutarhaan. 
Meillä sitä kasvaa jossain kohtaa tonttia luonnostaan, 
mutta ei se ole onneksi levinnyt kovinkaan paljon. 
Ehkä tiheät vaahterametsiköt eivät anna sille tarpeeksi tilaa ja valoa. 
Terttuseljan marjat ovat myrkylliset.


Kevaan nuppuja, Versoja Vaahteramaelta

 purppuratuomi
 Prunus padus ´Colorata` 
エゾノウワミズザクラ コロラータ

Ja tämän purppuratuomen kukista ja elonmerkeistä olen myös todella iloinen.
Luulin jo kertaalleen menettäneeni sen, 
kun kuivan kesän seurauksena se pudotti kaikki lehtensä.  
Koska olin hieman hidas kaivamaan sitä ylös, 
se yllättikin myöhemmin uusilla lehdillä. 
Eli hätäily ei kannata puutarhassa. 
Luonto korjaa monta kertaa vauriot ilman ihmisen kiirehtimistä.


Voi olla, että muutaman päivän päästä postauksissa näkyy jo kukkia. 
Mitä sinne kuuluu?
Pullistelevatko kukkapuut nuppujaan vai saattekko nauttia jo kukinnasta?


  

Versoja Vaahteramäeltä-blogia voi seurata myös 

14 kommenttia:

 1. Meillä rusokirsikka avasi ekan kukan eilen, nyt jo useampi kukka auki. Nyt eniten nuppuja, mitä on ikinä ollut. Vielä ei ole ihan kunnon vaaleanpunaista pilveä, mutta sitä kohti mennään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että sielläkin on rusokirsikan ensi kukinta meneillään. Meilläkään ei voi vielä puhua kukkapilvestä, mutta hyvä alku on kuitenkin tulossa.

   Poista
 2. Ah, ihanaa! Ilman muuta teille kuuluu enemmän hanamia mahdollisesti menetettyjen omenapuiden tilalle ;-) Mahtavaa, odotus palkitaan. Täällä vielä jännään, viime vuonna rusokirsikkani teki ensimmäiset 2-3 kukkaa. Vielä ei nuppuja näy, toivottavasti jokunen kukka tulee, mutta eniten iloitsen siitä, että se on elossa eikä myyrän syömä. Lehtiä siihen ainakin selvästi puhkeaa.
  Vesimyyrien tuhoaman omenapuun tilalle mietin minäkin uutta. Purppuratuomikin olisi ihana, kerran sen jo istutin, mutta aivan liian kuivaan - se kuivui hitaasti latvasta alkaen, kunnes pari vuotta istuttamisesta ei enää alaoksakaan jaksanut puhjeta lehteen. Nyt olisi sille muhevampi paikka tarjolla. Tai sitten siihen joku koristeomenapuu. Tai kirsikka ;-)
  Täällä on juuri kirsikkaluumu avannut ensimmäiset kukkansa. Se on aivan ihana, ja todella aikainen! Tässä samassa kylässä jo vanha valkokukkainen kirsikkaluumu kukkii valtoimenaan valkeana kukkapilvenä. Siihen tulee tummat lehdet. Se on todella hurmaava. Onneksi voi ihailla naapureidenkin puita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, oi, kun on niin paljon vaihtoehtoja kukkapuiksi jyrsityn tai jyrsittyjen kasvien tilalle. Kävin tänään tutkimassa alatantereen omenapuita. Toinen puu on melko varmasti mennyttä kalua. Toisessa näkyy ehkä hieman eloa, mutta saattaa sekin vielä heittää henkensä kesän kuluessa.
   Oikein mietin tuota meidän hanamia ja mahdollisia uusia kirsikkapuita. Menin kyllä vähän asioiden edelle, sillä ajattelin jo ripustaa kyltin tien viereen, että saa käydä ottamassa selfieitä kukkapuiden alla, jos haluaa. Alatantereen puut ovat sopivasti tien vieressä eivätkä varsinaisesti meidän pihapiirissä. No, ei siellä paljon selfieitä vielä oteta muutamien kukkien alla ja jyrsittyjen puiden vieressä. Mielikuvitukseni on kuitenkin hyvä, sillä näin jo sieluni silmin alatantereen peittyvän vaaleanpunaiseen kukkapilveen. Lapsena minulla oli monta mielikuvitusystävää. Näin aikuisena sama toistuu ilmeisesti mielikuvituksen juoksemiseen kasvien kanssa. No, ehkä ihan hyvä ominaisuus pihasuunnittelijalle. Välillä maltti olisi myös hyvä ominaisuus. :)

   Poista
 3. Oma rusokirsikkapuuni on kasvanut mukavasti ja odotan kovasti kukintaa. Täällä kasvu ei ole vielä niin pitkällä, että voisi nähdä nuppuja kunnolla, mutta toivotaan parasta. Viime vuonna kukinta oli vielä vähäinen.
  Minullakin rusakko tunki itsensä 120cm korkean verkon sisään ympäröivistä vallihaudoista huolimatta ja pisteli poskeensa pari omenapuuta ja ruusuorapihlajan (tänä vuonna se olisi jo kukkinut kauniisti, argh).
  Onneksi iloisiakin yllätyksiä löytyy näiden harmitusten ohessa, hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, ehkä sielläkin näkyy ihan pian nuppuja rusokirsikassa.
   Tänä talvena noi ristihuulet ovat tehneet kyllä aikamoista tuhoa puiden ja pensaiden kanssa. Ja meillä on jyrsitty ihan tavallista metsävaahteraa ja pihlajaakin. Ne ovat yleensä saaneet olla rauhassa.
   Onneksi on tosiaan myös ilon aiheita, eikä koko puutarhaa ole syöty. Olen nähnyt myös monta liljakukkoa ja lehtokotiloita, joten taistelu puutarhan kasveista jatkuu näiden herkuttelijoiden kanssa. Ehkä ne eivät jaksa kuitenkaan kaikkea syödä.

   Poista
 4. Ihania nuppuja ja vielä ihanampia kukkia siis tiedossa. Kävin aamupäivällä ihastelemassa kylän keskustan kahta upeaa rusokirsikkaa, jotka olivat yhtä vaaleanpunaista pilveä.
  Eikö sinulla ole talon lähellä jo valkoisena kukkiva kirsikkapuu? Kaluttujen omppujen tilalle voisi hyvin sopia pari vaaleanpunaista kirsikkaa.
  Terttuselja on minustakin kaunis. Meillä on kaksi terttuseljaa kunnan puiston puolella. Monet inhoavat sitä ja tiedän sen luokiteltavan haitalliseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kukintaa on nyt odotettavissa monessa kohtaa. Tänään rusokirsikka olikin avannut nuppunsa ja monta suloista kukkaterttua kaunistaa nyt puuta. Vielä ei tosin kukkapilvestä voi puhua, mutta olen kuitenkin todella iloinen tästä ensimmäisestä kukinnasta.
   Joo, meillä on talon lähellä keitaalla suuri valkokukkainen kirsikkapuu ja muutama muukin kukkapuu ylätantereella. Kävin juuri tänään katsomassa niitä, mutta vielä ei kunnolla edes nuppuja näkynyt.
   Alapihalle olisi niin ihana istuttaa lisää vaaleanpunaisia koristekirsikoita. Rusokirsikkaa on kuulemma tosi vähän saatavilla tänä vuonna, kun sitä on ilmeisesti ostettu viime vuodet niin ahkerasti. Liekö upeilla yleisillä kirsikkapuistoilla osuutta asiaan. ´Kevätsuudelmaa` sen sijaan on ilmeisesti ihan hyvin markkinoilla. Ja lisäksihän voi hankkia koristeomenoita ym. kukkivia puita.
   Minustakin terttuselja on kaunis. Tiedän toki, että sitä on ihan riesaksi asti monella luonnontilaisella alueella. Meillä se ei ole alkanut oikeastaan leviämään ja pidän sitä tarkasti silmällä.

   Poista
 5. Minunkin rusokirsikka kukkii ensimmäistä kertaa, en edes muista milloin se on istutettu, ehkä 2015 koska paleltui silloin talvella. Kirsikkapuu on hyvä vaihtoehto omenapuun tilalle. Minäkin tykkään tertuseljasta. Edellisessä kodissa sellainen kasvoi puutarhassa mutta nyt ei. tarkoituksella en hanki haitallisuuden takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että sielläkin saadaan nauttia rusokirsikan kukinnasta ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Kirsikkapuut ovat niin kauniita. Ja niitä voi hankkia sekä koristelajikkeina että satoa tuottavina lajikkeina.
   Joo, terttuseljaa ei kannata hankkia ja istuttaa puutarhaan. Meillä sitä on tupsahtanut aina ihan itsekseen ja vahdin sen leviämistä silmä kovana.

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentista!