keskiviikko 18. elokuuta 2021

Hortensiat tänä vuonna

Versoja Vaahteramaelta

pallohortensia 
Hydrangea arborescens ´Annabelle` 
 アメリカノリノキアナベル


Hortensiat ovat tänä vuonna yleisesti hieman vaisumpia kuin yleensä.
Muutama hortensialajike ei kuki ollenkaan
ja osa kärsi kuivuudesta todella pahasti.
Onneksi muutama lajike kukkii mahtavan runsaasti,
ihan kuten yleensäkin.
Pallohortensia kuuluu näihin varmoihin kukkijoihin. 
Ne ovatkin ikisuosikkejani
ja pärjäävät sekä auringossa että varjommassakin.


Versoja Vaahteramaelta

Versoja Vaahteramaelta


Hortensiat ovat yleisestikin mun lemppareita.
Ne tuovat valoa syyskesään ja hämärtyviin iltoihin.
Eivätkä kotilotkaan innostu niistä. 
Se on suurta plussaa.
Ainut huono puoli hortensioissa on se,
 että ne puhkeavat lehteen aika myöhään keväällä.
 Niiden kasvualustan voi kuitenkin hyödyntää monien sipulikukkien kasvupaikkana 
ja näin kukinnasta saa nauttia aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. 

Versoja Vaahteramaelta

Versoja Vaahteramaelta

Mitä teidän hortensioille kuuluu tänä vuonna?  
Kukkivatko ne yhtä hyvin kuin yleensäkin, 
vai onko hellekesä verottanut niiden voimia?


Jos haluat lukea enemmän pallohortensioista,
löydät postauksia seuraavista linkeistä:


Jos olet innostunut eri hortensialajikkeista,
postauksia löydät seuraavista linkeistä:


 Näiden hortensioiden myötä haluan toivottaa teille ihanaa sadeviikkoa!Versoja Vaahteramäeltä-blogia voi seurata myös 
facebookissainstagramissa Pinterestissä, YouTubessa, liittymällä lukijaksi, 
sekä blogit.fi:nblogipolun tai bloglovinin kautta.26 kommenttia:

 1. Hortensiat ovat niin ihastuttavia, ettei niiden myöheinen lehteentulokaan haittaa. Tämän vuoden kukinta on minustakin maltillisempaa. Toivottavasti päivästä toiseen jatkuvat sateet ja tuulet eivät kurita hortensioita liiaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomaan, että hortensiat ja muutkin kasvit vetävät ikään kuin henkeä välillä, eivätkä kuki joka vuosi yhtä runsaasti. Viime vuonna meillä oli valtavan kaunis hortensioiden loisto, mutta tänä vuonna ei niinkään. Esimerkiksi pikkusyyshortensia ´Bobo` ei kuki ollenkaan. Ehkä se ensi vuonna on sitten taas entistä kauniimpi.
   Ja toivotaan tosiaan, ettei sade piiskaisi kaikkea ihan länäksi.

   Poista
 2. Upeita kuvia hortensioista! Kiitos postauslinkkivinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja! Ja ihana kuulla, jos tykkäsit postauslinkeistä. Ajattelin koota niitä yhteen, jos joku haluaa vaikka lukea. Nämä kasvipostaukset kun ei onneksi vanhene, vaikka ne olisikin aiemmin julkaistuja.

   Poista
 3. Aah, mitä komeita kukintoja! Hortensiat ovat kyllä ihania. Olisipa suojaisampi piha. Meillä viihtyminen ei ole kasvuvyöhykkeestä kiinni, vaan ehkä tuulesta kesällä ja viimasta talvella. Ne vain näivettyvät eivätkä kuki ikinä oikein hyvin. Hortensiat nauttisivat suuresti säännöllisistä sateista, sen huomaa, kun matkustelee missä tahansa Atlantin rannikolla jatkuvasti kostean sään alueilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hortensiat tykkäävät tosiaan vähän suojaisemmasta paikasta. Tai käy tuossa rinteen reunassa välillä aikamoinen tuuli, mutta ei se varmastikaan vedä vertoja merituulille ja talviviimoille saaressa.
   Itsekin ihailen juuri ulkomaalaisten puutarhoissa upeita hortensioita. Varmasti säännölliset sateet ovat niille mieleen.
   Mullakin on parissa kohtaa metsän reunassa hortensiat kärsineet kuivuudesta tänä vuonna. Noissa kohdin on kyllä suojaisaa, mutta ehkä liian kuivaa hortensioille, ainakin tällaisena kesänä.

   Poista
 4. Istutin kesäkuussa isoon ruukkuun lumivalkeakukkaisen hortensian. Se oli kaunis! Mutta helteiden mentyä sen kukat ovat muuttuneet vihertävän punertaviksi. Muuttuvatko kaikki valkeakukkaiset lajikkeet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, monien hortensioiden kukinnan väri muuttuu kukinnan edetessä.
   Esimerkiksi Early Sensation ´Bulk` vaihtaa väriään paljonkin kukinnan edetessä. Kukat ovat ensin valkoisia, sitten muuttuvat vaalean punertaviksi ja myöhemmin ihan viininpunaisiksi. Loppusyksystä niiden väri taittaa jopa ruskeaan. Minulle tulee ´Bulk`ista mieleen trio-jäätelö, jossa on sekä vaniljaa, mansikkaa että suklaata.

   Muistatko yhtään, mikä hortensiasi lajike on?

   Poista
 5. Hortensiat kestivät kuivan kesän yllättävän hyvin ilman kastelua. Yksikään ei kuollut vaikka osassa on meilläkin kukinta heikompaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno juttu!
   Meillä kolme hortensiaa kärsi aika pahasti kuivuudesta. Ovat tuolla rinteessä, jossa en yleensä kastele. Muina kesinä ovat pärjänneet hyvin, mutta tämä kesä oli kyllä aivan poikkeus.
   Muutamassa lajikkeessa kukintaa ei ole olenkaan ja osassa kukinta on vaisumpaa kuin yleensä.
   Mutta onneksi on näitä sitkeitä sissejä, jotka kukkivat vuodesta toiseen yhtä loistokkaasti. Ja ehkä nuo muut vetävät tämän kesän henkeä ja intoutuvat kukkimaan ensi vuonna.

   Poista
 6. Täällä en oikeastaan huomannut alapihalla hortensioiden kärsineen ja kukinta on runsasta mutta kuivemmassa ylhäällä jouduin ihan kastelemaankin. Se kuitenkin kannatti, nyt kukkii pallohortensiat ihanasti varjossa vaahteran alla. Varjo ei tosiaan haittaa näitä yhtään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että kastelusta on ollut apua.
   Meilläkin puutarhassa on monenlaisia kasvupaikkoja. Toiset pärjäävät aivan ilman kastelua ja toisin paikoin kastelua tarvittaisiin. Huomaan, että suurien puiden läheisyydessä kasvavat hortensiat ovat kärsineet eniten, vaikka multaa taitaa olla yhtä paljon kuin muuallakin.

   Poista
 7. Meilläkin hortensiat voivat hyvin ja kukkivat parhaillaan yllättävän kauniisti kuivasta kesästä huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla! <3
   On mahtavaa, että kuiva kesä ei ole ottanut verojaan.

   Poista
 8. Äitillä kuulemma hortensia on jo vähän kärsinyt sateista, juuri sitä tänään valitteli :)
  Meillä ei olekaan hortensiaa pihalla tai edes ruukussa, vaikka todella kaunis kukka aina onkin <3
  Ihanaa loppuviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuret kukat eivät tosiaan tykkää nyt näistä rankkasateistakaan. Meilläkin osa pallohortensioista taipuvat suurten, märkien kukkien painosta. Niille täytyy kehitellä ensi vuodeksi joku järeämpi ja kiinteämpi tuki.
   Kiitos samoin, ihanaa loppuviikkoa myös sinulle Outi! <3

   Poista
 9. Istutin vuosi sitten pari japaninhortensiaa, ja olin vähän pettynyt niiden vaisuhkoon kukintaan. Ehkä ei sittenkään huolta, jos muuallakin kukkivat nyt maltillisemmin. Ensi kesänä uhkeammin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Japaninhortensiat ovat niin ihania. Ehkä tänä vuonna kannattaa olla tyytyväinen, jos kasvit ovat vaan säilyneet elossa. Ensi vuonna on varmasti taas runsaampi kukinta.

   Poista
 10. Syyshortensia 'Vanille Fraise' kukkii ihan normaalisti, jalohortensiassa on kaksi kukkaa, joka taitaa olla ihan normaalimäärä siinä. Lisäksi kolmas hortensia, joka on kuunliljojen ja sinipallo-ohdakkeen puristuksissa, ei tänäkään vuonna kuki. Piti ihan googlata se, miltä sen pitäisi näyttää. :) Kunhan kuunlijaprojektini vielä vähä edistyy nii pikkupensas saa vähän lisää tilaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkut hortensiat vaativat yllättävän pitkän ajan, että alkavat kukkimaan kunnolla. Varmasti ne kasvattavat ensin kunnon juurakon ja jaksavat sitten ammentaa voimiaan myös kukinnalle.

   Poista
 11. Komeita pallukoita ovat. Pelkäsin Pink Annabellen nääntyvän tänä kesänä, mutta jaksoi kasvattaa lähes yhtä suuret kukat, kuin edellisvuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava kuulla! Minulla ei tuota Pink Annabellea olekaan. Se on kyllä myös niin kaunis. Täytyykin käydä anopin pihassa katsastamasssa, miten hänen Pink Annabellet voivat. Hänellä on niitä useita.

   Poista
 12. Olen useampana päivänä ihmetellyt, miksei Vanilla Fraisessa näy kuin yksi pieni kukinnon alku, mutta taitaa ollakin laajempi ongelma. Vanilla on melko kuivassa paikassa, auringonpaisteessa ja nyt, kun kasvi vaatisi jo enemmän vettä, ei tämä kesä ollutkaan enää hyvä tuossa kasvupaikassa. Muiden hortensioiden kukinta on kuitenkin aika hyvää. Ihanat pallokuvat! Upea on Pallohortensian kukinto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti ´Vanilla Fraisesi` vetää vain välillä henkeä ja kukkii taas ensi vuonna entistä ehommin.
   Tai ainakin itse olen huomannut, että hortensiat lepäävät aina välillä kuten esim. alppiruusutkin.
   Pallohortensia on niin ihana ja kukkii kyllä mahtavasti tänäkin vuonna. Paitsi etupihalla koivujen lähistöllä siinäkään ei ole oikeastaan kuin muutama pieni aavistus jostain kukan tapaisesta. Paikka on ehkä liian kuiva niille, tai ainakin tänä vuonna.

   Poista
 13. Hortensioiden arvon huomaa tähän aikaa vuodesta hyvin! Ne valaisevat kivasti tummuvaa puutarhaa ja kukkivat todella pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Alkukesästä hortensioiden versot näyttävät risuilta ja puolikuolleilta. Syksyllä ja syyskesällä ne vasta innostuvat ja pääsevät oikeuksiinsa. Ja rakastan sitä, miten ne valaisevat kaikki pimeimmätkin nurkat.

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentista!