maanantai 10. elokuuta 2020

Kasvimaan kaunotar

tarhakehäkukka
Calendula officinalis
キンセンカ

´Bronzed Beauty`

Ihanat tarhakehäkukat kaunistavat kasvimaan joka vuosi. Vaikka olenkin valkoisten kukkien ystävä, rakastan näitä kehäkukkien sävyjä. Ne aivan kuin hehkuvat elokuisessa puutarhassa lämpine sävyineen. 

Perinteisen oranssin sävyjen rinnalla on lajikkeita, joiden sävyt vaihtelevat melkein kerman valkoisesta hehkuvan tiilen punaiseen. Sain luomulaatuisen sekoituspussin blogiyhteistyönä Nelson Gardenilta ja muut siemenet olen ostanut itse.  Kaikki kehäkukat eivät vielä kuki, joten kukkaloistoa on vielä luvassa myöhemminkin.  Ja se on ihanaa.

´Snow Princess` ja ´Bronzed Beauty` ostettu itse.


Kehäkukat ovat yksivuotisia kylvökukkia, jotka kuitenkin kylväytyvät myös itse. Siksi kasvimaallani kasvaa aina kehäkukkia, vaikka en niitä kylväisikään. Kehäkukat ovat hyviä leikkokukkia ja niitä voi käyttää myös syötävinä kukkina ja koristeina esim. salaateissa. Myös kosmetiikassa hyödynnetään paljon kehäkukkia. 


Siemenpusseista voi aina kylväytyä yllätyksiä. Kukahan haluaa erottua joukosta?
Jos haluat lukea lisää kehäkukasta, olen kirjoitellut siitä täällä:

Itsekylväytynyt kehäkukka


Pidätkö sinä kehäkukista ja mitä lajikkeita kasvatat?


Aurinkoista uutta viikkoa! 

Kesä näköjään hellii meitä edelleen. Se on ihanaa!

P.S. Uusi blogger näköjään temppuilee tänään mulle. Rivivälit ja sisennykset ovat nyt aivan kummalliset, enkä saa niitä sellaisiksi kuin haluan. Toivottavasti tähän tulee korjaus jatkossa. Mitä muuten te muut bloggarit pidätte uudesta bloggerista?


Versoja Vaahteramäeltä-blogia voi seurata myös 
facebookissainstagramissa Pinterestissä, liittymällä lukijaksi, 
sekä blogit.fi:nblogipolun tai bloglovinin kautta.

16 kommenttia:

 1. Kehäkukka,yksi suursuosikki täällä. Lajiketta en muista kun olen aina kerännyt siemenet omistani,se on se oranssi. Käytän kukkia ihonhoitoon,teehen ja salaattien koristeluun, monipuolinen ja nätti kukka :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mahtavaa, kun saa siemeniä omista kasveista. Ja kehäkukat risteytyvätkin välillä niin hauskoiksi versioiksi, että ihmetellä täytyy.
   Olisi mukava tietää, miten käytät kehäkukkaa ihonhoitoon. Teehen ja salaattiin olen itsekin käyttänyt niitä. Kauneuspuoleen olisi kiva saada vinkkejä.

   Poista
  2. Jauhan kuivatut kehäkukan terälehdet hienoksi jauhoksi,lisään öljyn (oliivi) ja mehläisvahan sulatettuna ja annan jäähtyä,onhan se aika rasvaista mutta oliiviöljy on mainiota sekä ulkoisesti että sisäisesti käytettynä ja kehäkukalla ihoa uudistava vaikutus.Muutkin öljyt käy ja mehiläisvaha tekee voiteen jäykäksi. Joskus on tullut opiskeltua noita luonnonkosmetiikan valmistuksia :-)

   Poista
  3. Kiitos tästä vinkistä!
   Olisi todella kiva joskus uskaltaa kokeilla. Kuulostaa hyvältä. Itse käytän usein oliiviöljy palasaippuaa ihan kasvoille ja se ainakin sopii omalle ihotyypilleni hyvin.

   Poista
 2. Ooh, ihanan värinen Bronzed Beauty! Tänä vuonna laitoin jonkun Calexis Orange tai sinnepäin lajikkeen siemeniä ja niistä on tullut melko perusoransseja, aika voimakkaan sävyisiä. Kasvimaalla se väri on aivan ihana väriläiskä. Viimevuotisista Neon-lajikkeistakin lienee joku siementaimi tullut, vaikea erottaa näitä oransseja toisistaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuo ´Bronzed Beauty` on aivan ihana. Olin ihan harmissani, että en enää keväällä löytänyt sen siemeniä kaupasta. Sitten yks kaks löysinkin sen siemenpussin kotoa. Olin ostanut sen vissiin jo viime kesänä ja jemmannut niin tarkasti, etten itsekään enää muistanut sen olemassaoloa. Oli erityisen riemullinen hetki kylvää siemenet, joita ei enää uskonut saavansa.
   Täytyykin googlettaa ´Calexis Orange`, sillä erilaisia kehäkukkia haluan ensi kesänäkin. Niissä saa olla väriä, vaikka muuten olen niin tylsästi valkoisten kukkien ystävä.

   Poista
 3. Olen jo monta vuotta käyttänyt naamarasvana luonnonkosmetiikkasarjan kehäkukkavoidetta. Ihan parasta minun iholleni. Sama juttu täällä, vaikka yhtään siementä ei kylväisi niin joka vuosi kasvimaalla on kehäkukkaa ja joka vuosi ne itsestään kylväytyneet kukkivat parhaiten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekin viime aikoina alkanut hankkimaan luonnonkosmetiikkaa, kun uusia hankintoja tulee eteen. Täytyykin tutustua noihin kehäkukka-naamrasvoihin. Nyt olen käyttänyt lähinnä öljyjä kasvoissa. Esim. Argan-oil sopii mun ihotyypille tosi hyvin.
   Ja on mahtavaa, että kehäkukat säilyvät kasvimaalla, vaikka niitä ei kylväisikään uusia. Sellaisista kasveista minä pidän.

   Poista
 4. Oi, oi, miten ihania kehäkukkia. Kehäkukka ylipäätään on oranssinakin kesään kuuluva kasvimaakukka. Kuvaamiesi kehäkukkien terälehdet ovat ihan extra-upeita.
  Uusi blogger on nyt huomattavasti parempi, kuin kesäkuussa. Silti siinä on edelleen kömpelyyttä. Tappelin rivivälien ja sisennysten kanssa, enkä edelleenkään ole tyytyväinen. Toivottavasti korjaantuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihana, kun kehäkukkalajikkeita on tullut viime vuosina niin valtavasti lisää. Kylvin muutamaa lajiketta kasvimaalle ja ne tuovat kauneutta hyötykavien väliin ja pölyttäjätkin tykkäävät.
   Uusi blogger oli tosiaan kesäkuussa aika kömpelö, kun itsekin kokeilin sitä. Nyt se on tosiaan paljon parempi, mutta vieläkin takkuilen noiden rivivälien kanssa. Minustakin sisennykset eivät toimi ihan niin kuin pitäisi. Toivottavasti nekin asiat korjaantuu, sillä minusta vanha bloggeri toimi moitteettomammin tai sitten siihen oli niin tottunut.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. On niin ihana, kun lajikkeita löytyy tosi monenlaisia!
   Eilen huomasin, että sekoituspussista kylvetyistä kehäkukista on avautunut myös oransseja kukkia.

   Poista
 6. Kehäkukat ovat mulle vahvasti lapsuudesta tuttuja. Mammani, äitini äiti kylvi aina kehäkukkia ja samettikukkia itse keräämistä siemeistä. Se poimittujen kehäkukkien tuoksu! Olen jostain syystä ostanut jättipussillisen kehäkukan siemeniä ja niitä riittää vuodesta toiseen. Kylvin niitä kourallisen ja taimet eivät ole kasvaneet varmaan kuukauteen yhtään, tuskinpa ehtivät kukkaan, vaikka otinkin niitä vähäisesti varjostaneet valkosipulit jo pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihana, kun kasveista syntyy muistijälkiä. Ja monesta kasvista muistaa juuri tuoksun. Ja se tuttuuden tunne on ihana, kun tuoksuttelee jotain lapsuudesta tuttua.
   Minullakin sekoitepussin siemenet ovat kasvaneet hitaammin kuin muut. Mutta nyt niistäkin alkaa aukeamaan kukkia. Uskon, että sun kehäkukkiin ehtii tulla vielä kukkia, sillä vielä on kesää jäljellä.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. On niin ihana, kun kehäkukkiakin löytyy muitakin värejä kuin se perinteinen oranssi. Ensi kesänä kylvän niitä vielä enemmän. Ovat niin helppoja ja kaunistavat kasvimaata hyötykasvien seassa.

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentista!