maanantai 27. huhtikuuta 2020

Valkoinen idänsinililja

  valkoinen idänsinililja  
Scilla siberica ´Alba`
シラーシビリカアルバ

Ihailen puutarhoja,
 joissa siniset Scilla-meret lainehtivat nurmialueilla ja kukkapenkeissä.
Ihan erilainen fiilis tulee idänsinililjan eli Scillan valkoisesta ´Alba`-lajikkeesta.
Ne ovat kuin keveitä keijuja tai perhosia, jotka tanssahtelevat keväisessä puutarhassa. 
Siksi olen ihastunut niihinkin valtavasti.
Kummallakin värillä on suuri paikka sydämessäni 
ja kumpikin lajike saa levitä vapaasti täällä Vaahteramäelllä.
Monessa lähteessä kerrotaan kuitenkin,
että ´Alba` leviää hillitymmin kuin sinikukkainen, perinteisempi lajike. 
Onneksi valkoinenkin idänsinililja on levinnyt meillä ihan kiitettävästi.Idänsinililja on kotoisin Venäjältä, Ukrainasta ja Pohjois-Iranista.
Sen korkeus on noin 15 cm ja 
sen sipulit istutetaan syksyllä, kuten muutkin keväiset kukkijat.


Mitä pidät tästä suloisesta kaunottaresta?
Oletko myös ihastunut vanhojen puutarhojen Scilla-meriin
ja kasvaako idänsinililjaa myös sinun puutarhassasi?Versoja Vaahteramäeltä-blogia voi seurata myös 
facebookissainstagramissa Pinterestissä, liittymällä lukijaksi, 
sekä blogit.fi:nblogipolun tai bloglovinin kautta.


30 kommenttia:

 1. Mulla on vanha piha ja kohta on sininen meri jokapuolella,ovat niin sööttejä ja sitten tulee kevätkaihonkukka joka ei kuitenkaan ole nurmikolla. Valkoista idänsinililjaa ei mul olekkaan:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kuulostaa niin ihanalta!
   Ja vielä kevätkaihonkukkaa seuraavaksi...♥♥♥

   Poista
 2. Meidän kävelyreitillä on vanha puutalo ja siellä on sininen meri näitä liljoja, niin kaunista!
  Kaunis on kyllä tämä valkoinenkin versio. Ihanaa viikkoa sinulle Riina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa niin kauniilta paikalta!
   Minäkin valitsen usein kävelyreittini juuri tällaisten näkymien mukaan. Meidän lähellä on vanha talo, jossa ensin kukkii scillameri omenapuiden alla. Ja sen jälkeen kukkivat lemmikit. Näkymä on ihan henkeäsalpaavan kaunis.
   Kiitos ihanan viikon toivotuksista! ♥

   Poista
 3. Scillamerta täälläkin odotellessa - pihassani ei ollut sitä valmiiksi, joten muutamista naapurin puolelta karanneista ja oman lapsuudenkotini pihasta tulleista sipuleista on täällä vasta pieniä pisaroita, meri on vielä kaukana. Kaiholla muistelen lapsuudenkotini omenapuiden alla levittäytyvää käsittämätöntä scillamattoa, joka kevät yhtä ihana.
  Sama kokemus valkoisista kuin sinulla, eli ovat kumminkin jonkin verran jo levinneet. Istutin niitä vielä todella huonoon maahan vaahteran alle kovaan savimaahan, ja silti niitä lähti kasvuun joitakin, ja nyt kukkii jo ehkä parikymmentä - enemmänkin. Ja ovat todella nätit juuri siinä, tuomassa valoa, tavallaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaiset karkulaiset ovat tervetulleita naapureistakin. Meilläkin kasvaa tuolla alapihan nurmella scilloja, jotka ovat karanneet naapurista ja tien yli. En tiedä miten se on tapahtunut, mutta en muutakaan selitystä keksi, mistä ne olisivat tulleet.

   Ja hyvä muistaa, että pienistä pisaroista syntyy ajan kanssa suuri meri.
   Juuri tuo lapsuudenkodin muistosi silmissä olen istutellut scillojen sipuleita. Ja istutin myös omenapuun alle sinisiä kirjokevättähti. Ne alkavat olla aika ihanasti levinneitä. Täytyykin ottaa niistä kuva.

   Ja minäkin olen huomannut, että scillat viihtyvät aika monenlaisessa maassa. Parhaiten ne ovat kuitenkin levinneet kohopenkkiin, jossa on paksu komposti maa kasvualustana. Mutta kyllä ne kuivissa ja köyhissäkin olosuhteissa aika hyvin leviävät.
   Ja valkoiset kukat yleensäkin ovat juuri tuosta syystä niin ihania, kun tuovat valoa ympäristöönsä.

   Poista
 4. Tuota valkoistakin skilla pitää muistaa istuttaa. Siitäkin tulee varmasi hienoja alueita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoisesta Scillastakin tulee upeita alueita. Ja isänmaallisuuden puuskassa kummastakin väristä yhdessä voisi istuttaa jopa Suomen lipun.

   Poista
 5. Ihastuttava on tuo valkoinen♥ Minulla on sinistä idänsinililjaa, mukavasti on levinnyt, siirtelen pikkumättäitä sinne tänne, että leviäisi vähän joka puolelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, toi on myös hyvä ominaisuus näissä scilloissa. Kestävät hyvin siirtelyä ja siten niitä saa leviteltyä ympäri puutarhaa.

   Poista
 6. Oi, onpa viehättävä! Valkoisia idänsinililjoja ei olekaan ennestään puutarhassani, mutta pitää ehdottomasti lisätä. Pitäähän scillameressä olla valkoista kuohua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäähän scillameressä olla ehdottomasti myös kuohuja.
   Mulla on tuolla rinteessä sininen virta helmililjoista. Sekaan olen istuttanut myös valkoista helmililjaa, sillä pitäähän virrassa myös hieman kuohuta. Voisihan se olla jopa kosken korvikekin.

   Poista
 7. Minulla on pelkästään sinisiä sinililjoja. Siirrän perennapenkkeihin karanneita karkulaisia aina norjanangervoaidanteen juurelle. Tuo valkokukkainen on tosi kaunis. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Idänsinililjat ovat juuri hauskoja siitäkin syystä, että niitä pystyy helposti siirtelemään haluamiinsa paikkoihin. Ja jossain vaiheessa tulee se hetki, jolloin pikkusipulikukkia ei ehkä tarvitse enää hankkia lisää, kun niitä voi lisätä omista aluista.

   Poista
 8. Kasvaa sekä sinistä että valkoista, sinistä pitäisi siirtää muutama parempaan paikkaan. Valkoisia siirsin juuri sinivuokkojen kaveriksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, sinivuokot ja Scillat ovatkin kaunis yhdistelmä! ♥

   Poista
 9. Olen kyllä ihastunut siniseen scillamereen, vaikka itselläni onkin vasta pieniä lammikoita tulossa;)
  Ja tuo valkoinen on kyllä ainakin yhtä kaunis! Sopisi siniseen mereen vaahtopäiksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienet lammikot ovat suuren meren alku. Muutaman vuoden päästä sinulla on jo varmasti järviä puutarhassasi. Ja lopulta niistä tulee meriä.
   Ja mereen täytyy ehdottomasti saada myös vaahtopäitä.

   Poista
 10. Oi, kuinka kaunista! Meillä on sinistä jonkin verran, mutta paljon enemmän saisi lisääntyä. Tuota valkoista pitäisi hankkia meillekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nämä ihanuudet eivät varmastikaan valtaa koskaan liikaa alaa. Eli saavat lisääntyä mielin määrin meilläkin. Valkoinen on ihana, joten suosittelen sitäkin lämpimästi.

   Poista
 11. Ihanat kuvat! Täältäkin löytyy molempia ja sama kokemus, siniset ovat levinneet nopeasti, valkoiset taas hillitymmin, mutta levittäytyneet kuitenkin. Valkoiset eivät ihan vielä kuki, ovat vähän varjoisassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria! ♥
   Onneksi valkoisetkin lisääntyvät, vaikka hillitymminkin. Ja on mahtava, jos sipulikukkia on monenlaisissa paikoissa. Silloin niiden kukinnasta saa nauttia pidempään.

   Poista
 12. Valkoinen scilla on kaunis ja meiltä löytyy kumpaakin. Isomummulla oli tällä paikalla asuessaan sininen scillamatto, joka katosi kun maita siirreltiin. Vuosia siemenet olivat maan alla ja nyt hiljalleen niitä putkahtelee sieltä täältä ja melkein jo lehdossa on sininen matto. Meilläkin kasvaa niin sinistä, valkoista kuin vaaleanpunaista (scilla bifolia 'rosea'), tykkään niistä kaikista kovin! Scillat komppaavat kauniisti posliinihyasintin kanssa myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen huomannut samaa, että Scillat ovat kyllä mahdottoman sitkeitä. Tupsahtavat ajan kanssa maan pinnalle, vaikka minkälaisen kasan alta.
   Tuo isomummusi Scillamatto kuulostaa niin ihanalta.
   Ja en ole nähnytkään vaaleanpunaista Scillaa. Sellaista minäkin haluan myös meille.
   Ja posliinihyasintin kanssa sopivat niin monet sipulikukat. Se on niin suloinen.

   Poista
 13. Uskomattoman kauniita nuo valkoiset! Meillä nousee sinisiä joka kevät milloin mistäkin, toivoisin saavani myös noita valkoisia. Mukavia päiviä Vaahteramäelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin ihania!
   Ihana, että teillä siniset Scillat jo valloittavat puutarhaa.
   Kiitos samoin, mukavia päiviä myös sinulle!

   Poista
 14. Valkoista scillaa minulla ei ole ollut kovin pitkään, mutta kasvupaikassaan se on jo laajentanut reviiriään. Sinistä scillaa alkaa olla vähän joka paikassa ja hyvä niin. Vakiolenkkini varrella on kaksikin vanhaa pihaa, jotka juuri nyt lainehtivat sinisenään. On se vaan upeaa katseltavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava, että valkoinen scilla on laajentanut jo reviiriään.
   Minullakin on sinistä scillaa juuri noin vähän joka paikassa. Eilen tajusin alapihalla kävellessä, että scilla oikeasti ihan kuin vaeltaa naapuritontilta. Sitä meni kuin jonossa läpi nurmikon. Ihanaa!
   Ja meidän puutarhaintoilijoiden lenkit ja ajoreitit taitavat aika useinkin määräytyä eri puutarhojen kasvillisuuden mukaan. Ja joulun aikaan huomaan ajavani niitä reittejä, joissa tiedän näkeväni hienoja jouluvaloja.

   Poista
 15. Niin kaunista. Enpä tiennytkään, että näitä on valkoisena, ehdottomasti yritän löytää myös meidän pihaan istutettavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin ihana!
   Toivottavasti löydät valkoisen idänsinililjan myös sun pihaan.

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentista!