lauantai 22. heinäkuuta 2017

Satumaiset sormustinkukat

rohtosormustinkukka
Digitalis purpurea
ジギタリス

Vaahteramäen rinteen on tällähetkellä valloittaneet ihastuttavat sormustinkukat.
Nehän ovat kaksivuotisia kasveja, lisääntyvät siementämällä,
kasvattavat ensimmäisenä kesänä lehtiruusukkeen ja kukkivat toisena kesänä.
Sen jälkeen ne ovat poissa, tai eivät onneksi ole,
koska siementaimia kasvaa joka vuosi.

 Ja näitä siementaimia kasvaa, aivan minne vain.
Kiven koloon, kukkapenkkiin, ruusupensaan keskelle, kävelyreitille...
Niitä ei voi sinänsä hallita, ja se voi tehdä monella tavalla ihan hulluksi.
Minäkin olen aivan hullaantunut niihin,
mutta positiivisella tavalla.
Väärissä paikoissa kasvavat voi siirtää tai antaa ystäville.


 Kasvihuoneen portaikon eteen, nämä kaunottaret ovat päättäneet tehdä portin.
Jaoin jo naapurille, äidille ja siskolle tästä kivikosta läjäpäin taimia,
mutta vielä niitä riittää.
Annan ne kukkia rauhassa ja poistan sen jälkeen kasvit, ennen kuin ehtivät siementämään.
Tai ne ovat niin nopeita, että ehtivät joka tapauksessa siementämään.
Siemenet otan monesti talteen ja kylvän niitä sopiviin paikkoihin.
Kuihtuneet lehtiruusukkeetkin voi poistaa juurineen, 
koska ensi kesänä ne olisivat kuitenkin poissa. Portti portaiden päässä.
Pakollinen pysähtyminen ihailemaan!


Satumaisen kaunista viikonloppua!

Versoja Vaahteramäeltä-blogia voi seurata myös 
facebookissainstagramissa Pinterestissä, liittymällä lukijaksi, 
sekä blogit.fi:nblogipolun tai bloglovinin kautta.

34 kommenttia:

 1. Sormustinkukka ♥
  Justiin eilen ihailin niitä iltavalossa, niin kuin monissa näistäkin kuvista, aivan satumaista! Ihana tunnelma niistä tulee. Villi ja kesäinen. Minulle se on vielä lapsuuden rakkaan paikan muistokukka, ja näin taitaa olla ainakin kahdelle sukupolvelle meidän suvussa.
  Tilasin just aprikoosinvärisiä, niitä oli muutamia vuosia sitten, mutta taantuivat. Pitäisi varmaan laittaa niitä johonkin erikseen, mutta helpommin sanottu kuin tehty, kun muun värisiä alkaa olla jo joka puolella. Ihana kasvi. Justiin tuo yksittäinen valkoinen tuolla valloittamassa uusia alueita, aivan ihana tunnelma siinäkin kuvassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iltavalo tekee sormustinkukista ja koko puutarhasta satumaisen. Ne ovat tosiaan niin ♥.
   Mä en muista sormustinkukkia mun lapsuudesta, mutta aloitin nyt sukupolvien ketjun toivottavasti . :)
   Voih, aprikoosinvärisiä ihailin just jossain blogissa ja ajattelin, että niitä olisi saatava. Mutta tuo värierottelu on näiden kanssa yhtä vaikeaa kuin akileijoijenkin. Taidan silti alkaa minäkin tutkailemaan siemenvalikoimia.
   Olen aikoinani ostanut jonkun sekaväriseos-siemenpussin ja seuraavana kesänä valkoisen taimen, siitä nämä kaikki Vaahteramäen sormustinkukat ovat lähtöisin.

   Poista
 2. Ihania! Minulla oli kaksi vuotta sitten mökillä yksi taimi. Viime vuonna kasvoi kolme ruusuketta ja nyt on ne kolme kukassa. Tästä se lähtee! Lapsille juuri opetin, että sormustinkukat ovat myrkyllisiä, eikä niihin saa edes koskea. Toinen lapsista kysyi hetken päästä, saako edes kepillä koskea. Lupasin, että saa ja hetken kuluttua molemmat seisoivat vakavana ja varovasti tökkäsivät yhtä sormustinkukkaa kepillä 😁.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä se ihanuus lähtee!<3
   Lapset ovat niin mainioita! Varmasti he muistavat lopun elämäänsä, että sormustinkukat ovat myrkyllisiä ja vain kepillä niihin saa koskea. :D Itsekin muistaa tuollaiset varoitukset lapsuudesta yllättävän hyvin.
   Ja parastahan on, että lapset näkevät myrkylliset kasvit oikeasti, eikä vain kirjoista ja kuvista. Silloin oppi menee varmasti perille.

   Poista
 3. Sormustinkukat ovat todella oman tien kulkijoita. Niitä löytyy kaikenlaisista kasvuoloista, tuntuu viihtyvän niin varjossa kuin auringossa. Jopa ihan kuivassa. Mutta minäkin tykkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ihan käsittämättömän kuivassa kasvaa tököttää sormustinkukkia, vailla mitään hoitoa tai kastelua. Ja oikeastaan vielä kauniimpina, kun eivät kasva pitkiksi hujopeiksi, vaan ovat kauniisti pystyssä. Sitkeitä tyyppejä ja niin ihania! <3

   Poista
 4. Ihania ovat. Kaksivuotiset 'yllätyskukat' ovat niitä parhaita. Pihassamme en vain saa noita valkoisia kasvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätyskukat ovat niin kauniita.
   Minä olen saanut valkoisen sormustinkukan kyllä viihtymään samalla lailla, kuin punertavatkin. Kokeile ihmeessä uudestaan!
   Minä taas en saa mitään silkkiunikoita tai muitakaan unikoita meillä oikein viihtymään. Vaikka kaikki sanovat niitä helpoiksi. Ainoastaan vanhanajan kerrottu idänunikko tykkää asustella ja levitä meilläkin.
   Kasvit ovat jänniä oman tiensä kulkijoita, ne itse valitsevat kasvupaikkansa.

   Poista
 5. Sormustinkukissa on jotakin todella viehättävää. Viimekesänä minulla taisi olla kaksi kukkaa, nyt niitä on siellä täällä. Onneksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niissä on jotakin todella viehättävää ja satumaista.
   Ihanaa, että sormustinkukat ovat teilläkin innostuneet leviämään. Ne kuuluvat ehdottomasti teidän puutarhaan.

   Poista
 6. Hauskoja hattupäitä pitkin pihaa! Minulta nämä puuttuvat kokonaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hattupäitä ne tosiaan ovat, ihania myssyrivistöjä. Kokeile ihmeessä, ne vievät sydämen mennessään! :)

   Poista
 7. Ihania tosiaan! Meillä valloittavat myös parastaikaa sekä koti-, että mökkipihaa! Juuri samoilla ajatuksilla kuin sinäkin, annan niiden kasvaa, helppo poistella sitten sieltä, mihin on pääsy kielletty?! Jos siis sellainen paikka jossain on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Levitessään on raaskii sitten helpommin poistella niitä sopimattomista paikoista ja ilahduttaa ystäviä jakotaimilla, jos ei enää itse löydä ylimääräisille paikkaa. Ja kyllähän niitä ihmeen paljon mahtuu puutarhaan, kun ovat niin kaposiakin. ;D

   Poista
 8. Sormustinkukat ovat niin minunkin lemppareitani. Harmi, kun edellistalvena menehtyivät niin monet sormustinkukkien ruusukkeista. Nyt ne ovat taas onneksi vähitellen lisääntymässä ja vaeltelemassa pitkin tonttia.
  Ihana sormustinkukkien satumaailma sinulla on siellä💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin se talvi 2015-2016 vei oikeastaan kaikki sormustinkukkaruusukkeet. Viime kesänä meillä kukki vain ihan muutama. Mutta meillä taitaa olla valtava siemenpankki tuolla maassa, kun niitä silti tupsahtelee. Nytkin ensi kesän kukkijoiden lehtiruusukkeita on hienosti tulossa.
   Sitkeä kasvi ja niin satumainen! <3

   Poista
 9. Moni murehti viime kesänä sormustinkukkien puutetta, mutta nyt ne ovat taas valloittaneet paikkansa. Ovat kyllä niin ihania, että vain hankalimmista paikoista kitken ne pois. Toissa kesänä pari yksilöä kasvoi alapihalle menevien portaiden väliköistä. Annoin kasvaa, vaikka vähän piti niitä väistellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin luulin viime kesänä, että nyt sormustinkukille on tullut loppu. Mutta vielä mitä! Minusta tuntuu, ettei niitä ole koskaan ollut näin paljon.
   Minäkin joudun tosiaan väistelemään ja "availemaan" tuota sormustinkukkaporttia. Mutta ei niitä vaan raaski niin vaan kitkeäkään. Istuin oikein yksi ilta ihailemassa niitä tuolla kasvarin portailla. Käsittämättömän kauniita yksilöitä kaikki ja pölyttäjien herkkupöytä vielä kaiken kukkuraksi.

   Poista
 10. Sormustinkukilla on meilläkin lupa kasvaa lähes missä vain, niin ihania ovat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin niillä on lupa asustella melkein missä vain. Ja helpostihan ne voi pahimmista paikoista siirrellä muualle kasvamaan tai antaa ystävien iloksi. Ei niistä ongelmaa kannata tehdä, päinvastoin! :)

   Poista
 11. Mahtavat sormustinkukkakuvat! Ne ovat upeita, sinnikkäitä ja moni-ilmeisiä. Sellaisia kasveja puutahassa tarvitaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3
   Tällaisia kasveja todella tarvitaan. Ovat myös hyvää siedätyshoitoa meille nykyihmisille, joilla pitäisi olla koko ajan kaikki hallinnassa. Näitä kaunottaria ei voi niin vaan hallita. ;)

   Poista
 12. Kauniisti ja runsaasti sormustinkukat kukkivat iloksesi. Minulla ne ovat valinneet kasvupaikakseen jopa kompostin edustan. Haluavat ilmeisesti kaunistaa muutoin ei niin kukkaisaa aluetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, ne haluavat todella kaunistaa kompostin edustaa. Varmasti kaunein kompostinseutu, mitä olla voi.
   Eli ne ovat myös puutarhasuunnittelijoita, kaikkien muiden loistavien ominaisuuksien lisäksi. ;)

   Poista
 13. Somustinkukkakuvasi ovat niin tunnelmallisia! Ihana kasvi ihanat kuvat 💛

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin ihana kasvi ja niin mahtava tunnelman luoja! <3

   Poista
 14. Ihanat itsepäiset sormustinkukat! Kasvaa, ei kasva. Yllättää siellä, missä vähiten odotat. Mutta useinmiten mahdollisimman ahtaassa rakosessa, kivenkolossa tai pientareella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Ne yllättävät siellä, missä vähiten odottaa. Ja se on just niin hauskaa. Meilläkin niitä kasvaa tuolla rinteen kivikossa, missä on paksu suodatinkangas alla. Juuret levittäytyvät vain suodatinkankaan päälle ja kivien alle. Siellä ne ilman ravinteita ja varmasti kuivassa kukkivat kauniisti, eivätkä ole moksiskaan köyhistä oloistaan.

   Poista
 15. Aivan upeat kuvat! Meillä ei tänä vuonna ole sormustinkukkia kuin muutama, jostain kumman syystä. Siksi onkin niin ihanaa katsella näitä kuviasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari! <3
   Kiva kuulla, että nämä kuvat ilahduttivat. Toivotaan, että ensi vuonna sormustinkukat yllättävät sinut. Ne ovat niin oman tiensä kulkijoita, että tuntuu, ettei niiden liikkeitä voi ennustaa.

   Poista
 16. Ihanuuksia! Meillä kasvaa myös ihan missä sattuu, ja sekös on minusta ihanaa! Mm. juhannusruusupensaiden edessä kasvaa isot varret valkosin kukin, ja torniolaaksonruusun edessä kasvaa pinkkikukkainen. Huvittava kun värit ovat sattuneet niin samat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, teillä ollaankin hyvin väritietoisia! :)
   On ne vaan niin ihania ja ilahduttavia! <3

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentista!