lauantai 28. tammikuuta 2017

Vaahteramäen kylvökalenteri

Esikasvatettavat taimet
 *Yhteistyöpostaus 


TAMMIKUU-HELMIKUU
chili 
latva-artisokka 
pelargoni


HELMIKUU
malabarinpinaatti
vihannespaprika
purjosipuli


MAALISKUU
tomaatti
kasvihuonekurkku
basilika
punakosmoskukka
kärsimyskukka
tarhapetunia


HUHTIKUU
koristekurpitsa
isoköynnöskrassi
isosamettikukka
tuoksuherne




TOUKOKUU
kurpitsa
lehtikaali
avomaankurkku



Tämä on Vaahteramäen kylvökalenteri.
Paljon muitakin esikasvatettavia kasveja on olemassa, 
mutta listasin tähän omat kylvösuunnitelmani.
Tuleva kasvihuone on lisännyt esikasvatettavien kasvien määrää aikalailla.
Mutta se on vaan ihanaa.
 Nämä esikasvatustouhut pidentävät puutarhakautta monella kuukaudella.
Taimia toki saa puutarhakaupastakin,
mutta aioin ainakin kokeilla chilin, paprikan, tomaatin
 ja  kasvihuonekurkkujen 
kasvattamista siemenestä lähtien itse. 

Monet esikasvattavat myös tarhakehäkukat, ruiskaunokit ja sinisievikit,
mutta minulla on ollut tapana suorakylvää ne ulos.
Ja hyvin ovat kasvaneet.



Chilin ja latva-artisokan siemenet kylvän vasta helmikuun puolella, 
vaikka ne voisi kylvää jo tammikuussa.
Kuun kierron kannalta parhaat kylvöpäivät ovat 6.-7.2. 
Maaliskuun vastaavat päivät ovat 5.-6. päivä.
Olen pitänyt aiemmin kuun kierron mukaan kylvämistä hieman humpuukina,
mutta viime keväänä testasin asiaa.
Oikeina päivinä kylvetyt siemenet itivät huomattavasti nopeammin, 
kuin muuna aikana kylvetyt.
Tänä vuonna aioin keskittää kylvöni juuri näihin päiviin,
jos vain mahdollista.

Siemenpussit minulla on kylvöjärjestyksessä kuukausittain.
Kivaa siemenlaatikkoa vielä metsästelen.
Olen säilyttänyt tähän asti siemenpussit vanhassa kakkuvuoassa.
Haluaisin kuitenkin kannellisen, metallisen ja isommankin siemenboxin.
Kivoja vinkkejä onkin tullut muissa puutarhablogeissa vastaan.

Olisi kiva kuulla, mitä kasveja sinä esikasvatat?
Ja oletko huomannut kuun vaikutuksen siementen itämiseen?
Myös siemenpussien säilytysvinkkejä otetaan mielellään vastaan. ;)



Versoja Vaahteramäeltä-blogia voi seurata myös 
facebookissainstagramissa Pinterestissä, liittymällä lukijaksi, sekä blogipolun tai bloglovinin kautta.

30 kommenttia:

  1. Kiva postaus!
    Minäkin saan toivon mukaan ensi kesänä kasvihuoneen. Tosin ihan varmaa ei ole milloin se valmistuu, kun sitä itse turaamme :)Tuskin heti alkukesästä on valmista, mutta joskus kuitenkin.
    Itse en ole juuri noita kuun vaiheita seurannut, vähän samanmoisia ajatuksia ollut. Ehkä pitäisi itsekin testata ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! <3
      Ihanaa, kun sinäkin saat kasvihuoneen ja teillä on jo sille paikkakin valmiina. :)
      Syksy olisi parempi aika näille suuremmille projekteille, kun keväällä tuppaa olemaan kiirettä. Mutta kyllä me kummatkin varmasti saamme kasvihuoneet kasaan tulevalle kasvukaudelle.
      Kokeile tuota kuunkiertoa ja itävyyttä. Olisi kiva kuulla mahdollisimman monen mielipide asiasta. Itsekin hämmästyin kuinka hyvin oikeana päivänä kylvetyt siemenet itivät.

      Poista
  2. Voi kiitos tästä päivityksestä. Olen jo vähän ollut huolissaan millon pitäs kylvää mikäkin. Tuntuu että parina vuonna ollaa oltu myöhässä. Viime vuonna Chilit onnistu hyvin. Mutta tomaatit oli myöhässä, satoa saatiin myöhään vaikka oli kasvihuone. Tämä kalenteri auttaa, kiitos t. Marjo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että päivityksestä on hyötyä! :)
      Viime kesänä varmasti oli aika kylmää ja auringotonta, vaikka olisi ollutkin kasvihuone. Tomaatit kaipaavat niin paljon lämpöä ja valoa. Ihana kuulla, että chilit onnistuivat hyvin. Minä olen ensikertalainen chilien kanssa tänä vuonna. Mielenkiintoista nähdä, miten onnistun.

      Poista
  3. Itsekin metsästelen sopivaa laatikkoa siemenpusseille. Vuosien varrella pussien määrä on kasvanut ja paras vaihtoehto olisi iso puuarkku, jonne ne mahtuisi 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennen ihmettelin, kun ihmiset ostelivat siemenlaatikoita. Itse kylvin silloin kesäkukkia ja salaattia ym. Silloin siemenpussit tuli kylvettyä kerralla, eikä säilömiseen ollut niin paljon tarvetta. Nykyään kun sitä tulee haalittua vaikka mitä, siemeniä jää seuraaviksikin vuosiksi. Siksi siemenlaatikko olisi oikeasti tarpeellinen.
      Ja olisihan se niin ihanaa, jos se olisi samalla silmänilokin. :)
      Jatketaan metsästystä...

      Poista
  4. Aika paljon samaa ohjelma mutta purjot kylvän vasta maaliskuusa. Sellerit helmi maaliskuun vaihteessa. Joka vuosi en selleriä laita kun kuivattna sitten säilyvät kyllää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tuosta purjovinkistä! On mukava kuulla muidenkin kokemuksia, niin voi muokata omaa aikatauluaankin toimivammaksi. :)

      Poista
  5. Hyvältä kuulostaa kylvösuunnitelmasi.
    Yritän vielä pinnistellä ja odottaa helmikuun alkuun ensimmäisten kylvöjen aloitusta. Multiin pääseevät ainakin kerrotut ahkeraliisat, chilit, keijunmekot ym. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Puutarhamyyrä! <3
      On jännä, miten vaikeaa on pinnistellä noiden kylvöjen kanssa. Haluaisi päästä niin kovasti jo tositoimiin. Onneksi helmikuuhun ei ole kuin kaksi yötä. :)

      Poista
  6. Helmikuussa minäkin aloitan paprikan kanssa, sitten tomaatti ja kasvihuonekurkun laitan vasta huhtikuussa, tykkään ettei se kasva liian suureksi ennen kasvihuoneeseen siirtämistä. Siin' ne tämän vuoden esikasvatettavat. Ai niin, kesäkurpitsa tietysti, sekin huhtikuussa ja osa toukokuussa suorakylvönä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä!
      Katselin noita mun kasvihuonekurkun siemenpusseja. Toisissa lajikkeissa kylvöajankohta oli maaliskuu ja toisissa huhtikuu. Onkohan se niin paljon lajikkeesta kiinni? Minäkään en kyllä tykkää sellaisita pitkistä ja usein honteloista taimista. Kotioloissa taimet yleensä tuppaavat kasvamaan aika paljon pituutta.

      Poista
  7. Kyllä kuun kierto selvästi vaikuttaa, mutta jottei se olisi liian yksinkertaista, niin juurikkaat tulisikin kylvää laskevan kuun aikana. Samaten kasvikset jotka muodostavat syötävän osan maanrajaan. Kylvän itse myös purjot vasta maaliskuun puolella, kuten mummelikin tuossa mainitsi. Tilasin itse tänään hyötykasviyhdistykseltä siemeniä ja siitä intoutuneena postasin sivuilleni http://kotitekoisesti.blogspot.fi lämpöpenkin perustamisohjeen. Ihanaa kun kohta saa taas työntää sormet multaan! Hyviä kylvöjä kaikille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tuota juurikaskylvön ajankohtaa minäkin olen lukenut. Minä en paljon juurikkaita ole esikasvattanut, olen kylvänyt vain suorakylvettäviä kasveja. Mutta tuo pitää varmasti paikkansa. Noina mainitseminani päivinä, kehoitetaan erityisesti kylvämään köynnöstävät kasvit. Joten varmasti tuossa on perää.
      Täytyykin ehkä siirtää tuo purjojen kylvö maaliskuulle, kun teillä on siitä kokemusta. Kiitos vinkistä! :)
      Kävin kurkkaamassa blogistasi tuon lämpöpenkin perustamisohjeen. Näyttää sellaiselta jossa kasvit varmasti kasvavat. Itse tykkään laittaa koristekasvitkin kohopenkkiin, kasvit näyttävät viihtyvän niissä paremmin.
      On tosiaan niin ihanaa, kun saa työntää jo sormet multaan ja aloittaa uusi puutarhakausi! Hyviä kylvöjä sinullekin!

      Poista
  8. Hyvät kylvösuunnitelmat sinulla:) Minä en paljoa vihannesten taimia esikasvata, tomaatin, paprikan, kurkun ja kesäkurpitsan vain. Minäkin pyrin suunnilleen kuun mukaan kylvää, mutta joskus tulee inspiraatio kylvää joten siemenet on saatava multaan heti. Uskon kuitenkin että sillä on suuri vaikutus, ja kokeiltu on! Minullakin on siemenet samallalaila arkistoitu, sieltä on helppo ottaa ajankohdan mukaan j anäkee heti kylvämättömät siemenet omasta "lokerosta". Tämä alkukevät on niin ihanaa aikaa, ja vastahan ne kylvöt helmikuulla alkaa - muutamia varaslähtöjä lukuunottamatta ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuulikki! <3
      On kyllä vaikeaa pidätellä kylvöinspiraatiota, jos sellainen on tulossa. Minunkin tekisi mieli kylvää nyt jo kaikki mahdolliset kasvit. Mutta täytyy malttaa vielä mielensä. :)
      Minä olen kokenut tuon siementenlajittelun kylvöajankohdaan mukaan itselleni sopivimmaksi. Monet tykkää aakkostaa siemenpussit, mutta minusta tämä lajittelutapa selkeyttää aikataulutusta paremmin. Mutta tärkeintä on, että löytää itselleen sopivimman tyylin. :)

      Poista
  9. Hyvät suunnitelmat sinulla. Onpa hienoa, että saat kasvihuoneen ja pääset kokeilemaan vaikka mitä uutta ensi kesänä.
    Kyllä siemenloota olisi paikallaan, nytkin muutamassa muovikipossa niitä plärään. Suunnitelmat on vielä tosissaan vaiheessa.
    Onnistuneita kylvöjä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta! <3
      Olen aivan täpinöissäni kasvihuoneesta. Se tuo taas yhden ihan uuden osa-alueen tähän puutarhailuun. :)
      Minullakin oli aiemmin siemenet Aino-jäätelö rasiassa. Viime syksynä laittelin ne tuohon kakkuvuokaan. Kaipaisin kuitenkin siemenlaatikolleni kantta ja kosteuden kestävyyttä. Varmasti sopiva loota tulee vielä eteen.
      Onnistuineita kylvöjä sinullekin! <3

      Poista
  10. Kiitos sinulle tästä postauksesta, selvensi tällaiselle tumpelolle, mikä olisi paras aika kylvää, useimmiten olen auttamattomasti myöhässä. Paljon en ole hyötykasveja edes siemenestä kasvattanut, ehkä minullekin tuo kasvihuone antaa uutta virtaa kokeiluun. Latva-artisokka on jo mullassa ja muutamien perennoiden kylmäkäsittely menossa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos postaus selvensi kylvöajankohtia! :)
      Kasvihuone laajentaa tosiaan paljon tuota kasvivalikoimaa ja samalla näitä esikasvatustouhuja. Tietysti valmiitakin taimia saa kaupasta. Ja ovathan ne ammattilaisten kasvattamia, hyvissä olosuhteissa. Joten sekään ei ole yhtään huono vaihtoehto.
      Mutta nämä esikasvatustouhut tuovat helpotusta jotenkin kevään kaipuuseen. Joten aina sitä haluaa jotain yrittää kasvattaa.
      Sinullahan on hyvin kylvöt aikataulussa. Latva-artisokka vaatiikin pitkän kasvatusajan, huonoina kesinä minulla ei ole sato oikein ehtinyt kypsymään.
      Onnistuineita kylvöjä! <3

      Poista
  11. Kiva postaus! Käytän puutarhatöiden apuna vuosittaiin ilmestyvää Kylvö- ja korjuukalenteria (Maria Thun). Ilman en osaa edes nykyään olla. Siitä löytyvät paitsi kylvöt ja istuttamiset, myös puiden sekä pensaiden leikkaamiset ja sadonkorjuuaikataulut yms. Olen testannut kaikenlaista kylvöjen, istutuksen, korjuun ja leikkausten ajankohtiin liittyvää. Vaikutus on kiistaton! Uskoo ken tahtoo, mutta aion jatkaa :)
    Olen surkea esikasvattaja, kun puhutaan sisätiloista, joten istutan mieluiten maahan tai kylvölavaan ;) Kurpitsoiden, papujen, tomaatin ja kukkien esikasvatuksia olen saanut onnistumaan sisälläkin joten kuten. Meidän ikkunat lienevät eteläisellä tontilla hiukan haastavat...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anita! <3
      Tuollainen kalenterihan on suuri apu! Se selkeyttää omien puutarhatöidenkin aikatauluttamista ja samalla varmasti vähentää turhaa kiirehtimistä tai stressiä.
      Esikasvatus on kyllä haasteellista kotioloissa. Taimistoilla taimet saavat tasaisesti valoa, lämpöä, vettä ja ravinteita, siksi ne yleensä ovat laadukkaampiakin. Mutta toisaalta omat kasvatukset jotenkin palkitsevat ja hämmästyttävät vielä enemmän. Miten esimerkiksi pienestä tomaatin siemenestä voi kasvaa niin suuri kasvi ja suht suuria hedelmiä. Se jaksaa ihmetyttää vuodesta toiseen.

      Poista
  12. Tästä se lähtee :) Minäkin tein viikonloppuna siemeninventaarion ja järjestin esikasvatettavat. Nyt vain multaostoksille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin ihanaa?
      Nyt saa alkaa pikkuhiljaa tosi toimiin.
      Multaa tarvitaan taas paljon täälläkin. :)

      Poista
  13. Juu, tuossa käyttämässäni kalenterissa on nimenomaan mm. kuun vaiheet ja niiden vaikutus eri puutarhatöihin sekä eri kasvien istutusajankohtien sopivuus. Selvitin varmaan hiukan ylimalkaisesti, mutta siihen tosiaan koko kalenteri perustuu. Jos kuu saa aikaan mielettömän vuorovesi-ilmiön koko planeetalla, miten se ei vaikuttaisi moneen muuhunkin seikkaan ;) Suuren eron olen huomannut itämisessä ja muissa seikoissa eri ajankohtina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen tajunnut, että kuun vaiheet vaikuttavat kaikkeen luontoon. Itsekin nukun erilailla kuun eri vaiheissa. Ennen ajattelin, että kuun vaihdeiden seuraaminen on jotain mystistä puuhaa, mutta nykyään ajattelen sen olevan enemmänkin luonnon seuraamista ja tarkkailemista.

      Poista
  14. Ootko sä esikasvattanut kosmosta aiemminkin? Mulla ne on aina onnistuneet paremmin suorakylvöinä, vaikka pussissa lukee aina, että pitää esikasvattaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen, ne kukkivat aiemmin, kun esikasvattaa niitä. Olen myös välillä lisäksi suorakylvänytkin kosmoksia. Silloin saa kyllä jotenkin topakampia taimia, tosin vaan myöhemmin kukkivia. Viime kesänä noudatin myös ystäväni Eijan neuvoa, kylvin kukkia ja laitoin daaliat suoraan ulos, mutta pidin harson alla tosi pitkään. Niistäkin taimista tuli tosi topakoita, eikä sellaisia honteloita kuin sisällä tuppaa tulemaan. Mutta kukintaa sai taas odottaa harmillisen pitkään.
      Molempi tapa on varmasti oikein hyvä. Ja lämpiminä kesinä suorakylvetytkin varmasti ehtivät aiemmin kukkaan kuin menneinä kylminä kesinä. Japanissahan on suuria peltoja kosmosta ja ne ovat kyllä suorakylvettyjä. Siellä tosin tulee kevät ehkä hieman aiemmin.
      Milloin sun suorakylvetyt kukkivat yleensä?

      Poista
  15. Kiva en siis ole myöhässä vielä siementen kanssa. Itseasiassa ei mitään kiirettä:)) No näillä ajatuksilla oon sitten toukokuussa, että ou nou, mitään ei ole laitettuna. No jos nyt rupeisi miettimään, että mihin niitä siemeniä laittaisi kasvamaan. Astiat eivät ole se ongelma, vaan paikka...:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, ainahan taimia saa valmiinakin. Ei sekään ole hullumpi vaihtoehto, jos tuntuu ettei tilaa ole.
      Äkkiäkös sun kätevä mies rakentaa sulle jotain telineitä tai ikkunalautoja... :) Ala puhumaan asiasta niiden tomaattien ym. kautta... :)

      Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentista!