lauantai 22. lokakuuta 2011

Ruskaa

pensasmustikka ´Aino`
Vaccinium corymbosum

Syksy ja talvi on hyvää aikaa suunnitella uutta. Yleensä keväällä tulee innostuttua uusista istutuksista ja riehaantuu silloin kauniisti kukkivista kasveista. Mutta kasvin kauneusarvo on muutakin kuin kukinta. Lehdistö itsessään ja ruskan värit jäävät keväällä usein miettimättä. Niinpä nyt on hyvä aika pitää silmät auki ja tehdä jopa muistiinpanoja syksyisestä kauneudesta. Nyt pitkään lehtensä pitävät kasvit erottuvat hyvin puutarhasta.

karviainen
Ribes uva-crispa


koivuangervo
Spiraea betulifolia

norjanangervo
Spiraea ´Grefsheim`

seppelvarpu
Stephanandra incisa ´Crispa`

Juhannusruusu ja sen sukulaiset Tarhapimpinella-ruusut kukkivat hurmaavasti vain muutaman viikon kesässä. Mutta niiden lehdistö on  kaunis ja tiheä koko kasvukauden. Ne ovat myös niin tiheä versoisia ja piikikkäitä että lumi jää kauniisti niiden oksille. Ne ovat oiva kasvi paikkaan, josta kenenkään ei halua kulkevan läpi.
juhannusruusu
Rosa Pimpinellifolia ´Plena`

Herttavuorenkilven alta harva rikkaruoho pääsee puskemaan läpi.
herttavuorenkilpi
Bergenia cordifolia

lumikärhö
Clematis fargesioides
´Summer snow`

Kurjenpolvia olen kehunut jo aiemminkin, nytkin niiden lehdistö on kaunis ja peittävä. Tuoksukurjenpolvi on melko ikivihreä, keväälläkin se on kaunis heti lumen sulettua.
tuoksukurjenpolvi
Geranium macrorrhizum

Peittokurjenpolvi on vieläkin kaunis vihreä "matto".
peittokurjenpolvi
Geranium x cantabrigiense

Kuunliljat ovat kesällä mahtavan reheviä, mutta syksyllä niille käy ensimmäisenä näin.
kuunlilja
Hosta

Myös siemenkodat ovat koristeellisia monessa kasvissa.
siperiankurjenmiekka
Iris sibirica


Ja jos vielä ei tyydy vaan suunnittelemaan, taimitarhat myyvät viimeisiä astiataimiaan melkein ilmaiseksi. Mutta kannattaa olla tarkkana, ei halvallakaan kannata ostaa mitä vaan. Nyt on ollut niin lämmintä että monia astiataimia voi vielä istuttaa. Mutta  hedelmäpuita ja arkoja lajeja ei kannata enää istutella.
 Itsekin kyllä pari viikkoa sitten innostuin taas ruusuista niin, että istutin ainakin seitsemän uutta pensasruusu-lajia puutarhaani. Ensi kesänä kerron miten niille kävi.

Tänään näyttää aika harmaalta ja sateiselta. Mutta sunnuntaiksi on luvattu kauniinpaa ilmaa. Itse suunnittelin huomiseksi pihan siistimistä talvikuntoon. Pihakalusteet pitäisi viedä varastoon ja trampoliini purkaa. Trampoliinin purkaminen ja kokoaminen on meidän perheessä sellainen hermoja kiristävä homma. En tiedä mikä siinä niin vaikeaa on.
Pelargonit ovat onneksi jo autotallissa talvilevossa.

Mukavaa ja puuhakasta viikonloppua ja syyslomaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen iloinen jokaisesta kommentista!