tiistai 23. elokuuta 2011

Satoa ja satutoukkia

mustaherukka
Ribes nigrum

Viime viikolla keittelin viinimarjamehuja. Satoa tuli yhteensä 3 ja puoli ämpäriä josta mehua tuli noin 16 litraa. Marjat oli tänä vuonna mehukkaita, sadetta on kuitenkin tullut ihan sopivasti vaikka jossain vaiheessa hellettä piisasikin.
Viinimarjamehua  on mukava juoda talvella vaikka lämpimänäkin, ainakin flunssan yllättäessä. Ja vaikka sokeria onkin mehussa rutkasti, niin tietää ainakin ettei sitä ole lisäaineilla pilattu.
punaherukka
Ribes Rubrum-ryhmä

Omenoitakin tulee jonkin verran. Mutta muumiotauti meinaa vaivata. Muumiotautiset omenat pitää hävittää polttamalla, kompostiin tai metsään niitä ei saa laittaa. Muumiotauti leviää itiöiden välityksellä.

Naapurin isäntäkin on saanut korjata satoa ohrapellostaan (Hordeum vulgare).

Ja sitten melkein kuin satuolentoja, syreenikiitäjän toukkia (Sphinx ligustri) löytyi eilen 3 yksilöä norjanargervostani. Toukat ovat kauniita, mutta syövät angervon tai syreenin lehdettömäksi melkein silmissä. Kasvi kyllä toipuu koettelemuksesta, mutta ei ole lehdettömänä kovin kaunis. Olen löytänyt joka syksy muutaman toukan. Aikaisemmin toukat ovat olleet koivuangervon kimpussa.
Syreenikiitäjä naaras munii yleensä saman alueen pensaisiin joissa on itse toukkana elänyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen iloinen jokaisesta kommentista!