sunnuntai 4. syyskuuta 2022

Hortensiat pidentävät kesääJos haluat kesän jatkuvan puutarhassasi myöhälle syksyyn, 
kannattaa istuttaa oikein paljon hortensioita. 
Ne ovat varmoja kukkijoita, jotka pärjäävät aika vähällä hoidolla.
Itse rakastan hortensioita ja siksi niitä kasvaa täällä Vaahteramäellä melkein joka puolella.


 syyshortensia
Hydrangea paniculata  ´Little Lime`  
ノリウツギ


Takapihan ´Little Lime` syyshortensiat ovat matalia ja 
sopivat hyvin tuohon rinteen reunalle peittämättä näkymiä. 
Myös perinteinen syyshortensia on todella kaunis. 
Hortensioiden kukinnot loistavat olohuoneen ikkunoista katseltaessa, 
vaikka ilta olisi jo hämärtynytkin.


syyshortensia
Hydrangea paniculata ´Grandiflora`
ノリウツギ  syyshortensia
Hydrangea paniculata  ´Little Lime`  
ノリウツギ

edessä
syyskimikki
 Actaea simplex ´Brunette`
シミシフーガ ブルネット

taustalla
   laikkukirjokanukka
Cornus alba ´Elegantissima`  
シラタマミズキ
ja
tarhaviinikärhö
Clematis Viticella ´Huldine`
クレマチス ビチセラ


Hortensioiden seuraksi sopivat hyvin kirjava- ja punalehtiset kasvit 
sekä myöhään kukkivat kärhöt. 
Myös havukasvit ovat loistavia hortensioiden seuralaisia ja 
tuovat ryhtiä pitsisyyden rinnalle.
Istutin tuohon rinteen reunalle myös atsalean, jotta kukkaloisto alkaisi jo alkukesästä.
 Hortensioiden alle ja viereen on hyvä istuttaa myös kevään sipulikukkia. 
Keväällä hortensiat saattavat näyttää vähän risuisilta, 
mutta sipulikukat vangitsevat katseen, kunnes hortensioihin puhkeaa lehdet.


Olisiko sinun puutarhassasi joku hyvä paikka vielä yhdelle hortensialle?
Näin syksyllä hortensioiden tarjonta on runsasta 
ja nyt on hyvä aika istuttaa.


Valonpilkkuja päivääsi!Versoja Vaahteramäeltä-blogia voi seurata myös 
facebookissainstagramissa Pinterestissä, liittymällä lukijaksi, 
sekä blogit.fi:nblogipolun tai bloglovinin kautta.
18 kommenttia:

 1. Hortensiat ovat ihania! Olen sinulle kiitollinen, että ymmärsin hankkia pallohortensioita, sillä niihin tutustuin vasta blogisi myötä. Nyt ne ovat ihan valtavan kauniita katseenvangitsioita kolmessa eri ryhmässä. Oli myös hyvä ohje istuttaa samaan ryhmään useita taimia ja sopivan lähelle toisiaan, näin ne pysyvät hyvin pystyssä ja kukinta on upea.
  Tänä vuonna olen ostanut yhteensä 12 muuta hortensiaa, joten kiinnostavaa seurattavaa löytyy tulevillekin vuosille, jos kaikki vain lähtevät hyvään kasvuun.
  Hyvää syyskuuta Riina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että mun hortensia-villitys on levinnyt muillekin! <3
   Olen ihan hurahtanut hortensioihin ja aina vain uusiin lajikkeisiin. On mahtavaa, että hortensia-lajikkeita tulee joka vuosi uusia ja monen kokoisia. Pienempiäkin hortensia-lajikkeita tarvitaan suurien rinnalle.
   Ja pallohortensia on tosiaan niin kaunis ja ylenpalttinen. Kasvit tykkäävät olla porukassa. Silloin ne saavat tosiaan toisistaan tukea ja ryhmästä tulee aina näyttävämpi kuin yksittäiskasvista.

   Ihanaa syyskuuta myös sinulle Päivi! <3

   Poista
 2. Hortensioista on tullut suosikkejani uusien lajikkeiden myötä. Ihmettelen, miksi niitä aiemmin on tullut väheksyttyä, ovathan kukinnot aivan hurmaavia! Sinun suurella pihallasi ne pääsevätkin upeasti esille. Tällä hetkellä oman pihamaani Lime Light on huikeassa kukassa! Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uudet ja monet pienemmät lajikkeet ovat olleet tarpeen, kun pihoja ja istutusalueita on niin monen kokoisia. Kaikkiin ei mahdu perinteistä syyshortensiaa, kuutamo- ja mustilanhortensiasta puhumattakaan.
   ´Lime Light´ onkin todella upea. Meillä ´Little Lime`t ovat parhaillaan todella upeita. ´Lime Light` hortensioita olen istuttanut vasta viime ja tänä vuonna. Siksi ne ovat vielä pieniä.
   Näin ystävälläni upeita ´Lime Light` hortensioita. Niistä tulee todella näyttäviä.

   Mukavaa päivää ja hortensioiden loistoa!

   Poista
 3. Aina mahtuu yksi hortensia, ellei useampikin. Pallohortensiasi ovat upeita.

  VastaaPoista
 4. Oi, miten kaunista! Ihanasti ryhmitelty ja yhdistelty. Tulee mieleen ihanat puutarhat Yhdysvaltojen luoteisrannikolta, joissa hortensiat kukoistavat. Siellä on ilmankosteus kohdillaan, sataa usein.
  Niinpä tekisin pienen lisäyksen tuohon "varmoja kukkijoita" -kohtaan: valitettavasti hortensiat eivät viihdy tuulisessa ja vähäsateisessa paikassa, kuten lounaissaaristossa. Meillä kerta kaikkiaan kesä jo alkaa liian kuivana ja hortensioiden piina alkaa siitä. Kukinta on sen mukaista, hyvin kituliasta.
  Peuratkin rakastavat hortensioita, ikävä kyllä! Mutta jos hortensiat viihtyisivät puutarhassani noin hyvin, takuuvarmasti istuttaisin niitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! <3
   Oi, en olekaan ollut koskaan Yhdysvaltain luoteisrannikolla. Siellä tosiaan taitaa olla ilmankosteus kohdillaan.
   Ja olet oikeassa, hortensiat eivät pidä kuivuudesta. Meilläkin on joitain paikkoja, joissa hortensiat kituvat ja ovat todella vaatimattomia. Varsinkin näinä viime kesinä.
   Isojen puiden lähettyvillä nille ei meinaa riittää vettä ja ravinteita.
   Nuo peurat ovat todella rasittavia. Olen käynyt monilla asiakkailla, joilla peuroista on todella haittaa. Ne kun tuntuvat syövän ihan kaikkea. Jopa havukasvit menevät helposti niiden suihin. En tiedä, mitään kasvia, jota ne ei varmasti söisi.
   Parhaiten hortensiat viihtyvät puolivarjossa, paksussa kasvualustassa ja sopivassa kosteudessa. Keksin viime kesänä, että meillä on tuolla rinteessä monta hyvää paikkaa hortensioille. Meidän rinteessä taitaa kulkea joitain vesisuonia, koska siellä ei yleensä mikään kuivu edes helteillä. Yläpihalla puolestaan on monta liian kuivaa paikkaa, joissa hortensiat eivät meinaa viihtyä.

   Poista
  2. Hei Riina, ihanaa, kiitos tästä! Vesisuonet saivat ajatussuoneni pulppuamaan. On minullakin jokunen paikka, jossa on kesän kuivuudessakin vehreää... Jes!
   Toinen juttu, jota en aiemmin ollut niin kovasti ajatellut, on happamuus. Hortensiat viihtyvät paremmin, jos maa ei ole kalkkiperäistä, ja meillä se nimenomaan on kalkkiperäistä, kun peruskalliossa on kalkkikiveä. Äh! Mutta täytyy kumminkin vielä yrittää.

   Poista
  3. Ihana, että vesisuonet saivat ajatuksesi pulppuamaan! :)
   Joo, toi happamuus on myös yksi viihtymisen edellytys.
   Toisaalta mulle tuli kolikon kääntöpuoli mieleen... Sillä meillä suurimmalla osalla suomalaisista puutarhan omistajista on hapan maa ja yritämme saada monet kalkitussa maassa viihtyvät kasvit viihtymään. Sulla on onni saada sellaiset kasvit viihtymään, jotka meille on hankalia.
   Aina se ruoho vaan tuntuu olevan vihreämpää aidan toisella puolella. Minä haikailen usein sun leudomman sään perään ja olen ´kasvivyöhykekateellinen`. ;)

   Poista
 5. Ihanan muhkeita hortensioita. Joskus täytyy aika tarkkaan lukea juuri sen hortensian kasvutapa, että tietää, mihin mittoihin mikäkin hortensia kasvaa. Nyt mietin, että täytyykö eräs hortensia siirtää suht pienenä vai tulevaisuudessa siirtää sen ympäristön kasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vaalean vihreää! <3
   Joo, nykyään noita hortensioita on niin moneen lähtöön, että aina kannattaa tarkistaa lopullinen koko, ettei tule yllätyksiä. Vähän sama on alppiruusuissa. Niitäkin löytyy kolmesta metristä viiteenkymmeneen senttiin.
   Harmittaa, jos kolmimetrinen kasvi tulee istutettua pieneen kasvupaikkaan.

   Poista
 6. Aivan ihastuttavia näkymiä puutarhastasi!
  Hortensiat ovat vieneet sydämeni. Viime vuonna istutin kaksi, muutama päivä sitten kolme lisää. Ennnestään on jo viisi syyshortensiaa. Unohdinpas laskuista pallohortensiat. Ai niin, Pink Annabellen myös.
  Minusta syyshortensiat ovat helppoja ja kauniita. Tänä kesänä kuivuus on jonkun verran kurittanut kahta Grandifloraa, eikä Mustilanhortensiakaan ole aivan niin näyttävä, kuin sateisempina kesinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Between! <3
   Hortensiat ovat vieneet minunkin sydämeni. Niitä on niin paljon erilaisia ja tuntuvat vaan olevan toinen toistaan kauniimpia.
   Nyt on ollut kyllä hankalat kesät hortensioille. Meilläkin meinaa yläpihalla olla liian kuivaa niille. Onneksi rinteessä ja alapihalla on paikkoja, joihin kuivuus ei niin helposti iske.
   Oikealla paikalla hortensiat pärjäävät oikeastaan hoidotta, mutta kuivalla tai köyhällä kasvupaikalla niitä saa kyllä hyysätä kovastikin, jos aikoo saada ne kukkimaan loistokkaasti.

   Poista
 7. Oi, miten hyvälle näyttää! Kyllä hortensiat kuuluvat ehdottomasti puutarhaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Pirjo! <3
   Hortensiat tosiaan kuuluvat puutarhaan.

   Poista
 8. Hortensiasi näyttävät todella kauniilta uhkeine kukintoineen. Varsinkin juuri tummaa taustaa tai tummalehtisiä kasveja vasten ne tulevat upeasti esille. Sailan tavoin minäkin otan esille pienen epäkohdan tekstissäsi: heti ensimmäisen lauseen "jos haluat kesän jatkuvan myöhälle syksyyn" -kohdan. Hortensiat ovat minusta valitettavan hallanarkoja ja menevät ruskeiksi ensimmäisten joukossa. Meillä ensimmäinen hallayö oli jo viime viikolla hyvin lähellä ja tällä viikolla on tulossa uusia mahdollisuuksia pakkasen puraisuille. Jos puutarha olisi täynnä hortensioita, saattaisi näkymä olla aika karu jo syyskuun ensimmäisellä viikolla. Silti minullakin on kuutamohortensia, kaksi mustilanhortensiaa ja neljä syyshortensiaa. Pientä jännitystä pitää olla elämässä ja jos hallayöt saapuvat myöhään, kestää hortensioidenkin upea kukinta pitkään. Ja ovathan ne muutenkin tosiaan helppoja ja varmoja kasveja, joita ei tarvitse koko ajan hyysäillä.
  Aurinkoista syyskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! <3
   Ja kiitos tuosta halla pointistasi.
   Meidän tontti on mäellä, johon hallat eivät kovin aikaisin iske. Ehkä siksi olen ajatellut, että niiden kukinta kestää ja kestää. Mutta tosiaan, hallan aralla paikalla ne saattavat ruskistua aika aikaisinkin.
   Tosin joistain hortensioista tulee aika kauniita ruskeinakin. Välillä tulee mieleen ihan trio-jäätelö. Osa kukinnoista saattaa olla vanilijan valkoisia, osa mansikan vaaleanpunaisia ja osa suklaan rusehtavia.
   Jätän kukinnot aina talventörröttäjiksi, jos vain mahdollista. Ne ovat aika hauskoja lumen seassa, vaikka ruskeita ovatkin.
   Ja tosi hyvä myös tuo huomiosi, että pelkästään hortensioista koostuva puutarha voisi olla aika karu syksyn tullen. Lisäisin siihen, että myös keväisin, koska lehdet puhkeavat aika myöhään hortensioiden versoihin.
   Havut ovat hyvä lisä hortensioiden sekaan. Myös atsaleat ovat kivoja hortensioiden kavereita. Atsaleat ovat kesällä selkeän vihreitä ja saavat kauniin syysvärityksen. Keväällä tai alkukesästä ne kukkivat upeasti, kun hortensiat näyttävät vasta risuilta. Myös sipulikukkia kannattaa istuttaa hortensioiden alle ja viereen runsaasti. Näin risuihin ei kiinnitä keväällä mitään huomiota, kun katse kiinnittyy kukkiviin sipulikukkiin.
   Keväällä ei uskoisi, miten runsaista hortensioista vielä kesän mittaan tulee.

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentista!