sunnuntai 7. elokuuta 2022

Pitsipöksyt saunan takana

 

Pitsipöksyt saunan takana

kuutamohortensia
Hydrangea paniculata ´Praecox`
ノリウツギ


Pihasaunan takaa näkyy jotain kauniin pitsistä.
Kuutamohortensian pitsiset kukinnot ovat 
kuin upeita pitsipöksyjä pensaan täydeltä.
Pidän valtavasti kaikista hortensioista, 
mutta tämä kuutamohortensia on ehkä suosikkini.

Pallohortensia on ehdoton kakkonen tai 
ehkä nämä kaksi hortensiaa kiipeävät ykköspallille kumpikin.
Pallohortensia on aivan ihastuttava ja 
sopii monenlaisiin kasvupaikkoihin ja ahtaampiinkin pihapiireihin,
pienen kokonsa vuoksi. 
Kuutamohortensia on sen verran suurikasvuinen, 
ettei sitä kannata istuttaa kovin ahtaaseen paikkaan. 
Kuutamohortensiasta kasvaa noin 2,5 metriä korkea ja leveä.
Jos puutarhastasi löytyy tilaa tai tarvitset näkösuojaa, 
suosittelen ehdottomasti kuutamohortensian hankkimista.
Nimensä mukaisesti se on täydellinen kuutamopuutarhan kasvi.
Kukat hehkuvat pitkään hämärtyvässä illassa
ja tuovat romanttisen pitsistä tunnelmaa.

Katsokaa nyt näitä puhtaan valkoisia kukintoja 
ja niiden kevyttä tanssia vihreitä lehtiä vasten!


Pitsipöksyt saunan takana


Pitsipöksyt saunan takana


Pitsipöksyt saunan takana

Kauneutta päivääsi! 

Versoja Vaahteramäeltä-blogia voi seurata myös 
 sekä blogit.fi:n  kautta.


6 kommenttia:

 1. Olipa mukavaa lukea ajatuksiasi kuutamohortensiasta. Mietin muutama vuosi sitten kovasti istutanko kuutamohortensian vai Mustilan hortensian. Silloin päädyin Mustilan hortensiaan ja sekin on ollut mieluinen loppukesän valkoinen, sirokukkainen, pitsimäinen kukkija. Pihaan on nyt tullut lisää suotuisia paikkoja pensashortensioille ja istutinkin jo Limelight- ja Confetti-hortensiat, mutta vielä mietin yhtä. Ehkä se olisi juuri kuutamohortensia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustilanhortensia on myös todella kaunis ja samaa kokoluokkaa kuutamohortensian kanssa. Meidän alapihan mustilanhortensia on kasvanut ihan älyttömiin mittoihin. Se taitaa huidellla jo yli melkein neljässä metrissä. Ei ehkä ihan, mutta yli kolmen metrin kumminkin.
   Näin ystävälläni juuri upeat ´Limelight`hortensiat. Itselläni on ´Little Lime`-lajiketta, joka kasvaa vain noin metrin korkuiseksi, mutta tilavaan paikkaan ´Limelight` on erityisen upea.
   Tuo Confetti-hortensia onkin minulle uusi tuttavuus. Täytyykin tutkia sitä.
   Ja kyllä edelleen suosittelen myös kuutamohortensiaa. Ihastuttavia lajikkeita on todella paljon, että on tosiaan vaikea valita omaan puutarhaan ne kaikkein kauneimmat.

   Poista
 2. On kyllä aivan ihana! Harmi vain, kun hortensiat viihtyvät täällä kauhean huonosti. Ne kaipaavat jotain, mitä minulla ei ole tarjota - ehkä säännöllisiä sateita :-D Syyshortensia kitui vuosia, kunnes kuoli. Nyt olisi kerrottu pallohortensia tulossa kukkaan, mutta nuput näyttävät kuihtuvan - enpä ole tajunnut kastella, kun puska on jo vanha. Hortensiat eivät vain halua kasvaa polvenkorkuista isommiksi. Nyt menen kyllä heti kastelemaan sen pallohortensian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, hortensiat tosiaan vaativat kosteutta. Olen joskus muinoin istuttanut muutaman hortensian lähelle metsikköä. Ajattelin, että kasvupaikat ovat sopivan puolivarjoisia. Ei tullut mieleen, että puiden juuret ulottuvat aikamoisen pitkälle ja paikat ovat siksi liian kuivia. Nämä hortensiat ovat todella kitukasvuisia. En tiedä, onko yksi edes enää hengissä. Toinen huono paikka on koivujen läheisyydessä. Toki ongelma johtuu samasta asiasta kuin metsikön lähelläkin, mutta koivujen juuret ulottuva tosi pitkälle puutarhan parhaillakin paikoilla.
   Parhaiten meillä menestyvät hortensiat kasvavat paksussa kasvualustassa, jossa on runsaasti kompostia tai hevonsenlantaa sekä puutarhamultaa. Hiekka- tai savimaa ei oikein käy.
   Toivottavasti saat kastelemalla hortensiasi pysymään hengissä ja kukkimaan. Ovat ne niin ihania.

   Poista
 3. On kyllä kaunis kukinto tuossa hortensiassa. Pallohortensia on oma suosikkini hortensioista. Joku lapsi viime viikolla kysyi minulta, että mikä on suosikkikukkasi...voiko edes valita yhtä?
  Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle Riina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pallohortensia on myös niin ihana. Sitä meiltä löytyy vähän joka paikasta, kun olen saattanut hieman jopa hullaantua siihen.
   Ja ei tosiaan ole helppo valita lempikukkaa. Minä en ainakaan pysty siihen. Se vaihtelee aina mielialan ja kesän etenemisen mukaaan. Onneksi voi tykätä niin monesta. Tämä on vähän sama kuin kysyttäisi äidiltä, kuka on lempilapsesi. Kaikki lapset ovat yhtä tärkeitä ja rakkaita.

   Ihanaa viikkoa sinullekin Outi! <3

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentista!