perjantai 16. joulukuuta 2011

Jouluruusu


Jouluruusu (Helleborus) on lempijoulukukkani. Se on niin kaunis yksinkertaisuudessaan.

Jouluruusu pitää tasaisesta kosteudesta, mutta ei siedä seisovaa vettä. Parhaiten se viihtyy valoisassa ja viileässä.
Jouluruusun voi istuttaa ulos keväällä. Se onkin oikeasti perenna mutta sitä viljellään ruukkukasviksikin. Paras kasvupaikka on puolivarjoinen ja läpäisevä kasvualusta. Ulkona se kukkii ensimmäisenä keväällä, lumien sulettua.

Jouluruusua voi yrittää kasvattaa siemenestäkin mutta se on kärsivällisen kuopsuttajan puuhaa. Siemen vaatii ensin lämpökäsittelyn ja sitten kylmäkäsittelyn. Siemenet itävät hitaasti, aikaisintaan vuoden kuluttua. Kahden vuoden itämisaika on todennäköisempi. Kylvöstä kukkaan kestää noin viisi vuotta. Joten jouluruusun arvokas hinta on ymmärrettävää. Se on oikeastaan halpa kasvi jos miettii työtunteja kasvatusvaiheessa.

Helpointa on ostaa jouluksi kaunis kasvi kotiin ja istuttaa se kevään koittaessa puutarhaansa. Keväällä kun kukinta on loppunut, kasvi kannattaa siirtää mahdollisimman viileään mutta valoisaan paikkaan ja vähentää kastelua. Vaahteramäellä  jouluruusu on pärjännyt ilman talvisuojaista ja nytkin se kököttää vihreänä kukkapenkissä. (Lumet on muuten täysin sulaneet vesisateiden myötä. Vaahteramäellä vihertää taas.)


2 kommenttia:

 1. Jouluruususi on kaunis. Minulla on ulkona nuppuja täynnä ja ensimmäiset aukeamaisillaan kolme vuotta sitten jouluksi saamani kasvi. Se on kukkinut kahtena keväänä ja soisin sen nytkin kukkivan vasta keväällä, eikä tässä surkeassa joulusäässä. Niin se varmaan tekeekin. Sillä on ennenkin ollut nuput valmiina jo syksyllä. Viime kesänä tuli valtavasti siementaimia. Istutin muutaman ruukkuihin toivossa saada sisällä kukkivia. Mahdankohan malttaa odottaa, kun kirjoitat niiden kukkivan vasta 5 vuoden päästä? Hyvää Joulua!

  VastaaPoista
 2. Hei Nummentonkija!

  Vau, taimet ovat jo hyvä alku kauniille kasveille. Olisi mielenkiintoista tietää kuinka kauan sinulla menee kylvöstä kukintaan. Kirjoita, jos muistat, miten kävi.
  On muuten tosi kiva saada kommentteja! Kiitos kaikille aikaisemminkin kommentoineille!
  Hyvää joulua!

  VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta kommentista!