lehtikaali
Brassica oleracea var. sabellica
Kale / leaf cabbage
ケール / リョクヨウカンラン / ハゴロモカンラン
Lehtikaali ´Red Russian`
Jos minun pitäisi kasvattaa vain yhtä kasvia kasvimaalla,
se olisi ehdottomasti lehtikaali.
Tykkään sen ulkonäostä, mausta, monipuolisuudesta ja helppoudesta.
Pitkä satokausikin on plussaa.
Poikkeuksellisesti alkukesällä näytti, ettei lehtikaaleista tule yhtään mitään.
Vaikka kasvatin taimia harson alla,
tuholaiset meinasivat tehdä niistä selvää, reiíttäen ne aivan riekaleiksi.
Ja jossain vaiheessa vielä lehtokotilojoukko
meinasi hyökätä niiden kimppuun oikein todenteolla.
En kuitenkaan ottanut taimia pois,
poistin ainoastaan tuhoutuneet lehdet.
Ja voi miten loistava sato niistä tulikaan vielä loppukesäksi.
Lehtikaali ei pienestä pakkasestakaan säikähdä,
joten satoa voi korjata vielä pitkään.
Makutarhuri kirjassa, Heidi Haapalahti
kertoo istuttavansa lehtikaalit vasta juhannuksen jälkeen.
Näin pienet taimet säästyvät alkukesän tuholaishyökkäykseltä.
Tätä aikataulua aioin kokeilla ensi kesänä.
Vihreä lehtikaali,
joka on alkujaan kaupan vihannestiskiltä.
Laitoin juuripaakun maahan, ja satoa on tullut jo valtavasti.
Käytän lehtikaalia ihan sellaisenaan salaateissa,
laitan sitä uuniruokiin, wokkeihin ja paistoksiin.
Tänään sujautin sitä jopa kasvissosekeiton sekaan.
Keitto oli loistavan makuista, mutta ulkonäkö muuttui hieman "ei niin houkuttelevaksi".
Hyvällä ruokahalulla koko perhe söi sitä silti.
Laitoin keiton päälle ruohosipulisilppua kasvimaalta,
sen vihreys tasoitti hieman kummallista väriä.
Mustakaali / Palmukaali ´Black magic`
Tykkäätkö sinä lehtikaalista?
Mihin ruokiin se sinusta parhaiten sopii?
♥
Versoja Vaahteramäeltä-blogia voi seurata myös
Versoja Vaahteramäeltä-blogia voi seurata myös
facebookissa, instagramissa, Pinterestissä, liittymällä lukijaksi, sekä blogipolun tai bloglovinin kautta.
Olen maistanut lehtikaalista tehtyjä chipsejä ja ne oli hyviä <3 Salaatissa tykkäsin myös lehtikaalista.
VastaaPoistaIhanaa tiistaita <3
Mun anoppi teki noita chipsejä ja ne olivat todella hyviä. Minäkin lisään usein niitä salaatteihin, tuo vähän särmää salaatin makuun.
PoistaIhanaa tiistaita sinullekin Outi! <3
Hyvin kasvoivat minullakin huonon alun jälkeen :)
VastaaPoistaNe ovat oikein innostuneet syksyn tullen. Ihana, kun sinunkin lehtikaalit innostuivat, alkukankeuden jälkeen.
PoistaOlen kasvattanut vain kerran lehtikaalia siemenistä ja se kasvoikin komeaksi, mutta se toimi minulla lähinnä vain koristeena kasvimaalla.
VastaaPoistaNe ovatkin todella kauniita kasvimaalla. Kukkalan Sanna laittoi palmukaalia terassille ruukkuunkin. Se oli todella kaunis koristeenakin.
PoistaTein lehtikaalista ja kesäkurpitsasta lettuja viime syksynä. Tosi hyviä tuli! /Pia
VastaaPoistaLettuja olisikin kiva kokeilla. Kiitos vinkistä! <3
PoistaHienoa kun olet saanut niin hyvän lehtikaalisadon. Ehkä minäkin yritän ensi kesänä?
VastaaPoistaSuosittelen lämpimästi! <3
PoistaOlen ehdottomasti samaa mieltä kanssasi, jos en minäkään saisi muuta kasvattaa niin lehtikaalia ainakin! Se on upea kasvi! Nyt niin kaunis, rehevä tumma violetti ja syvän vihreä!
VastaaPoistaLehtikaalia laitan salaattiin, siitä saa kaalilaatikkoa, sipsejä, kuivattuna moneen paikkaan, smoothieihin, kanojen superherkkua ja kukkamaan kaunistus...monipuolinen sanoisin :D
Oi, tuo kaalilaatikko onkin hyvä idea! Hassua, etten ole tajunnut, että tietenkin sitä voisi käyttää myös kaalilaatikossa.
PoistaLehtikaalin värit ovat tosiaan aivan omaa luokkaansa. Niin syviä ja monivivahteisia. <3
Mihinkähän mä en ole laittanut lehtikaalia, no ehkä kakkuun ;) Sipsit on hyviä, keitto, letut, kasvis/papumuhennos, uunivuoka tai ihan vain pannulla öljyssä pyöräytettynä valkosipulin, mustapippurin ja suolan kera. Tuota Cavolo Neron viljelyä haluaisin itse kokeilla myös. Sitä käytetään toscanalaisen keittiön herkkuresepteissä. Ehkä ensi kesänä... Tänä vuonna hyötypuutarha(kin) oli uudistuksen alla ja kaikki tapahtui siellä vähän vasemmalla kädellä :)
VastaaPoistaEn minäkään kakkuun sitä ole laittanut! :D Vaikka voileipäkakkuun sitä voisi varmasti laittaa. Suolaisiin piirakoihin olen sitä usein sujauttanut.
PoistaOi, täytyykin syvetyä toscanalaisen keittiön saloihin, ja miten sitä siellä hyödynnetään.
Siellä käytetään paljon nimenomaan musta/palmukaalia. Tunnetuimpia ruokia on kasviskeitto Ribollita ja Cavolo Nero-muhennos, nyt tulee kyllä vesi kielelle. Muitakin paikallisia reseptejä varmaan on. Suosittelen kirjaa 'Toscanalainen keittiö'. Se on mielestäni yksi kauneimpia kirjoja, mitä hyllystäni löytyy tai yleensäkin on olemassa. Niin, kaikkien muiden hulluuksien lisäksi olen myös Italia-hullu :)
PoistaKiitos!
PoistaIhmisellä pitää olla hulluuksia. Hulluudet pitävät mielen virkeänä ja elämän elämisen arvoisena. <3
Täytyypä kokeilla, niin monipuoliselta ja komealta vaikuttaa lehtikaalisi. Kiitos vinkistä.
VastaaPoistaLämmin suositus, et tule varmasti pettymään! :)
PoistaHyvä lehtikaalin ylistys ;) Ihan tekee mieli kokeilla - kun nyt se alkukesä sitten tulisi...
VastaaPoistaTää oli tosiaan aikamoinen ylistys. :)
PoistaAlkukesä on lähempänä kuin koskaan!!! :D
Minulla etanat söivät. Pitääkin muistaa ensi vuonna tuo juhannuksen jälkeen istuttaminen
VastaaPoistaSe kuulosti todellakin järkevältä istutusaikataululta.
PoistaEtanat ja kotilot rakastavat sen mehukkuutta ja rapsakkuutta. Niillä taitaa olla aika hyvä maku, meidän harmiksi vaan. :(
Lehtikaali menee meillä smoothieen tai salaattiin, se on kyllä hyvää, mustakaali pitäisi kokeilla myös. :)
VastaaPoistaSmoothiessa se onkin todella hyvää. Ja salaatissa se on sekä kaunista, että särmää antavaa.
PoistaOn hyvää, olen tehnyt uunisipsejä:))
VastaaPoistaMun pitäis ehdottomasti kokeilla niitä!
Poista