lauantai 22. maaliskuuta 2014

Kirjoittaja blogin takana -haaste


Sain Karolinalta ihanasta Karolinan puutarha -blogista seuraavan haasteen:
Jokainen kirjoittaa puutarhablogiaan omalla tyylillä. Jollakin blogi on rajattu tarkasti tiettyihin kasveihin, jollakulla blogissa on myös kuvia luonnosta, linnuista, oravista. Ihana on nauttia myös puutarha-matkailukertomuksista, pistokas-kokeiluista, siemen-vinkeistä. Jollakulla blogissa vilahtelee myös upeita kuvia viherkasveista- todellisiä viherpeukaloita nämä jotka saavat sisällä kasvamaan ja kukoistamaan viherkasvinsa vuodesta toiseen!

Hyvin harvoin pääsee kurkistamaan kirjoittajan persoonaan, ja se yksityisyys suotakoonkin blogi-kirjoittajille.On upeaa että puutarhoihinne pääsee ihastelemaan vihreässä blogi-maailmassa.Blogeja lukemalla ei ehkä aina saa käsitystä puutarha koosta, sen iästä, miten sitä on suunniteltu millaisin ajatuksin siellä puutarhuri touhuaa!

Tässäpä haastetta puutarha-bloggaajille - ota vastaan jos tahdot - ja kerro meille vastauksia seuraaviin uteliaisuutta herättäviin kysymyksiin (jos johonkin et halua vastata, jätä se pois):


siperiankurjenmiekka
Iris sibirica

1. Kerro puutarhastasi, minkä kokoinen se on? Minkä ikäinen ja millä vyöhykkeellä?
Vaahteramäki on 6000 m2 kokoinen, mutta ehkä puolet siitä on hoidettua puutarhaa.


Olemme rakentaneet talomme 11 vuotta sitten, mutta rehevää tannertamme aloimme valloittamaan omaan käyttöömme 10 vuotta sitten, pikku hiljaa.
Vaahteramäki sijaitsee II-vyöhykkeellä. Ja se on oikeastikin mäki, joten hallat ja kylmät eivät helposti meille osu. Tosin välillä tuulee kovaa.

2. Kuinka kauan olet ollut puutarha-harrastaja ja miten innostus puutarhaan syttyi?
Olemme rakentaneet yhden talon ennen nykyistä kotiamme. 
Ensimmäisen talon kohdalla puutarhainnostus alkoi vasta orastaa ja tänne Vaahteramäelle muutettuamme, innostuin kuopsutuksesta yhä enemmän. 
Talon rakentamisen jälkeen rahaa ei ollut paljon, joten haalin perennojen ja muiden kasvien alkuja kaikkialta. Otin vastaan kaiken, enkä ajatellut värejä enkä mitään muutakaan.


palavarakkaus
Lychnis chalcedonica
Aluksi Vaahteramäellä oli paljon keltaista ja punaista, perusvärejä.
Nykyään pidän valkoisesta ja hilltymmistä väreistä.

Vähitellen puutarhanhoito on tempaissut mukaansa toden teolla. 
Huomasin kaiken aikaa kuopsuttelevani ja lukevani puutarhalehtiä ja kirjoja. Myös tieto ja käsitys omista mieltymyksistä kasvoi ja kasveja siirreltiin ja hankittiin lisää. Myös hoidettu ala on vuosi vuodelta lisääntynyt.

Lopulta puutarhahulluus meni niin pitkälle, että tajusin haluavani tehdä sitä työkseni. Ja opiskelin puutarhuriksi. Nykyään harrastuneisuus ja ammattilaisuus sekoittuvat niin somasti, etten aina tiedä mistä mikin alkaa ja mihin mikäkin loppuu.

3. Minä vuonna aloitit bloggaamisen - ja mikä siinä on mielestäsi parasta?
Aloitin bloggaamisen vuonna 2011 kesäkuussa.
Blogini alkoi siitä, että halusin pitää puutarhapäiväkirjaa itselleni. 
Ja ajattelin, että jos joku haluaa lukea sitä niin lukekoon. Mutta en aluksi maininnut siitä ystävillenikään.
Parasta on juuri puutarhan tapahtumien ja omien ajatusten taltioiminen. Olen myös saanut blogiystäviä, joiden kanssa on mukava jakaa ajatuksia ja oivalluksia. 

4. Mitkä ovat blogisi tärkeimpiä teemoja?
Blogissani kirjoittelen oman puutarhan sekä luonnon tapahtumista ja puutarhamatkoista. 


Kuunliljoja Hosta 
viime kesäiseltä Viron puutahamatkalta.

5. Kuinka monta lukijaa käy blogissasi kuukausittain?
Olen kirjoitellut blogiani epäsäännöllisen säännöllisesti. Aiemmin blogini kuukausittainen kävijämäärä on ollut noin 1000 kävijän molemmin puolin. Mutta nyt vierailijat ovat lisääntyneet huomattavasti. Viime kuussa vierailijoita on ollut 2779.

6. Miten blogisi nimi syntyi? 
Tonttimme nimi on Vaahteramäki, koska täällä on paljon vaahteroita ja pidän Astrid Lingrenin satukirjoista. Ajattelin, että blogini kertoo mitä ajatuksia ja kasveja täällä versoo.

7. Mitä asioita kerrot blogissasi itsestäsi- mitä et?
Haluan että blogini kertoo puutarhasta ja kaikesta siihen liittyvästä. 
En kerro henkilökohtaisia tai muuhun aihepiiriin liittyviä asioita.


8. Laita linkki tai kuva ensimmäiseen postaukseesi.
Ensimmäinen postaukseni kertoi PIONIEN HUUMASTA

kiinanapioni 
Shirley Temple

9. Mikä on sinun mielestäsi paras tapa hankkia lukijoita- ja kuinka tärkeää on että muut lukevat blogiasi? Onko blogin tärkein tehtävä olla itselle puutarhapäiväkirja?
Olen linkittänyt itseni moneen blogilistaan ja olen huomannut, että lukijoita tulee myös kasvien nimillä googlaajista. Muiden blogien kommentoiminen tuo, ei pelkästään, uusia lukijoita vaan myös ihania, saman henkisiä  blogi-ystäviä. Blogin tärkeä tehtävä on puutarhapäiväkirjana oleminen mutta myös ajatusten ja kokemusten vaihto.

10. Mikä on suosituin blogi-kirjoituksesi?
Pelargonien kevät vuodelta 2012.




11. Onko Blogissasi kaupallisia tai muita yhteistyökumppaneita?
Ei ole muita kuin oma yritykseni PIHASYREENI, jonka linkki on blogissani.

pihasyreeni_logo_1.jpg

12. Kuinka paljon aikaa viikossa käytät blogin tekemiseen? Muiden blogien lukemiseen?
Käytän aikaa todella vaihtelevasti blogin tekemiseen. 
Puutarhabloggaus on siitä haastavaa kun talvella olisi eniten aikaa, niin aiheita on vähän. 
Kesällä aiheita on paljon, mutta silloin ei todellakaan malta viettää aikaa tietokoneen ääressä.
Muutamat lempiblogini käyn kurkkailemassa säännöllisesti, melkein päivittäin.


13. Kerro paras/parhaat vinkkisi aloittelevalle bloggaajalle?
Mieti, mitä aihetta blogisi käsittelee. Tee vaikka eri aihealueille omat bloginsa, mutta yksi blogi ei voi käsitellä kaikkea maan ja taivaan väliltä.
Päätä mitä jaat blogissasi. Missä kulkee henkilökohtaisten asioiden raja.
Linkitä blogisi blogiluetteloihin ja päivitä blogiasi säännöllisesti.


14. Halutessasi laita kuva itsestäsi tai puutarhastasi. 

Kirjoittaja blogin takana

Jatkan haastetta seuraaviin blogeihin, jos tunnette sen omaksenne ja  haluatte ottaa haasteen vastaan.
Ei mitään stressiä...







6 kommenttia:

  1. Hei Riina!
    Kiitos! Olipa ihana lukea ja katsoa kuvia puutarhastasi! Heti ensimmäinen kuva sykähdytti lämpimästi katsoessani kaunista kaariporttia köynnöksen siinä kiipeilessä ja siellä se huvila pilkistää...juu u on kaunis! Mutta, että kuinka valtavan suuri on puutarhanne ja kuinka paljon on hoidettua puutarhaa. Vuosien varrella on paljon muuttunut kaikki on kasvanut ja nyt olet onnellinen puutarhuri! Kaikkea hyvää ja onnellisuutta tulevaan kesäänkin!

    Me asumme paritalossa ja meillä on pieni piha, jossa laatoitettua oleskelualaa on noin 40 neliöä ja en oikein tarkkaa tiedä onko sitten puille ja pensaille noin 100 neliöä vai vielä vähemmän. Mutta olen saanut näinkin pieneen tilaan mahtumaan.
    Kerran ovikello soi ja Puutarha toimittaja tuli kysymään saisiko tulla kuvaamaan, hän kun asui tässä lähellä ja oli ohikulkiessaan aina katsonut meidän pihaa. Juttu julkaistiin Koti puutarhalehdessä huhtikuussa vuonna 2009.

    Olipa kiva myös nähdä Sinusta kuvakin. Oikein hyvää aurinkoista päivänjatkoa, lämpimin ajatuksin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Sirkka kommentistasi!
    Pienellekin pihalle saa vaikka mitä, siitä on sinun ihana pihasi hyvänä esimerkkinä.
    Joskus suurella pihalla täytyy tehdä kompromisseja, kun tarvitsee kaikkea niin paljon. Joskus väsyneenä haaveilen pikkuruisesta pihasta jossa voisin pitää kaiken säntillisenä ja hallinnassani. Mutta toisaalta on hauskaa että tässä tantereessa riittää haastetta tulevaisuudessakin. On myös pakko joskus ummistaa silmänsä ja olla suurpiirteinen.
    Muistan hyvin Kotipuutarha-lehden artikkelin pihastasi. Minulla on puutarhalehtiä tallessa monelta vuodelta ja vähän aika sitten löysin kyseisen lehden ja luin uudestaan artikkelin pihastasi. Se on kyllä todella hurmaava! Ihanaa, kun jaoit pihasi artikkelin myötä meille kaikille!

    Aurinkoista päivää ja lämpimiä ajatuksia sinnekin!
    Täällä aurinko paistaa mutta tuulee aika kovasti.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Riina, kannustavista sanoistasi. MInä taas olen joskus haaveillut suuresta puutarhasta, mutta sitten täytyisi muuttaa kauemmaksi sillä täällä on niin kalliit tonttien hinnat. Pienessä pihassa näkyy kaikki tai kiinnittää huomion kaikkeen kuinka sen nyt sanoisin siis säntillisyyteen. Minunkin täytyisi pitää kaikki paremmin, mutta myönnän suurpiirteisyyteni ja ummistan silmäni ja kun nämä vuodetkin menevät niin pian, ai kun nyt naurattaa...siis olisihan sitä sun tätä aina...mutta nautin kaikesta puuhailustani ja tänäänkin olen ollut aamusta lähtien ulkona vain torilla kävin ensin.
    Olipa mukava kuulla, että sinulla oli lehti tallella.

    Meillä myös on ollut todella kaunis aurinkoinen päivä ja on edelleen, myös tuulee.
    Aurinkoista päivän jatkoa!

    VastaaPoista
  4. Ihana päästä Suomeen ja blogimaailmaan. Palailen työreissulta ja ensimmäisenä lukemaan näitä ihania postauksia. Olen niin utelias ;) Kiitos kun otit haasteen vastaan, kiva on saada mielikuva puutarhastenne ja sinustakin. Muistin jo ennestään että olit opiskellut puutarhuriksi, mutta joskus tiedonmuruset ja asiat blogien välillä sekottuvat keskenään...

    Minullakin riittäisi talven pimeinä iltoina intoa bloggaamaan, mutta ei ole aiheita... Kun taas kesällä ei malttais istua vapaa-aikaa koneella. Tiedän tunteen =)

    Upeita kuvia <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Karoliina tästä kivasta haasteesta!
      On ollut todella mielenkiintoista käydä lueskelemassa ja tutustumassa muihin puutarhabloggaajiin ja heidän puutarhoihinsa paremmin. Loistava idea!
      Tämä tässä bloggailussa onkin parasta, innostuksen jakaminen ja uusien samanhenkisten blogiystävien saaminen.

      Kiva että olet jälleen koto Suomessa ja aurinkoista tulevaa viikkoa!
      Onkin luvannut mahtavan lämmintä ensi viikoksi...

      Poista
  5. Voi kuinka tuo Karoliina onkaan hyvien haasteiden keksijä. Tämä on niin mukava kierros käydä katsahtamassa hitusen mietteitä blogielämän takaa. Tuo talvi on niin totisinta totta, mitä ihmettä puutarhabloggaaja talvisin kertoisi kun ei viitseisi blogin aihemaailmaa laajentaa kauheasti =)

    VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta kommentista!