perjantai 3. toukokuuta 2013

Apostolinmiekka


apostolinmiekka
Neomarica northiana

Ulkona kevät on kirinyt myöhäistä aikatauluaan ja puutarhassa tapahtuu joka päivä pieniä ihmeitä.
Mutta tänä aamuna, myös sisällä hihkuin ilosta.
Apostolinmiekka, jonka alun olen saanut varmaan kymmenen vuotta sitten, rakkaalta tädiltäni, ilahdutti minua ensimmäisellä kukallaan.

Apostolinmiekkaa kutsutaan myös apostoliniirikseksi, koska kukka muistuttaa hyvin paljon iiriksen eli kurjenmiekan kukkaa.
Apostolin miekka oli 1900-luvun alkupuolella tavallinen huonekasvi maaseudulla. Säätyläisten kodeista otetuista valokuvissa sitä ei ole, mutta maaseudun mökeissä sitä kasvatettiin.

Apostolinmiekka on helppohoitoinen huonekasvi. Se kasvaa ja kukkii puolivarjossakin. Se pitää tasaisesta kosteudesta, äkillinen kuivuminen näkyy lehtien kärkien kuivumisena. Kärjet voi kuitenkin leikata saksilla siististi, terveeseen solukkoon saakka.
Nuoren kasvin multa vaihdetaan keväisin, mutta vanhemmille kasveille riittää pintamullan uusiminen.
Apostolinmiekkaa voi lisätä, pikkutaimista jakamalla.
(lähteenä käytin Anu Rannan; Hienohelma ja vanhapoika, rakkaat huonekasvit)

Nyt täytyy nauttia henkeäsalpaavan kauniista kukasta, 
sillä kukka kestää vain yhden päivän.


3 kommenttia:

  1. Apostolin iiriksen kukka on tosi kaunis ja se kannattaa ikuistaa kameralla heti sen auettua, sillä kuten sanoit, kukka kestää vain päivän. Minulla oli myös vuosikaudet apostolinmiekka. Se on melko harvinainen, eikä sitä taatusti löydy nykyään kukkakaupoista, vaan yleensä kuten sinunkin kohdallasi, sen voi saada joltakin erikoisuuksiin perehtyneeltä kasvattajalta.

    VastaaPoista
  2. Tosiaan, illalla kun tulin töistä kukka oli jo ihan kurtussa ja kuihtunut.

    VastaaPoista
  3. Olen saanut uusia alkuja apostolinmiekasta. Nyt juurtumassa.Myöskin mulla kukkii Mustanmerenruusu eli Torpantyttö. Kukka on vanhaa kantaa. Ollut 30-vuotta edellisellä asukkaalla. Uusi ja samalla vanha tuttavuus Piispankukka,siemenestä kasvatettu.

    VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta kommentista!