maanantai 9. syyskuuta 2019

O niin kuin omena

 tarhaomenapuu
Malus domestica
セイヨウリンゴ

Eilisessä postauksessa päästiin jo hieman esittelemään tämän syksyn hedelmäsatoa.
Nyt jatkoa seuraa omenoiden muodossa. 

Tänä vuonna omenapuissa ja omenoissa on ollut jos jonkinlaista ökkiäistä ja örkkiäistä.
Silti satoa on tullut hyvin. 
Ja omenoilla on herkuteltu niin tuoreeltaan
kuin hillon tai oikeastaan omenasoseen muodossa.

Olen viime vuosina tehnyt pakastimeen sokeritonta omenasosetta.
Pilkon omenat kattilaan (poistan myös siemenkodat, kannat ja huonot osat).
Keittelen omenalohkoja pienessä vesimääräässä niin kauan, kun ne ovat pehmenneet.
Sen jälkeen surrautan pehmenneet omenalohkot vielä sauvasekoittimille soseeksi.
Sose on todella makeaa ilman sokeriakin.
Ilman sokeria sose valitettavasti menee ihan parissa päivässä huonoksi ja homeeseen. 
Siksi olen pakastanut ne todella pienissä rasioissa,
joiden sosemäärä on oikeastaan ihan kerta-annos. 
Näin sosetta ei tarvitse säilyttää jääkaapissa kuin korkeintaan yhden päivän. 



Olen hieman huono puutarhuri, sillä en tiedä meillä kasvavien omenapuiden lajikkeita,
vaikka olen ne itse istuttanut. 
Ensimmäiset omenapuut nimittäin istutin seuraavaana kesänä muutettuamme,
enkä ollut oikein kiinnostunut lajikkeista tai kasvien nimistä.
Viskasin nimilaput menemään heti istutuspuuhien jälkeen. 
Minulle riitti silloin, että saan omenapuita puutarhan kaunistukseksi ja satoa varten. 




Nimettömyydestä huolimatta sato on maistunut oikein maukkaalle. 

  tuoksuherne
Lathyrus odoratus
スイートピー 


Omenasoseen ja tuoreena syömisen lisäksi 
myös muutama omenapiirakka on herkuteltu. 
Nyt alkaa olla viimeisten omenoiden aika. 
Eikä oikein osaa päättää söisikö ne kerralla, 
vai pitäisikö tehdä vielä uusi satsi omenasosetta. 
Taidan päätyä kumpaankin vaihtoehtoon...

Jos alkoi tekemään mieli omenapiirakkaa, 
täältä löydät Vaahteramäen suosikkireseptin omenapiirakan tekoon:


Millainen omenavuosi teillä on ollut tänä vuonna?
Ja mitä olette herkuista valmistaneet?

Täältä löydät muuten viimevuotisen postauksen
kätevästä apuvälineestä omenoiden keruuseen:


Versoja Vaahteramäeltä-blogia voi seurata myös 
facebookissainstagramissa Pinterestissä, liittymällä lukijaksi, 
sekä blogit.fi:nblogipolun tai bloglovinin kautta.

10 kommenttia:

  1. Kotimaiset omenat ovatkin monin kerroin maukaampia kuin ulkomaiset. Minulla ei ole omenapuita, mutta saan naapureilta omenia. Olen tehnyt niistä kaikenlaista ja syönyt ihan sellaisenaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Ja ainakin tietää, ettei niissä ole mitään myrkkyjä, kun on oman puutarhan satoa.
      On ihana, jos naapurissa on omenapuita. Varsinkin vanhojen omapuiden omistajat jakavat satoa mielellään myös muille. Kaikkea ei pysty millään itse säilömään tai syömään.

      Poista
  2. Oi miten ihanan näköisiä omenoita. Meillä ei kasva omenapuita pihalla, ei muuten edes äitini pihalla. Omput on ostettu kaupasta ja muutaman sain, kun kylänraitilla oli jaossa ohikulkijoille omppuja.
    Ihanaa viikkoa sinulle Riina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On mahtavaa, jos jostain kylänraitilta tai naapurustosta saa omenoita. Olen nähnyt monta kertaa portin pielissä pussukoita, joissa lukee, että saa ottaa. Minusta se on hienoa. On hyvä jakaa omastaan, koska harva vanhojen omenapuiden omistaja jaksaa kaikkea satoa käyttää.
      Ihanaa viikon jatkoa myös sinulle Outi! <3

      Poista
  3. Oih, niin kauniita omenakuvia tuoksuherneen kanssa! <3
    Syksyistä omenantuoksua onkin ikävä sieltä koti-Suomesta.

    Viehättäviä syyskuun tunnelmia sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omenantuoksu tuo ihanan kotoisia fiiliksiä heti. On mahtavaa, että täällä Pohjolassakin on paljon herkullisia hedelmäpuita, jotka pärjäävät hyvin talven kylmyyden.
      Olen kerran päässyt Espanjassa oikeaan hedelmätarhaan ja se oli todellinen elämys. Appelsiinit, mandariinit, kakit ja oliivit olivat juuri silloin parhaimmillaan.
      Seuraavan viikon ajan puristimme aamiaismehumme tuoreista appelsiineista. Se oli niin luxusta!

      Ihanaa syksyä sinnekin! Siellä taitaa olla vielä tosi lämmin.

      Poista
  4. Kotimaiset omenat ovat parhaita. Niistä saa hyvän omenapiiraan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! 😋 Luulen, että aidot, auringossa kypsyneet maut ovat niitä parhaita. 🍏

      Poista
  5. Nuo kuvan omenat näyttävät `Valkea Kuulas´ -omenoilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minäkin olen arvellut, mutta en ole uskaltanut julistaa niiden nimeä, kun en ole ollut varma.
      On vähän ehkä jauhoinen koostumus ja se on saanut minut hieman epäileväiseksi.

      Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentista!