Blogiyhteistyö: Willab Garden
MIKÄ BOKASHI ON?
Japanista lähtöisin oleva bokashi-kompostointimenetelmä on yleistynyt valtavasti
täällä Pohjolassakin viime vuosina.
Sen suosion syitä on varmasti monia, mutta suurin syy on varmasti tilansäästö.
Bokashi-menetelmällä kompostointi on helppoa pienissä tiloissa
ja ilman ulkona seisovaa kompostia.
Prosessi keittiöjätteestä ravinnerikkaaksi mullaksi on myös nopeampaa,
kuin perinteisen kompostorin avulla.
Bokashi muuttaa keittiöjätteen mullaksi parhaimmillaan jopa kuukaudessa.
Boka shi (ぼかし) tarkoittaa japaniksi käynyttä eloperäistä ainetta.
Menetelmän on kehitetty jo 1970-luvulla ja sen on tuonut julkisuuteen
puutarhatieteen professori Teruo Higa.
Eli mistään uudesta menetelmästä ei ole siis kyse.
BOKASHIN KÄYTTÖ:
Bokashissa biojäte pilkotaan päivän kuluessa noin litran kokoiseen astiaan.
Keittiöjäte kannattaa pilkkoa pieniin paloihin, koska mitä hienojakoisempaa materiaali on,
sitä enemmän mikrobeilla on pinta-alaa jolle asettua ja prosessi nopeutuu.
Iltaisin päivän biojätteet tyhjennetään ilmatiiviiseen bokashi-ämpäriin.
Lisätyt jätteet tiivistetään tiivistyslastan avulla ilmataskujen ehkäisemiseksi ja
lisätään päälle bokashi-rouhetta.
Bokashi-rouhe on sekoitus
vehnäleseitä,
ruokosokerimelassia (sokeria ja vettä),
jota on rikastettu hyödyllisillä mikro-organismeilla
(maitohappobakteerit, hiivat, fotosynteettiset organismit, aktinomykeetit ja aktiiviset entsyymit).
Tämä seos käynnistää fermentointiprosessin ja ehkäisee orgaanisten jätteiden mätänemisen.
Fermentointiprosessin päätyttyä jätteet säilyttävät kaikki tärkeät ravintoaineensa (erityisesti typen), jotka mätänemisprosessissa tuhoutuisivat.
Bokashi-rouheen sisältämät mikro-organismit ehkäisevät mätänemisen lisäksi
myös epämielyttävien hajuhaittojen syntymistä.
Bokashi-ämpärin kansi avataan vain lisäyksen yhteydessä ja kansi pidetään muuten tiiviisti kiinni.
Bokashi toimii hieman päinvastoin kuin perinteinen kompostori.
Mitä vähemmän äpäriin pääsee ilmaa, sen parempi.
Siksi jätteen tiivistäminen tiivistyslastan avulla on myös tärkeää.
Bokashi-astiaa säilytetään huoneenlämmössä
hajuttomana säilytys onnistuu vaikka keittiössä.
Suoraa auringonvaloa kannattaa kuitenkin välttää.
BOKASHI -SUOTONESTEEN HYÖDYNTÄMINEN:
Bokashi-ämpäreissä on pieni hana, josta voi laskea suotonestettä /
fermentaationestettä pois noin 3-5 päivän välein.
Neste on erinomainen ravinnelisä sisä- ja puutarhakasvien kasteluun ja lannoittamiseen.
Suositeltu annostus:
Laimennettu fermentaationeste:
- 1/100 (10 ml nestettä 1 litraan vettä) kasteluun enintään kerran viikossa.
- 1/200 (10 ml nestettä 2 litraan vettä) kasteluun useamman kerran viikossa.
Laimentamaton fermentaationeste:
- viemäreiden puhdistukseen
- ehkäisemään tukkeutuneita tiskialtaita
- poistamaan epämielyttäviä hajuja
BOKASHI -KOMPOSTIN HYÖDYNTÄMINEN:
Bokashi-kompostin tuotosta kutsutaan lietteeksi.
Ulkonäöltään jätteet eivät ole muuttuneet, mutta ne ovat jalostuneet.
Tätä kutsutaan anaerobiksi hajoamiseksi.
Orgaaniset jätteet hajoavat hapettomissa olosuhteissa mikro-organismien ansiosta.
Bokashi-kompostoinnin lopputuloksena tulee erinomaista ainetta,
josta voi valmistaa myöhemmin kompostimultaa puutarhaan.
Kun Bokashi-ämpäri täyttyy, levitetään rouhetta sisällön pinnalle noin 40 ml.
Sen jälkeen kansi suljetaan ja annetaan olla kiinni kahden viikon ajan.
Fermentaationestettä kerätään tänä aikana kuitenkin 3-5 päivän välein.
Sisältö on valmista, kun se tuoksuu etikkamaiselta.
Huomioi, että ulkonäkö ei ole tosiaan muuttunut.
Valmiin jätteen voi tyhjentää maahan kaivettuun kuoppaan, esim. kasvimaalle.
Tai sen voi kaataa ulkona sijaitsevaan kompostiin kompostisisällön rikastuttamiseksi.
MITÄ BOKASHI -KOMPOSTIIN VOI LAITTAA?
- hedelmät ja vihannekset
- valmisruuat
- raaka ja kypsennetty liha tai kala
- sitrushedelmien ja banaanien kuoret
- juusto, jugurtit
- kananmunat
- pienet luut
-leipä
- kahvinpuru
- teepussit
- kuihtuneet kukat
- pieni määrä paperinenäliinoja
MITÄ BOKASHI -KOMPOSTIIN EI VOI LAITTAA?
- nesteet; viinietikka, mehut, kastikkeet, maito, rasvat, vesi
- suuret luut
- tuhka
- eläinten ulosteet
- paperi, kartonki, muovi, lasi, metalli
- kaikki maatumaton jäte
- lääkkeet ja kemialliset aineet
- sairaat kasvinosat
MITÄ HYÖTYÄ BOKASHISTA ON MAAPERÄN LANNOITTEENA?
- pitkäaikaista hyötyä maaperän paranteena
- ehkäisee maaperää köyhtymästä
- orgaanisen aineksen ja mikrobiston ylläpitäminen
- Bokashilla lannoitetussa mullassa kasvit ovat tutkitusti hyvinvoivempia, kestävämpiä
ja sato on suurempaa.
Olen tutkinut ja lukenut bokashista jo monta vuotta ja halunnut kokeilla sitä itsekin.
Nyt kuitenkin vasta aloitan tämän bokashi-kokeilun ja
Willab Gardenilta testavaksi saamaani Hozelockin Bokashi-ämpäriä.
Kompostointia olen harrastanut aina. Se on tuttua jo lapsuudenkodistani.
Meidän perheelle kompostointi ja
biojätteen hyödyntäminen on ollut arkipäivää varmasti aina.
Tämä bokashi-menetelmä tuo ihan uuden ulottuvuuden asiaan.
En malta odottaa, että saan kokeilla ensimmäisen erän valmista bokashi-lietettä.
Kerron täällä blogissa myöhemmin lisää, mitä bokashilleni kuuluu ja miten kaikki on sujunut.
Nyt olisikin kiva kuulla myös teidän kokemuksianne bokashi-kompostoinnista?
Kuinka moni teistä on kokeillut tai käyttää jatkuvasti bokashi-menetelmää?
Mitä hyötyä olet huomannut, joko lannoittamisessa suotonesteellä tai
bokashi-lietteen hyödyntämisessä maanparannuksessa?
Ja lopuksi minulla on ilouutinen teille lukijoille,
Willab Garden halusi lahjoittaa arvontaa varten yhden Bokashi-paketin.
Arvonnan palkintona on siis yksi Bokashi-ämpäri,
kaikkine tykötarpeineen.
Voit lukea enemmän paketista täältä:
ARVONTAAN VOIT OSALLISTUA NÄIN:
~ 1. arpa
Kommentoimalla kommenttikenttään,
oletko kuullut aikaisemmin bokashi-kompostoinnista
vai onko tämä sinulle ihan uusi juttu.
Myös anonyymit voivat osallistua arvontaan,
mutta jätä sähköpostiosoitteesi silloin kommenttiin.
Yhteystietoja käytetään ainoastaan voittajan tavoittamiseksi voiton toimittamista varten,
eikä näitä tietoja kerätä henkilörekisteriksi, eikä luovuteta kolmansille osapuolille.
Yhteystietoja käytetään ainoastaan voittajan tavoittamiseksi voiton toimittamista varten,
eikä näitä tietoja kerätä henkilörekisteriksi, eikä luovuteta kolmansille osapuolille.
~2. arpa
Blogin Facebook- sivuilla voi lunastaa myös yhden arvan.
Tykkää facebook sivustosta
ja kommentoi osallistumisestasi facebookin kommenttikenttään Bokashi-kuvan alle,
miksi olisit kiinnostunut bokashi-kompostoinnista.
Facebook ei ole osallisena arvonnassa.
~3. arpa
Blogin Instagramissa voi lunastaa kolmannen arvan.
Seuraa Versoja Vaahteramäeltä -blogia instassa
ja kommentoi instagramin kommenttikenttään Bokashi-kuvan alle osallistumisestasi ja
voit tägätä kommenttiin myös ystäväsi, joka olisi kiinnostunut bokashista.
Instagram ei ole osallisena arvonnassa.
~
Arvontaan voi osallistua keskiviikkoon 6.11.2019 klo 24 saakka.
Arvon voittajan torstaina 7.11.
voittaja julkaistaan myös täällä blogissa.
Onnea arvontaan!
♥
Versoja Vaahteramäeltä-blogia voi seurata myös
facebookissa, instagramissa, Pinterestissä, liittymällä lukijaksi,
sekä blogit.fi:n, blogipolun tai bloglovinin kautta.