Pelargonium x graveolens
Eteisessämme tuoksuu sitruunalle ja ruusulle.
Tuoksupelargoniaa voi vähän heilauttaa, kun vieraita on tulossa ja hetkessä on tuoksuu hyvälle.
Tuoksuu mummon siskon, Eeva-tädin kodilta.
Tuoksupelargoniaa on ennen sanottukin "Ravista kukkaa, pastori tulee" -kasviksi tai tuoksupielikiksi.
Ruotsissa kasvia on kutsuttu myös eukonpieruksi (käringsfes) ja hyväntuoksuiseksi (luktegott).
Tuoksupelargoni on vanha kasvi, sen tiedetään tulleen Ruotsiin jo 1700-luvun loppupuolella.
Se oli tavallinen ruukkukasvi Suomessakin jo 1800-luvun alun säätyläiskodeissa.
Sitä ei juurikaan saa kukkakaupoista, mutta koska se on helppo juurruttaa, se on levinnyt kaikkialle.
Olen itsekin kasvattanut tuoksupelargonini ystävältäni saamasta pistokkaasta,
enkä ole aivan varma lajikkeesta.
Epäilen, että kyseessä on ´Dr Westerlunds blomma`.
(Jos joku lukijoista tietää paremmin lajikkeen, saa korjata.)
Lajike on nimetty enköpingiläisen lääkärin mukaan,
jonka mielestä ilma oli raikkaampaa, kun huoneessa oli hyväntuoksuinen pelargoni.
Uskotaan myös, että tuoksupelargoneilla on rauhoittavia
ja kipua lievittäviä sekä jännitystiloja helpottavia vaikutuksia.
Ja niiden tuoksuaineita käytetään aromaterapiassa.
Etelä-Afrikassa tuoksupelargonioita on käytetty hammas ja korvasäryn hoitoon.
Rullattu lehti laitettiin kovaan ja särkevän hampaan päälle.
Tuoksupelargoneja voi käyttää myös itikoiden karkoitukseen.
Lehtiä voi hieroa ihoon, ja itikat pysyvät loitolla.
Tuoksupelargonioiden lehtiä ja kukkia voi käyttää myös ruanlaitossa ja leivonnassa.
Kannattaa kuitenkin varmistaa lajike ja sen soveltuvuus elintarvikkeeksi,
ennen kuin ryhtyy leivonta- tai ruoanvalmistuspuuhiin.
Ihanat pelargonit kirjasta (Rosén & Rasehorn) löysin seuraavan kakun ohjeen:
Bergabackenin pelargonikakku
Ainekset:
150 g voita
2 dl sokeria
1 muna
10 ´Tohtori Westerlundin kukan` lehteä
2,5 dl jauhoja
Kuorrutus:
1 dl sitruunanmakuista tomusokeria
1/2-1 rkl vettä
5 ´Tohtori Westerlundin kukan` lehteä
Säädä uuni 175 asteeseen.
Käytä noin 1,5 litran irtoreunavuokaa.
Hienonna lehdet.
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna ja sekoita taikina.
Sekoita joukkoon pelargoninlehdet ja viimeiseksi jauhot.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan.
Kypsennä kakkua noin 20 minuuttia.
Anna kakun jäähtyä ja levitä sille kuorrute.
Koristele valmis kakku eri pelargonien kauniilla lehdillä ja kukilla.
Tuoksupelargonini on kesät, talvet eteisessämme, en siirrä sitä autotalliin talvehtimaan.
Eteinen on tosin hieman viileämpi kuin muut huoneet.
Joinain talvina se näyttää vähän rupsahtaneelta, mutta kevään mittaan se kyllä kaunistuu.
Kevättalvella sitä voi leikata rajustikin, niin että vain kolmasosa kasvista jää jäljelle.
Ja leikatuista latvapistokkaista voi lisätä kasvia.
Tuoksupelargoni juurtuu yleensä muutamassa viikossa,
ihanteellinen juurtumislämpötila on noin 21-24 astetta.
Minäkin otin uusia pistokkaita tuoksupelargoniastani.
Myös Englannin pelargonini, (toiselta nimeltään jalopelargoni) ´Royalty White`
Pelargonium Domesticum-Ryhmä
on selvinnyt taas yhdestä talvesta.
Se tekee kukkanuppuja jo täyttä häkää.
Talvetan englannin pelargonini autotallin ikkunalla, valoisassa ja viileässä.
Olen tuonnut sen sisälle, valoisalle ikkunalle muutamia viiikkoja sitten.
Kesällä siirrän sen ulos.
Kasvukaudella se tarvitsee paljon valoa ja vettä sekä ravinteita kukkiakseen.
Kukkineet kukat kannattaa leikata pois, jotta kasvi alkaa kukkia uudelleen.
Täällä Vaahteramäellä valkoinen lumi peittää taas puutarhan.
Mutta kyllä se kevät vielä tulee, viikonlopuksi on jo luvattu lämpimämpää.
Kevättä odotellessa hoidetaan huonekasveja ja suunnitellaan kesää!
P.S. Tervetuloa blogin uudeksi lukijaksi Tuitiina!